by Malin Sahlberg

Morgonfrallor

Helg igen:) underbart!
Och med den kommer tid för finfrukost, lite av en paradgren hos mig om jag får säga det själv...

Förra helgen hade jag en liten frukostbjudning här hemma för en av mina fina vänner. SÅ härligt att sitta länge, plocka i sig en massa gott och bara kunna umgås i lugn och ro. Bättre start på en dag kan en knappast få skulle jag säga. Tycker det är så smidigt att göra kalljästa frallor till sådana tillfällen, bara att ta fram degen på morgonen och dela upp, lägg på plåt och grädda :)

Så här kommer receptet på frallorna jag bakade förra helgen. Jag använde ett lite grövre mjöl till dessa, ett stenmalt fullkorns-lantvete men receptet är anpassat för vanligt vetemjöl. Men jag kan verkligen rekommendera att satsa några extra kronor på ett riktigt bra ekologist mjöl och gärna från några av våra kultursorter. Smaken påverkas absolut i brödet beroende på mjölsorten men som sagt tänk bara på att anpassa mjölmängden om ni använder lite grövre sorter :)

kram på er<3INGREDIENSER

25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Gräddning: 250 grader, ca 20 minuter
10 st frallorGÖR SÅ HÄR:
Gör degen på kvällen.
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör så det löses upp. Blanda ner mjöl, salt och olja och rör till en lös smet. Tillsätt inte allt mjölet om det inte behövs. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 275 C och ställ en långpanna eller ugnsform längt ner i ugnen. Ta ut degen från kylskåpet och stjälp upp den på ett mjölat bord. Dela degen i 10 delar men knåda dem inte! Vika bara in kanterna under så de får lite form och blir runda .

Lägg frallor på två bakpappersklädda plåtar. När ugnen uppe i temperatur, , häll ett stort glas vatten i den plåt/ugnsform som placerats längst ner och sätt plåten med frallor i mitten. Vrid ner temperaturen till 250 grader och grädda ca 20 min tills frallorna fått fin färg.

Fyll på med vatten när plåt två ska gräddas.

Gillar

Kommentarer

Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Alltså nybakad bröd....inte mkt som slår det!
nouw.com/sandrabergmanfit
Fredagskakan
Fredagskakan,
Håller helt med dig! Det är ju så gott 😊
nouw.com/fredagskakan
Matildaberlin
Matildaberlin,
Mltseå dröm vad gott!! Tack för rceptet fining
nouw.com/matildaberlin
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Vad finns bättre än jätte goda morgonfrallor💕
nouw.com/enitalienareisverige