by Malin Sahlberg

Glassfyllda chokladmaränger

God morgon fredag!
Idag är jag väldigt trött och pigg på samma gång, det har blivit dåligt med sömn i veckan men desto mer sociala sammankomster. Så bristen på sovtimmar har kompenserats med fina kväller med underbart sällskap. Och än är det inte slut på fina kvällshäng, idag vankas det aw med mina absoluta favoritjobbarkompisar, tyvärr egentligen före detta jobbarkompisar. Eller tyvärr och tyvärr de har ju istället för att vara vänner på jobbet blivit vänner på riktigt. Så det enda tråkiga med det är ju att jag inte träffar dem varje dag som jag gjorde när vi hade samma arbetsplats.

Hade dock velat klona mig på tre ikväll, för det trillade in den ena inbjudan till trevligheter efter den andra just till denna fredag. Kanske att jag lyckad hinna med två men alla tre kan det omöjligt gå att pressa in. Hatar att inte kunna vara med på allt roligt, tacka nej är inte min grej egentligen men ibland går det ju bara inte att hinna med allt kul. TRIST!

Igår hade jag i alla fall några nära vänner hemma på lite kvällsfika. Jag hade förberett en riktig favoritbakelse som jag faktiskt hade glömt av lite tills min mamma tipsade mig om att den skulle nog passa bra här på bloggen. Jag tror detta receptet kommer bli en minst lika stor favorit hos er som hos mig. Som ni kanske märkt sedan tidigare så är jag ett stort fan av recept som går att förbereda i förväg och mer eller mindre bara plocka fram och servera när det är fika- eller efterättsdags. Detta är precis ett sådant recept, man kan baka marängerna en dag gör glassmeten, fylla och frysa bakelserna en dag och sen bara plocka fram dem och servera när det passar. Perfekt bakelse att ha i frysen och bara kunna trolla fram när det dyker upp oväntade gäster. Jag gillar att servera mina bakelser med lite grädda och jordgubbar till men det går hur bra som helst med i princip vilka frukter och bär som helst.
Ett extra plus är att det är ett glutenfritt recept och att man enkelt gör det laktosfritt om man använder laktosfri grädde.

Ingredienser:
3 st äggvitor
2 dl strösocker
2 msk kakao

3 st äggulor
2 msk strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Gräddning: 150 grader, ca 30 minuter.

-10 st bakelser-
Gör så här:
Visp äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker (2 dl) och kakao. För dela marängsmeten i 10 st amerikanska muffinsformar och grädda i mitten av ugnen. Ställ marängerna att svalna.

Vispa upp äggulorna och vispa i socker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner äggsmeten i, för försiktigt tills det är ordentligt blandad.

Tryck hål i mitten av marängen och spritsa ner glassmeten i alla marängerna. Plasta in bakelserna och ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram bakelserna ca 10 minuter innan servering och garnera med vafria bär och en klick grädde.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer