Finaste Lennart är typ kär i honom 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Som många vet, jag föddes med grov autism, hög fungerande. Vilket betyder att autism oftast går över till Aspbergersymdrom vilket det gjorde när jag var 6år gammal, fick samt ADHD. Många ser personer med autism att vara dum i huvudet och inte lika mycket begåvade som "vanliga" personer. Hög fungerande autism innebär att det går att tränas, att förändras, acceptera vardagliga sakerna. En låg fungerande autism stannar av och ligger på samma nivå hela livet ut oftast (tror jag).


Jag började prata vid 4års ålder vilket betyder att jag ligger efter med 3 år i talet. Läkarna tappade hoppet om att jag skulle börja prata eller ens visa att jag förstår, min mamma satte mina fingrar på hennes läppar, jag fick känna vibrationerna och förstå samhörigheten. Vilket gjorde att jag började prata. Dom som känner mig vet att jag JÄMT snubblar på ord eller inte man uttala ett antal ord. När jag blir nervös blir det ett helvete, inget kommer ut som det ska och låter väldigt konstigt haha. Men fick såklart en diagnos för det också, pragmatiskt språkstörning. Med autism/Asperger har oftast alla kommunikationssvårigheter, antingen inget språk alla eller ha ett språk som är entonigt. Dessutom har vi svårigheter att tolka människor, kroppsspråk och det största problemet är att förstå ironi eller sarkasm. Man kan alltså skämta med mig (och att det är uppenbart att det är ett skämt) och där står jag och fattar inte att det är ett skämt.

När jag var liten fanns det inget som kunde få mig lugn utav en människa utan att gunga och snurra "stimulerade" mig och fick mig lugn. Jag kunde gunga eller snurra i timmar och avbröt någon mig vart jag väldigt arg. Typiskt autism.


När jag fick diagnosen Asperger började jag tränas, att kunna fungera socialt. Det har varit otroligt jobbigt, men jag klarade det. Jag var sjukt mobbad som yngre för min diagnos för jag var inte som alla andra. Jag hade ju Asperger och alla saker som är självklara för er, är absolut inte det för mig och Socialt begåvad var jag ju inte då haha. Frågade jag någon om hur gammal kungen är och ni svarar "vet inte, 60-65år kanske". Asså nej, det går inte. Jag kunde tjata och ta reda på riktiga faktan om hur gammal han är. Sedan komma tillbaka och säga "ni hade fel han är faktiskt 70år". Ni förstår ju att man blir irriterad och undrar vad som är fel på en. Jag sa saker RAKT ut. Tyckte jag du var ful då sa jag det, för det är ju sanningen! Aspergare kan inte ljuga så varför säga att du är fin när du är ful? Ni förstår säkert. Hade du fula byxor kunde frågan komma "varför har du på dig fula byxor"? Och det är inte för att vara elak som många tolkar det, det är för jag inte förstod att alla har inte samma smak som mig och för dom var fula. Så stort sätt hela min uppväxt har jag blivit mobbad för jag har varit ärlig och det värsta var att jag inte ens förstod varför jag blev mobbad. Jag kunde gråta ögonen ur mig och fråga mamma varför ingen tyckte om mig.


När jag var 7år hämtade polisen min pappa för sista gången och jag tittade upp på mamma och sa "lämnar du mig mamma, då har jag ingen".

När jag var 11 år bestämde jag mig att jag skulle bli "normal" vara precis som alla andra. Åh helvete vilket jobb det har varit, jag har grinat, skämts och varit arg. Min mamma har stort sätt tränat mig hela mitt liv, att kunna acceptera att middagen ändras 1 timme framåt eller bakåt, att planer inte alltid håller osv osv. Förändringar omg vad dom fortfarande är jobbiga, blir oftast väldigt irriterad när planen förändras haha. Mitt största problem var att titta folk i ögonen, jag kollade inte folk ALLS i ögonen vilket blir en konstig konversation? Och sa oftast endast ja eller nej och inget mer. Idag har jag inga problem alls med ögonkontakt eller att vara social, vilket innebär att jag har tränat bort en av de jobbigaste svårigheter en aspergare har.


Till den seriösa delen av hela texten.

Aspergersyndrom nöjer sig inte endast med svårigheter socialt osv utan depressioner, självmordstankar och tvångstankar. Jag har alltid och kommer alltid leva med svår ångest, den har blivit en del av mig idag. Depressionen kan komma utan vad som helst egentligen, behöver inte vara något allvarligt. Men depressionen gör det allvarligt för självmordstankarna dyker upp då. Man kan ägna sig en hel dag att planera sitt självmord försök, men depressionen kommer man ur och känner inte "behovet" att ta livet av sig. Självmordstankarna är "okej" men när rösterna kommer blir det en helt annan nivå, dödslängtan blir enormt stor. Jag var med om en del, men jag bytte tyvärr ut självmordstankarna till något annat. Jag la alla mina tankar åt min vikt, jag kunde drömma om att vara anorexi smal. Jag började träna och åt knappt. Men jag kom över det också.


Det jag nog försöker säga är att man aldrig ska ha fördomar om folk, är någon jobbig eller annorlunda försök att förstå varför personen är det. Och viktigaste av allt, försök att förstå problemet och inte säga "men de borde väl du fatta" frågar jag något som är uppenbart för er så är det inte det för mig. Idag är det så vanligt med diagnoser så vi borde veta bättre idag, alla är lika mycket värda oavsett vilka problem man har. Jag önskar att jag kunde lära alla det jag har lärt mig, all kunskap om mig och mina diagnoser. Jag skulle aldrig byta bort min Asperger eller adhd eftersom gör min personlighet. Idag är jag som vilken människa som helst och är så jävla stolt över mig själv.

Som min läkare sa "din adhd Fanny, den räddade dig. Utan den hade du aldrig kommit ur Asperger ramarna". Tack och bock

Likes

Comments

Det absoluta bästa landet är Bali. Dock 18h flygresa men det är så värt det, lovaaaar. Om några år är jag där igen och stannar nog minst 1 månad!

Likes

Comments

hallå mitt bena tänkte att det var dags att skaffa en blogg, då jag alltid har miljoner tankar. Kommer antagligen skriva väldigt mycket om mig själv eftersom jag har ett antal diagnoser samt problemen i vardagen. Jag är intresserad utav smink, katter och typ ingenting annat? Jävlar vad hemskt. Jaja ha det så kul.

Likes

Comments