by Malin Sahlberg

Fotbollskaka

Hej hallå!
Hur står det till? Bra hoppas jag så klart. För egen del är det fint, har lite mycket att göra, en del på jobbet och ännu mera på hemmafronten. Har bakat en massa, fixat med saker till huset på landet, träffat vänner, och bakat igen. Nu har jag precis ställt in en plåt med kärleksmums i kylen. Eller som jag kommer kalla dem i detta receptet- fotbollskaka. Fick se en sådan roliga idé med denna kakan i dag inne hos fina Anna som har bloggen och instagramkontot Pioner och bröd. Med grönfärgad kokos och kristyr fick hon kakan att likna en fotbollsplan, riktigt kul idé! Jag tänkte direkt när jag så bilden att det måste jag göra och ha med till fredagsfikat på jobbet imorgon. Känns väldigt passande med pågående fotbolls-EM men också för att jag jobbar på avdelningen som ansvarar för vår kommuns fotbollsanläggningar.

Kristyren var inte helt samarbetsvillig när jag skulle linjera planen så det är inte helt raka linjer, hade inte fått godkänt på en riktigt plan med så svajiga linjer...

Nu laddar vi inför helgen, för min del blir det troligen renoveringsfix i huset på landet.
Har du något kul planerat?

Kram


Ingredienser
Kaka
225 g smör
2 dl mjölk
5 st ägg
4,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,25 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
75 g finhackad choklad

Glasyr
75 g smör
0,75 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker

3-4 dl kokos
pastafärg alt karamellfärg
kristyr

Gräddning: 175 grader, 20-25 minuter,


Gör så här:
Börja med att smälta smöret, blanda sedan i mjölken och stäl det åt sidan för att svalna. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, kakao och vetemjöl ordentligt. Sikta ner det i äggvispet och tillsätt smörblandningen. Blanda det till en jämn smet. Rör sist ner chokladen. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (storlek ca 30x40 cm) och grädda i mitten av ugnen. Gör under tiden glasyren och färga kokosen

Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Blanda ihop allt ordentligt till en slät smet och låt små puttra en liten stund.

Ta ut kakan från ugnen och och dela den i jämnstora kvadratbitar. När kakan svalnat någto- häll över glasyren och strö över kokosen jämnt över glasyren. Låt kakan svalna innan linjerna markeras med kristyren.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer