Att gå hem ensam på kvällen.

Daily

Något som jag och Amanda har pratat om ikväll nu när hon skulle gå hem till sig från mig, är att vi är så jäkla trötta på att vara rädda varje gång vi går hem ensamma när det är mörkt ute, just för att vi är tjejer. Jag gick i alla fall med henne halvvägs och så pratade vi i telefon med varandra tills båda var hemma i tryggt förvar som vi alltid gör så att man känner sig lite tryggare. Att man sen har nyckelknippan hårt i andra handen samtidigt som man kollar runt omkring sig så att ingen är där och gömmer sig i buskarna eller kommer gåendes mot en är en annan sak.. Men ska det alltid behöva vara så? Killar kan absolut också vara rädda att något ska hända dem något när de är ensamma på kvällen och är på väg hem, men sannolikheten för att de ska bli våldtagna är inte alls lika stor som för oss tjejer. Och så är det bara, det kan ingen säga emot! Sannolikheten för att de ska hamna i bråk med andra killar, ja det finns en större risk där vilket det även finns statistik på som jag gått igenom så många gånger. Men när jag som ensam tjej, ser en kille eller ett killgäng komma gåendes på kvällen mot mig så tar jag alltid en stor omväg. Tänk om de skulle göra något mot mig? Jag vågar helt enkelt inte chansa.

Dock tycker jag absolut inte att man ska döma alla killar på grund av deras kön. Alla killar är inte potentiella våldtäktsmän, men man tar faktiskt inga onödiga risker längre. Allt som man hör hela tiden i tidningar, på sociala medier och nyheter gör att man blir lite extra rädd och försiktig.. Jag skulle aldrig ens gå ut själv utanför min dörr nu när det är så mörkt som det är ute för att jag är så rädd. Tycker det är så himla trist att det blivit såhär, men det kanske alltid har varit så? Men det känns som att det blivit värre med åren. Man får hela tiden höra från olika håll vad man ska göra om någon försöker våldta en, att man aldrig ska ta emot en drink på krogen, att man alltid ska hålla koll på sin drink, hur man kan skydda sig på olika sätt när man är på väg hem ensam så som med nyckelknippan och liknande. Brukar killar också få dessa typer av tips? Nej, det tror jag faktiskt inte. Jag vill kunna känna mig trygg i mitt eget område och överallt, men det gör jag inte. Om jag är ute på kvällen med min pojkvän är det såklart inga problem alls. Då är jag så trygg som man kan bli eftersom att i de flesta av fallen skulle ingen försöka göra mig illa när jag är med honom. Och om någon skulle försöka så har jag honom där som kan hjälpa så att det inte händer. Men om jag går där själv, vad ska jag då kunna göra mot en fullvuxen man?

Min syster har gått på några självförsvarskurser, något som jag tycker att alla tjejer borde göra, även jag som är så rädd hela tiden! Ett sätt som gör att man kanske kan agera snabbt då man vet vad man ska göra om någon försöker göra något mot en när man är på väg hem den där mörka kvällen. Många gånger kan man nog bli så chockad att man inte gör något motstånd när det väl kommer någon och försöker göra något dumt mot en, men man ska alltid alltid försöka göra motstånd. Min syster har visat mig några grepp, hur man tar sig loss, hur man ska slå på rätt sätt och så vidare. Superbra grejer faktiskt och då gör det inget om personen är starkare än dig. Då handlar det om tekniken bara som man får öva på. Tyvärr så är det nog det bästa sättet att man lär sig hur man ska försvara sig så att man inte är lika rädd när man är ensam ute. Man borde även på något vis, prata om detta mer i skolan. Att kvinnor är lika mycket värda som män, att man respekterar varandra som jämlika människor. Även att man pratar om detta ämne hemma också, så att man hela tiden kan prata om det och lära sig mer. Jag är i alla fall riktigt trött på att jag som tjej inte kan röra mig hur jag vill, när jag vill på grund av att jag är rädd för att något ska hända.

-

Vad tycker ni om detta? Upplever ni samma rädsla när ni går ensamma på kvällen?

Gillar

Kommentarer