att sätta sitt eget värde framför andras spekulationer

God morgon mina hjärtan! Idag ska vi prata om en insikt som jag fått under de senaste veckorna, och som jag vill dela med mig utav till er eftersom jag tycker att den är så otroligt viktig.

Jag är värd mer än att må dåligt utav andras spekulationer

Så länge jag kan minnas har jag avskytt att gå tillbaka till skolan, eller jobbet, efter att ha varit sjuk, oavsett om det bara rört sig om en enkel förkylning. Frågan om ifall jag mår bättre nu har alltid stuckit som nålar mot huden. Samma känsla infann sig när jag för ett par veckor sedan kom tillbaka till jobbet efter min heltidssjukskrivning. Därför har jag tänkt mycket på vad det är jag egentligen känner av de där hur-mår-du frågorna, och varför jag känner så.

När någon frågar mig om jag mår bättre, eller som det har varit de senaste veckorna, om jag kommer att klara av att jobba nu, så går mitt duktiga-flicka-syndrom i taket. På en halv sekund kommer tankar om att jag är svag, att jag inte kan någonting, att jag måste visa mig stark, och att jag måste visa att jag har koll på läget. Sedan får ångesten ytterligare fart genom att jag går omkring och tänker på varför den här personen ställde sin fråga. Jag börjar tänka på om hen gått och pratat med andra om mig, och om alla tror att jag är värdelös som varit hemma från jobbet. Det hela blir extremt ångestladdad och självhatet bara florerar.

Det som jag dock har insett under de senaste veckorna är att jag är för värdefull för att lägga tid på, och må dåligt över andras spekulationer. Självklart har det inte bara sagt *poff* och så är jag lika ångestfri som en korg med kattungar bara för att jag kommit till den här insikten. Nej, det här är någonting som jag jobbar på. Jag håller på att lära mig hur jag ska hantera den här formen utav ångest.

Nu tänkte jag därför dela med mig av hur jag tänker till er.

Hur hanterar jag min ångest?

I ögonblicket.

När jag får en fråga om hur jag mår, och jag känner att ångesten är på väg, så försöker jag att andas och tänka att "det här är okej. Jag klarar av det här." Sedan svarar jag på frågan.

Direkt efteråt.

Direkt när ögonblicket är förbi tar jag ett djupt andetag. Sedan ställer jag ett par frågor till mig själv.

"Okej Frida, varför triggar den här situationen igång min ångest?"

- Jo, för att jag känner mig svag och dålig som har varit sjuk, och jag känner att jag inte har någon kontroll kring hur andra ser på mig.

"Är jag svag och dålig för att jag har varit sjuk?"

- Nej, jag behöver den här återhämtningen.

"Hade jag tyckt att någon annan var svag och dålig som varit sjuk"

- Nej, jag hade tyckt att hen var stark som lyssnade på sin kropp och tog hand om sitt egna välmående.

"Kan jag kontrollera om, och vad, andra har för tankar, åsikter, spekulationer om mig?"

- Nej.

"Kan jag kontrollera hur andra ser på mig?"

- Nej.

"Tycker jag att jag är dålig på det jag gör?"

- Nej, jag vet att jag gör ett bra jobb.

"Hade jag tyckt att någon annan skulle ändra på sig själv, eller må dåligt över att andra eventuellt har tankar, åsikter, spekulationer om hen?"

- Nej, man kan inte påverka vad andra eventuellt tänker och tror om någon annan.

"Borde jag själv då må dåligt och känna att jag måste bli bättre, eller ändra på mig, bara för att jag tror att andra eventuellt har tankar, åsikter och spekulationer kring mig?"

- Nej, det borde jag inte för jag är nöjd med mig själv och jag vet att jag är bra, och jag har egentligen ingen aning om någon eventuellt har tankar, åsikter och spekulationer kring mig.

När jag är klar med mina frågor tänker jag: att jag är för värdefull för att ödsla min tid på ångest över andras eventuella spekulation, och jag mycket hellre vill lägga den tiden på sådan jag tycker om och mår bra utav.

Den här processen kanske känns ostig och obekväm, men den har verkligen hjälpt mig något kopiöst. Även om jag bara gjort det här ett par gånger under någon veckas tid så märker jag stor skillnad. Fastän ångestkänslorna knackar på så fort någon bara frågar mig hur jag mår så blir det lättare och lättare att ta ett djupt andetag och tänka mig igenom vad som händer istället för att få fullkomlig panik och gå bananas med självhat och ordentlig ångest.

***

Kom ihåg: att ni är värdefulla, och att ni förtjänar all kärlek och självrespekt som är möjlig att få!

Ta hand om er 🌻

Lästips - tre liknande inlägg:

Fem "ytliga" saker jag gjort för att bryta min ångest

Det går inte att vänta sig till att må bra

Att vara snäll mot sig själv & sina skavanker

Följ mig gärna på Nouw här!

#bestofnouw #nouwinspo #psykiskhälsa #välmående #tankarochkänslor #tips

Gillar

Kommentarer

Julia Svensson
Julia Svensson,
Åh så himla fint inlägg!!juliasvenssons.se
fridachristinas
fridachristinas,
Tusen tack finaste du <3nouw.com/fridachristinas
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Måste verkligen säga tack för ett så fint och ärligt inlägg! Att du vill dela dina tankar för oss är så fint <3 Kan verkligen känna igen detta och även DU ska ta hand om dig! KRAM <3nouw.com/emmaengstrom
fridachristinas
fridachristinas,
Asså wow finaste Emma! Blev sååå glad av din kommetar. Tack <3 Stor kram vännen!nouw.com/fridachristinas
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229