Jag var cancerfri i 2år sen kom det tillbaka.

Vad heter du och hur gammal är du?
Alexandra Roca heter jag och är 19 år gammal.

Hur gammal var du när du fick ditt cancerbesked?
Jag var 16 år, skulle fylla 17 när jag fick mitt besked.

Vad var det för cancer?
Jag var 16 år, skulle fylla 17 när jag fick mitt besked.

Hur upptäcktes din cancer?
Just då bodde jag på ett behandlingshem och var hemma på en permission, det började med att jag var inne på toaletten för att snyta mig, när jag sedan skulle gå ut från toaletten tappade jag synen, till sist blev det helt svart. Jag vinglade och ramlade rätt in i dörren med huvudet och svimmade. Min mamma ringde ambulans, först ville dem inte ta in mig men sen ringde dem till nån jour där dem sa att jag skulle åka in. Det togs massa blodprover där dem såg att mina prover inte såg ”normala” ut. Dem hittade blaster i blodet, vilket är vanligt vid leukemi. Vi blev skickade till Lund för benmärgsprov och där fick vi beskedet.

Hur reagerade du?
Det kom som en chock, var otroligt svårt att ta in, det är fortfarande svårt att inse.

Vilka mediciner/behandlingar fick du?
Jag fick cellgifter, både dropp och i tablettform. Kommer inte ihåg alla mediciner men kortison minns jag att jag fick.

Är du frisk idag?
Jag är dessvärre inte frisk idag, var cancerfri i ungefär 2 år. Flyttade upp till dalarna med min pappa och allt var bra tills jag fick ont vid revbenen. Kunde inte ens gå ut med hunden eller sträcka mig utan att bli överdrivet andfådd. Åkte in på sjukhuset för att kolla upp det, visade sig att jag hade fått vätska i lungan vilket var en biverkning på en av mina mediciner. Dem fick dra ut vätskan och så tog dem prover på vätskan. Nån vecka ringde dem upp och gav mig besked om att det fanns leukemiceller i vätskan. Fast denna gången är det inte Akut lymfatisk leukemi, utan Kronisk myeloisk leukemi.

Om inte, när blir du frisk förklarad om den hemska sjukdomen inte kommer tillbaka?
Jag vet inte om jag kommer bli friskförklarad, men jag vet att man måste vara cancerfri i 5 hela år för att bli friskförklarad.

Brukar du prata om det du har gått genom?
Ja, jag pratar ofta om min sjukdom och vad jag gått igenom med mina närmsta. Det är ett sätt att hantera allt på, det är skönt att prata ut om det och lätta på axlarna.

Vad hade du gjort/resonerat om du får/fått tillbaka cancern?
Jag har ju som sagt fått tillbaka den och det finns inte mycket att göra åt det. Jag tar vara på tiden och spenderar tiden med mina närmaste och käraste.

Hur ser ditt liv ut idag? Tror du det hade sätt annorlunda ut om du inte hade fått ditt cancer besked?

Mitt liv ser inte alls ut som jag hade föreställt mig och det hade nog sett en hel del annorlunda ut om jag inte hade blivit sjuk. Hade jag inte blivit sjuk hade jag nog fortfarande gått snett på andra sätt.

Hennes blogg hittar ni här - @ImAFighter

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 367 visningar

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Massa kramar! <3
nouw.com/emmaengstrom