by Malin Sahlberg

Nationaldagstårta

Glad nationaldag på er!!
Både kvällsgrillen och efterätten är undanplockad nere på vårt lantställe nu. Jag har målat, slipat och släpat på möbler hela dagen, så man är helt klart lite trött i kroppen nu. Men lite vin och en natts sömn så får man vara redo att fortsätta jobbet imorgon. Nu är i alla fall fasaden i princip klar, det är lite fler hängrännor och stuprör som ska slipas och målas sen så är den delen klar. Skönt att kunna bocka av något på to do listan!

Efterätten idag så här på nationaldagen blev så klart en variant av jordgubbatårta, det känns ju väldigt klassiskt svenskt. Jag gillar som ni kanske märkt sådant som är enkelt och gärna där det går att förbereda vissa delar i förväg. Alltid bra att kunna göra om man till exempel ska ha gäster, så att man slipper så och fixa så mycket när man heller vill umgås. Denna tårta har jag fått inspiration från en tårta som jag har smakat på ett tidigare jobb. Det var det lokala bageriet som hade den som specialitet. Det är en botten med mandelmassa som grund och sen grädde och bär på toppen. I boken sju sorters kakor så hittade jag ett recept som liknande tårtan så som jag tänkte mig den, så receptet på botten kommer där ifrån.


Ingredienser:
25 g nötkärnor
250 g mandelmassa
150 g smör (rumsvarmt)
3 st ägg
2 msk vetemjöl
2 krm bakpulver

3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar

Till ca 6 personer.

Gräddning: 160 grader, ca 25 minuter

Gör så här:
Mal eller kör nötterna i en matberedare. Smöra en form med diameter på 20 cm och lös botten och häll i de malda nötterna så att de täcker hela formen, både botten och kanter. Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret så att det blir pösigt. Tillsätt sedan äggen, vispa i ett i taget. Se till att varje ägg har gått in ordentligt i smeten innan nästa tillsätts. Vispa sist i vetemjöl och bakpulver. Häll i och bred ut smeten i formen. Grädda i ugnen. Stjälp upp den och låt kallna.

Vispa grädden och sprita eller bred ut på den kalla botten och toppa med mycket jordgubbar eller andra bär och frukter.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

prinsessa
prinsessa,
Läs gärna mitt inlägg om funkofobi! 😊
nouw.com/prinsessa