by Malin Sahlberg

Kardemummapannacotta

Hej!
Åter på plats på jobbet efter fem lediga dagar. Känslan i morse var att jag borde tagit ledigt helt mellan jul och nyår men väl på plats på kontoret så känns det ändå helt okej och förhoppningen är att hinna jobba undan sådant som inte alltid hamnar överst på prioriteringslistan när allt är i fullgång. Finns dessutom ett litet hopp om att jag ska hinna rensa kontoret på massa onödiga papper och pärmar så att vara sysslolös är inget jag behöver oro mig för nu i mellandagarna heller.

Jag tipsade ju igår om flera dessertfavoriter från receptarkivet här på bloggen och tänkte fylla på med några nya recept fram tills att det är dags att välkomna det nya året. Idag blir det en variant på pannacotta. Även denna är gjord på gelésocker, som jag helst använder till pannacotta för att slippa gelatinet och på så sätt göra den möjlig för så många som möjligt att äta oavsett anledning till att man inte vill äta gelatin.

Jag fyllde upp en kupolform som hade en diameter som matchade runda pepparkakor perfekt och det ger en bra kontrat i texturer att ha pannacotta tillsammans med de frasiga kakorna. Att servera den till färska bär eller en kompott blir pricken över i:et som bryter av den söta pannacotta med lite syrligare smak.

Min kupolform är inte så stor så för sex stycken kupoler gjorde jag pannacotta på två deciliter grädde. Hade jag gjort dem i portionsglas hade jag räknat på 1 dl grädde per person för att få lagom stora. Receptet är gjort för fyra portionsglas.


Ingredienser
4 dl vispgrädde
1 dl gelesocker
2 tsk kardemumma (finmald)

4 pepparkakor
färska bär
strössel

Gör så här:
Blanda ihop grädde, gelésocker och kardemumma i en kastrull. Låt det koka upp och koka i ca 30 sekunder. Häll sedan upp pannacotta i portionsglas eller formar. Ställ dem kallt i kylen för att stelna. (häller du pannacotta i formar som den ska lossas i från ställ dem i stället i frysen för att få den ordentligt stel så den håller formen medans den tas loss.)

Innan servering- lägg upp pannacotta på fat med pepparkakan underst eller toppa portionsglasen med pepparkaka. Strö över lite färska bär och eventuellt lite glitterströssel. Klart!

--


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer