Det är inte bara att äta - sjukdomen styr!


Jag har fått äran att gästblogga hos fina @frokenrodlok :) och jag tänker skriva lite om hur det är att leva med ätstörning.

Om du ser bilden på mig, skulle du tro på mig om jag berättar för dig att jag har ätstörning? Eller skulle du se en helt vanlig tjej på 31 år som lever hälsosamt? Låt inte det yttra lura dig. För vad bilden inte visar är kaoset som finns där bakom ytan. Ett kaos av att känna sig tjock, ett kaos av att känna ångest så fort man äter något. Ett stort kaos av en förändrad kroppssyn än vad andras ögon ser. Så är det för mig. Varje dag!

Mitt syfte är att få dela med mig lite kort om hur det är att leva med en ätstörning. Känslorna, tankarna och omgivningens reaktioner. Hör man ordet ätstörning förknippar man ofta det med att svälta sig själv. Så är det inte för alla. En ätstörning kan se olik ut. Så låt dig inte luras av själva ordet. Min ätstörning har inte varit enbart svält.

Känslorna har jag lärt mig att leva med. Ja, jag får ångest när jag äter, men jag äter! Ja, jag känner mig många gånger ful, men jag visar mig ändå ute! Tankarna om att jag måste gå ner i vikt finns, men jag har lärt mig kontrollera så att det inte blir svält. Jag äter det jag behöver för att orka med. Däremot äter jag väldigt lite i perioder. Och det är en kamp jag fortsätter kämpa vidare med. En dag övervinner jag hjärnspökena och min ångest. Så om jag är 45 år när det sker så får det så vara. För så länge jag har den under kontroll är det lugnt. Tappar jag kontrollen så HÅLL koll på mig!

Det är nog omgivningens reaktioner, kommentarer som har tagit mig hårdast. "Det är bara att äta...", "Du behöver inte gå ner i vikt", "Hur kan du äta godis när du har ätstörning". Jag tror inte omgivningen riktigt förstått att detta är inget jag väljer. Jag FÖRSÖKER verkligen hålla en regelbunden kost, utan att känna ångest över att jag kommer gå upp i vikt. Jag har pendlat upp och ner i perioder. Jag har aldrig haft en stabilitet, vilket jag hade behövt. Ja, jag kan äta godis men då ska du också veta vilken sjuk ångest jag har efteråt. Jag försöker verkligen att släppa kontrollen och vara nöjd över hur jag ser ut. Jag gör verkligen allt, och jag har kommit så långt. För jag äter mat, jag svälter inte.

Jag lever med sviter av ätstörningen, för den finns kvar, i perioder! Det är inget val jag frivilligt gjort men ni skulle bara veta hur svårt det är att bli av med. Det är lätt för andra att påpeka och kommentera, men det gör inte det bättre för den med ätstörning!

Vill du veta mer, eller har frågor så kontakta mig på [email protected] eller på http://nouw.com/manellacentio
@manellacentio

Tack för jag fick dela med mig :)


Vill du också gästblogga?
Maila då till [email protected]

Puss & Kram

Fröken Rödlök

  • 427 visningar

Gillar

Kommentarer

manellacentio
manellacentio,
Tack för att jag fick dela med mig <3
nouw.com/manellacentio
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Så lite så.. skoj du ville..
nouw.com/frökenrödlök