by Malin Sahlberg

Laktosfri vaniljglass med jordgubbssirap och mynta

Hej hopp!!
Midsommarveckan är här, semestern närmar sig och solen lyser nu på morgon. Inget att klaga på alltså! Helgen har som vanligt spenderats på lantstället med renoveringsarbete. Denna helgen kom min bror och svägerska ner och förstärkte, vilket gav fint resultat. Det gick undan med målningen, stora uthuset har fått ett nytt lager färg. Så kul när man ser skillnaden!

Denna vaniljglassen vispade jag ihop i lördags på morgonen med tanken att det skulle vara efterrätten på efter kvällens grillning men ingen av oss var sugna på nått sött då så det blev glass till söndagens förmiddagskaffe istället. Det blev en riktigt god glass, myntan gav en friskhet lite i bakgrunden ihop med sommarsmakerna. Jag har ju gjort glass själv tidigare men då haft condenserad mjölk i, den blir riktigt riktigt krämig då. Nu ville jag göra en laktosfri glass så att även min svägerska skulle kunna äta av den så då gick den condenserade mjölken bort. Istället är denna glassen gjord på laktosfri grädde och äggulor. Det blev en lite mindre krämig glass men minst lika god. Skönt att ha en laktosfri variant som är lika smidig att röra ihop som en vanlig glassmet. Grundreceptet på glassmeten hittade jag från början hos Niiinis.

Ingredienser:

Jordgubbssirap
250 g jordgubbar
1,25 dl sirap

Glass
3 dl laktosfri grädde
2äggulor
2 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
1,5 tsk finhackad mynta

Gör så här:
Jordgubbssirap- skär ner jordgubbarna i mindre bitar och mixa dem med en stavmixer. Koka upp jordgubbsmoset och tillsätt sirapen. Låt det koka i ungefär 10 minuter. Häll upp sirapen i en flaska och låt svalna.

Glass- Vispa ihop äggulorna och florsockret. Vispa grädden så att den blir ordentligt tjock, häll i vaniljsockret och den finhackade myntan och vispa lite till så att det blandas. Vänd ihop de två blandningarna.

Varva glassmet och jordgubbsirap i en form. Ställ glassen i frysen i mint 4-5 timmar. Ta fram den ca 10 minuter innan servering så att den hinner mjukna lite.

Tips: Sirapen räcker till ungefär två recept glassmet så har man en lite större form alternativt två så kan man göra dubbelt upp av glassen.

Blandar man in 0,5 tsk atamon i sirapen innan man häller upp den så håller den sig lite längre. Ställ den svalt.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer