Senaste veckorna har gått så otroligt snabbt. Veckan efter prom var det daga för exams och då jag bara hade 3 stycken så var jag i stort sett ledig hela veckan. Veckan efter det var det dags för graduation som jag hade lite blandade känslor över. Klart jag hade sett fram emot det men samtidigt så betydde ju graduation att mitt år nästan var över. Vi började med att ha en Gradpractise dagen innan graduation där vi gick igenom allting som skulle hända. Hur vi skulle gå in, hur vi skulle sitta, att gå upp på scenen, vart fotografen skulle stå, vilka dom skulle hålla tal osv. Så kände mig rätt förberedd när det väl var riktiga graduation.

Graduation hölls kanadensiskt nog i Barringtons ishall och var helt fullproppad. Varje grad fick 6 platser på golvet till sin närmsta familj medan resten fick sitta på läktaren och kolla. Trots att vi bara var ca. 75 grads så tog graduation uppemot 3 h. Mest pga alla stipendier som skulle delas ut. Det hela började med att vi kom in i ishallen och lyssnade på den kanadensiska nationalsången. Sedan var det dags för rektorn att hålla ett litet välkomsttal och sedan hade dom en gästtalare. Efter det så var det dags för oss alla att gå upp på scenen en och en och ta emot våra High school diplomas. Och därefter var det dags för stipendier. Jag tror det var över 100 stipendier som skulle delas ut och det hela tog över 1 h. Universitet kostar ju att gå på här så därför finns det ca 1 miljon stipendier att söka som för allt från bra betyg och sport till vart man bor och vill bli.

När själva ceremonin var över var det dags för mat och bilder. Alla på läkaren kunde komma ned på golvet för att ta bilder och hämta mat. Vi grads bar där i ca. 30 min innan vi fick hoppa på en bus och börja safe grad. Safegrad är en grej som dom starta i Barrington för typ 30 år sedan så en grad blev påkörd och dödad på ett graduation party av en som körde på fyllan. Efter det har dem startat safegrad där gradsen först åker till Shelburne och bowlar och sen är i en lokal fram till klockan 5 på morgonen. Man får absolut inte sova och jag tror nästan det svåraste av allt var att hålla sig vaken. Jag hade innan hört jättemycket bra om safegrad men hade ändå liksom ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Det var i alla fall svinkul och en bra avslutning på det hela.

På fredagen sov jag i stort sett hela dagen då jag var så trött från safegrad och sen på lördagen var det Canada day som är Kanadas nationaldag. I år var det lite speciellt då Kanada fyllde 150 år. Tyvärr var vädret verkligen jättedåligt men jag drog ned till Clarks harbour och firandet där med några kompisar ändå. På kvällen åkte vi till Halifax för att lämna Morgana på flygplatsen och jag tror aldrig jag gråtit så mycket i mitt liv. Vi har ju liksom bott tillsammans i 10 månader och gått igenom precis samma saker så det är klart att vi kommit varandra jättenära. Morgonen efter var det min tur att åka och i måndags kom jag hem till Sverige.

Jag har ingen aning om hur jag kunde ha sådan tur att jag hamnade i en sådan underbar värdfamilj och stad men året hade verkligen inte varit ens hälften så bra utan Bill, Rhonda, Morgana och Barrington. Saknar såklart Kanada jättemycket men är ändå skönt att vara hemma. Har varit med om så otroligt mycket och växt så mycket som person. Åkte liksom till ett ställe flera tusen mil bort där jag inte kände någon och åkte hem med ett andra hem. Det här året har verkligen varit det bästa jag har gjort i mitt liv och jag kunde inte vara mer glad över att jag valde att vara utbytesstudent. Detta blir mitt sista inlägg då jag bara hade bloggen för att kunna hålla er här hemma uppdaterade om mitt liv i Kanada, men tack så hemskt mycket alla ni som läst.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Prom var precis som det är på filmer och jag kunde inte haft en bättre dag. Själva balen var såklart i skolans gympasal och vårt tema var "Vintage masquerade" så allting var inrett i svart, mörklila och vitt med stjärnor på väggarna och masker som man kunde ta bilder med. Det är alltså alla grads och dom som har blivit bjudna av grads som får gå. Det var jättefint väder hela dagen och minst 25 grader varmt så kunde verkligen inte valt en bättre dag. Dagen börja med att jag och morgana fixa håret hos frissan och sen drog vidare för att fixa smink innan vi blev upphämtade av våra dejter för att ta kort på en av all stränderna här. Efter det åkte vi vidare till skolan där det var dags för the prom march, asså när man går så alla kan ta kort. Själva prom var helt amazing och verkligen bästa kvällen på mitt utbytesår so far.

Förra veckan var det även årets Sports banquet för BMHS då alla som håller på med någon sport (dvs i stort sett alla på hela skolan) går på en bankett i skolan och det delas ut alla möjliga slags priser. Det var mycket roligare än vad jag hade förväntat mig och jag fick i alla fall några priser. Tyvärr så vann inte rugbylaget "team of the year".

Likes

Comments

Är tillbaka i Kanada nu efter en underbar vecka i Puerto Plata i Dominikanska republiken. Vi åkte dit för att gå på Bill och Rhondas dotters bröllop som hon hade på en av stränderna där och det kunde inte vara finare. Det var inte bara jag och Morgana som var utbytesstudenter som var där utan två av Bill och Rhondas gamla studenter var också där. Den ena var från Tyskland och den andra var Morganas syster som bodde hos dem för 3 år sedan. Min mamma och syster var också där så var jättekul att äntligen få träffa dem också. På samma sätt som det var kul att se dom småkändis det nästan lite konstigt då Kanada och Sverige känns som två helt olika världar ock det blev så konstigt att se dom tillsammans. Att bara prata svenska var inte helt lätt i början heller då jag är så van att snacka engelska nu.

I alla fall så var veckan jättebra och vädret var hur fint som helst hela veckan. Känns dock skönt att vara tillbaka till Kanada nu då jag inte har så mycket tid kvar att spendera med alla här. Nu är det bara 5 veckor kvar innan jag sätter mig på ett plan till Sverige igen.

Likes

Comments

Den 5:e maj åkte jag iväg till Halifax tillsammans med en annan tjej från BMHS och våran rugbytränare för att ta emot pris för "Sportsmanship". Varje år nominerar alla skolor i Nova scotia en tjej och en kille som får åka och sedan nominerar även alla counties (typ kommuner) en utbytesstudent som får åka upp till en gala i Halifax. Killen som var nominerad blev sjuk så var bara jag och Mackenzie som åkte, och eftersom att våran rugby coach också är sports director på BMHS så åkte vi upp med honom. Själva galan var väl inte jättekul, var mest långa tal men maten var svingod och vi hade kul ändå.

På söndagen hade vi sedan rugby matcher igen och vi spelade för att bli ligamästare. Redan i uppvärmningen så lyckades jag dock ta ett knä i sodan av huvudet när jag skulle tacklas så fick spendera dagen på sjukhuset i Shelburne istället för på rugbyplanen. Efter 6 h på akuten fick jag äntligen träffa en doktor och han konstaterade att jag bara hade en mild hjärnskakning tack och lov och cleara mig för spel redan näsa helg. Här är ligan jättenoga med hjärnskakningar inom rugbyn och man får inte ens träna innan man blivit clearad av en doktor. Rätt förståeligt ändå då vi på 5 veckor haft 4 hjärnskakningar bara i vårt lag.

Så i lördags var det slutspel för rugbyn och jag är så glad att jag kunde spela. Det var bäst-av-tre mot Shelburne och vi vann redan efter dom första två matcherna. Är jätteglad att jag vågade testa rugby då det är det absolut bästa jag har gjort här! Finns ingen bättre känsla än att göra ett try (rugbyn's touchdown) och jag är jätteledsen att det är över nu. Förhoppningsvis tar vi oss iväg på en cup nästa vecka.

Likes

Comments

Mycket har hänt sedan förra gången jag skrev! För det första så har det varit påsk. Här har man inte ett alls ett lika långt påsklov som i Sverige utan vi hade mer en "långhelg" då vi var lediga från torsdag till måndag. Vi firade inte jättemycket här då både Bill och Rhondas familjer är väldigt utspridda, så vi hade en turkeysupper och käka lite påskgodis typ. Sen grillade vi dagen efter och jag testade s'mores för första gången. Onsdagen innan påsk så hade vi en till gradsocial. Vi hade en runt halloween och skulle egentligen haft en runt jul men p.g.a strejken så hade vi en nu istället. Vi målade ägg, var på äggjakt och sjöng karaoke. Vi är som sagt inte jättemånga "grads" men i stort sett alla dök upp ändå och det var verkligen svinkul!

Har hunnit med en till rugby match också och nu börjar regionals närma sig på riktigt. Barrington är regerande mästare så ligger rätt mycket press på oss att vinna men är svintaggad ändå. Regionals är om knappt 2 veckor, helgen innan vi drar till Dominikanska Republiken och mina värdföräldrars dotter bröllop.

Känns som tiden bara rinner förbi nu då det är fullt upp hela tiden. Idag så var det suit-fitting i skolan så alla killar kunde testa och boka kostymer till balen och balbiljetter har redan börjat sålts. Våran bal kommer vara den 12:e juni och tack och lov så har jag sedan längesedan både klänning och date fixad. Trots att jag är i Kanada så är det minst lika mycket hype kring "prom" här som det är i USA och alla har snackat om det hela året. Jag vet att i USA så har dom ofta flera baler men här har man bara en i slutet av året (precis som i Sverige) och sen hade vi även en "semi-formal" som dock inte alls var en like big deal.

Likes

Comments

Denna vecka har det vari fullt upp! I måndags började skolans "spring fling" vilket betyder att man klädde ut sig och tävlade mot dom andra klasserna en lektion varje dag. Jag missade tyvärr första dagen då jag var på öppet hus på Saint Mary's University i Halifax. Jag drog ärligt mest dit för att få mer tid till att plugga till ett matteprov men det var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Är dock inte jätteintresserad av att studera vidare just där men var kul att se hur ett riktigt Kanadensiskt universitet såg ut ändå.

Våran lista för veckan såg ut såhär:

Vilket alltså betydde att jag missade camo + blir day tack och lov då jag varken har gummistövlar eller något med kamouflage här. På tisdagen låna jag Bill's tre kronor tröja som han fick av förra svensken som dom hade för några år sedan. Jag missade lekarna på tisdagen också då jag drog till en kiropraktor och fixa en axel som har krånglat lite. På onsdagen hade vi snowday så vi hade pyjama day på
torsdagen istället och spelade dodgeball mot de andra klasserna.

På torsdag var det även semi-formal vilket är lite som en "mini-bal" fast för hela skolan. Den är vanligtvis runt alla hjärtans dag men blev nu istället p.g.a. lärarstrejken. Var mycket roligare än vad jag hade förväntat mig och allt detta gjorde mig bara mer taggad för den riktiga balen som kommer vara i mitten på juni.

Igår spelade jag mina första rugbymatcher och Gud vad kul det var. Vi hade "clinic" hela morgonen vilket betydde att vi hade två inhyrda riktigt bra tränare som körde olika övningar med oss och hjälpte oss bli bättre spelare helt enkelt. Det var ca. 3 grader varmt och regnade hela förmiddagen så var inte jättemysigt att vara ute och träna. Efter lunch hade det klarnat upp lite och vi spelade vår första träningsmatch mot Shelburne och sen även mot varandra. Förlorade första matchen mot Shelburne men vann den andra. Det var inte alls lika brutalt som jag hade förväntat mig men har ändå ont överallt idag. Matcherna är 7x2 minuter långa vilket kanske inte låter som någonting men tro mig det är dom jobbigaste 14 minuterna jag varit med om i mitt liv. Är svinglad att jag våga testa rugby och ser jättemycket fram emot att säsongen ska börja.

Likes

Comments

Veckorna fortsätter att flyga förbi och jag kommer inte ens ihåg när jag skrev senast. March break är slut för längesedan och sedan dess har jag hunnit med både att åka på en skitrip och tränat ännu mer rugby.

Rugbyn har kommit igång på riktigt nu och vi har vår första match nästa helg. Tanken är att vi ska börja träna ute redan på onsdag men ska snöa idag och imorgon så får se hur det går med det. Jag känner mig fortfarande rätt lost med alla regler, ord och positioner men börjar förstå lite mer nu i alla fall.

Vi var på en till skitrip förra veckan så att dom 2 nya utbytesstudenterna som kom i februari skulle få testa att åka skidor också. Vi var inte alls lika många som åkte denna gång men var riktigt kul ändå. Har som sagt inte åkt jättemycket skidor hemma i Sverige så kändes skönt att man ändå hade det rätt fräscht i huvudet hur man gjorde sen förra gången jag åkte. Vi var till samma ställe igen så fanns inte överdrivet många backar men var kul ändå. Testade denna gång även en "beavertail" vilket jag inte hade tid att göra förra gången. Det var typ ett Wienerbröd med antingen nutella, oreo smet, karamell eller massa andra saker på. Tydligen är det nåt som Kanadensiska skidanläggningar är kända för.

Likes

Comments

Riktigt skönt med lov om jag får säga det själv. Är ledig hela den här veckan och sen dröjer det ju bara några veckor till påsklovet. Rugbyn är igång på riktigt nu och det är verkligen svinkul! Vi är inomhus i gympasalen än så länge då det är lite för kallt och lite för mycket snö för att kunna vara ute på fotbollsplanen som vi sen kommer spela på. Dom har rugbymål, som ser exakt ut som amerikanska fotbollsmål, bakom båda fotbollsmålen och eftersom skolans fotbolls säsong är på hösten och rugbyn är på våren så flyttar dom bara på fotbollsmålen och fixar lite nya linjer så fotbollsplanen blir en rugbyplan istället. Har fortfarande inte full koll på alla regler och termer men alla säger att det är lätt att lära och har haft svinkul än så länge. Har träningar denna vecka också 9-11 på morgonen och gissa om jag blev glad när vi spelade handboll som uppvärmning idag. Det var dock kanadensisk "idrotts-handboll" så var mer som doppboll med basketregler med en handboll. Men ändå hur kul som helst.

Förra veckan spelade jag två till basketmatcher, en mot föräldrarna och en "oven-mitt"-match mot skolans killag. Vilket betydde att dom fick lov att ha grythandskar på sig. Matchen var väl aldrig riktigt jämn då dom fortfarande var några dm längre än oss men var riktigt kul ändå. Matchen mot föräldrarna var faktiskt rätt jämn men vi vann till slut. Kändes jättekonstigt att spela basket igen då jag inte spelat sen i början av december innan strejken startade men gick helt ok ändå tycker jag. Lite ledsamt ändå att ha spelat dom sista matcherna med laget.

Känner verkligen att dagarna verkligen flyger förbi och nu är jag nästan nere på bara 100 dagar kvar här. Känns som att jag kom igår men också som att jag alltid bott här if it makes sense. Är inte ens 3 månader kvar innan i åker till dominikanska vilket känns hur sjukt som helst, kändes som att det var över ett år kvar för bara några veckor sedan.

Alla gradplans har börjat tagit form nu och jag börjar fatta mer och mer hur studenten här går till.
• Man har Gradsocials som är utspridda över året, pga av strejken kommer vi nog bara ha två. Vi hade en runt halloween förra året och kommer ha en till runt påsk i år. Lärarna fixar med lekar och mat till alla grads typ. Den förra var riktgt kul så ser fram emot nästa.
• Man har även Grad-trips men vi kommer bara ha två av dom också varav en var halifax-trippen som vi hade i höstas också. Nästa kommer bli till en nöjespark i juni bara nån vecka innan själva graduation.
• Prom är väl det största som händer och vi kommer ha den redan i mitten av juni. Tema och lokal är inte helt spikat än pga strejken men lutar mot vintage masquerade och skolans gympasal.
• Graduation ceremony vilket kanadensiskt nog hålls i Barringtons ishall. Det är hela kalaset med röda gowns och dom där roliga hattarna med tofsar och allt.

Alla säger att det är nu det roliga börjar och att tiden kommer gå ännu snabbare från och med nu vilket jag såklart har blandade känslor över.

Likes

Comments

Så två snöveckor senare har skolan äntligen börjat igen. Kändes nästan som vi hade lov då vi bara gick 1 dag i skolan på 2 veckor p.g.a. att vi hade så många snöstormar. Det var inte jätteilla här men i Halifax fick dom nästan dubbelt så mycket snö. Vi åkte till Halifax en snabbis förra helgen och shoppa lit och hälsa på Bill och Rhonda's dotter Meagan som vanligt.

Denna vecka har vi i alla fall haft skola som vanligt och äntligen så är lärarstrejken slut. Dom (the Nova Scotian government) fick igenom en lag som gjorde det olagligt för lärarna att strejka så nu är allt som vanligt igen. Vilket betyder att rugbyn kommer komma igång!! Första träningen är redan imorgon trots att matcherna inte börjar förrän i april. Jag är astaggad då det här är sporten som i stort sett alla tjejer i Barrington spelar och det som alla kommer och kollar på när det är match. Har aldrig spelat rugby förut men alla säger att det är lätt att lära sig reglerna.

Igår var det hockey day i Kanada så det var en match här i Barrington mellan gamla "stjärnor". Kanada firar 150 år i år så var lite extra stort och var flaggor överallt. det var helt fullsatt och dom hade tävlingar och events i ishallen hela dagen. Jag tror verkligen det inte går att förstå hur stort hockey är här utan att ha varit här. Det spelar ingen roll om det är 5-, 25-, eller 50-åringar som spelar, alla kommer och kollar ändå. Min sista hela dag i Kanada kommer faktiskt vara just Kanadas 150:e nationaldag.

Likes

Comments

Vi har äntligen fått massor av snö nu! Det började i tisdags och snöade så mycket att vi hade snowday både i onsdags och fredags. I fredags blåste det också som tusan, här mäter dom dock vind i km/h istället för m/s så vet aldrig hur illa det är förrän jag går ut. Hade aldrig riktigt förstått det här med wind-chill förrän jag kom hit. Det kan vara -3 utomhus men kännas som -20 p.g.a. att det blåser så mycket, och blåser gör det hela tiden. Ikväll ska det tydligen komma in en riktig storm så vi har bunkrat upp med mat och vatten. Ska blåsa som sjutton och komma mellan 40-60 cm snö så slipper troligtvis skola imorgon också.

Så jag bytte klass från geology till biology då geology var mycket tuffare än jag trodde det skulle vara. Helt ärligt så har jag försökt att ta dom lättaste klasserna här då det här året inte räknas för mig när det gäller skolan och betygen. Men jag ville ändå ta en mattekurs för att hålla uppe matten. Hur som helst så trodde jag aldrig att jag frivilligt skulle läsa biologi och definitivt inte på engelska men det har faktiskt gått riktigt bra hittills. Det mesta som vi gör på matten har jag redan gjort och i oceans klassen lyssnar vi mest på när läraren berättar fiskehistorier. Så skolan här känns inte överdrivet svår, men då tar jag som sagt inte heller dom svåraste klasserna.

Dominikanska republiken-resan kommer bara närmare och närmare och jag kunde inte vara mer exalterad. För några veckor sedan skulle mamma skicka en bild till mig men lyckades få med en till på 2 flygbiljetter från Stockholm till Dominikanska republiken. Tydligen hade hon och min syster planerat att överraska mig på flygplatsen i Dominikanska och komma dit dom med. Hela min värdfamilj hade vetat om det sedan oktober och lyckats hållit det hemligt för mig. Mamma var lagomt besviken att hon hade avslöjat det för mig men alla här tyckte bara det var skönt då dom nu slipper vara oroliga för att försäga sig. Så mamma och Hanna kommer alltså till dominikanska i maj och sen kommer dom + pappa till Barrington och min graduation i slutet på juni.

Likes

Comments