Ut och utvecklas !!

Jag har nu följt SIF P14 under nästan 1 år, sedan jag blev ansvarig tränare för dessa grabbar.
Det här är en rolig och mycket intressant utveckling på ett lag som började spela tillsammans i SIF vid 8 års ålder.
Laget fick ordentligt med stryk i nästan alla sina matcher, det gick så långt så man istället för resultat började att räkna hur många passningar man lyckades få ihop i rad istället för att hitta positiva saker att prata om.
Efter några år började vinsterna komma över lag som man tidigare fick storstryk mot och man började att åka ut på cuper i Mellansverige.
Vid 11-12 års ålder dominerade man i Gästrikland och man gick långt i cuperna i Mellansverige, trots att man alltid gjorde 2 jämna lag av den stora truppen när man åkte iväg.
Vid 13 års ålder vann man DM-finalen med 9-0.
Idag vid 14 års ålder har man tagit en 25:e plats i SM i kamp mot Sveriges bästa lag i åldersklassen och då är man ändå inte speciellt nöjd över sin prestation där nere.
Vi blir uppringda och inbjudna till elitcuper runt om i Sverige för laget har skaffat sig ett mycket bra rykte i Sverige.
Det är alltså laget som från början fick så mycket stryk i sina matcher, så man valde att räkna hur många passningar man lyckades klara i rad istället.
Visst är det en fantastisk historia jag fått berättad för mig av tränarna som följt detta lag.

Vad jag förstår och tror är att cupspelet dom här grabbarna gjorde har betytt oerhört mycket för deras utveckling och jag tror att dom tränat lite mer än många andra lag gjort vid samma ålder också.
Det är också just det här med cuper som jag vill berätta om här.
Åk ut med era lag på cuper så ofta det går, det är mitt råd till klubbar och tränare.
Lokala matcher i serier spelar ni ändå, men att komma ut på cuper blir på en helt annan nivå, ni som tränare får en aha-upplevelse, om hur långt efter ni ligger vissa lag och spelarna som kanske tillhör toppen i Gästrikland, får se hur långt efter dom ligger.
Allt det här är jätteviktigt att se och uppleva, både för spelaren och tränaren.
Tränaren får nya vinklar om vad som måste tränas och förbättras och spelaren som trodde han hade det mesta, han inser snabbt att han måste träna mer och bättre.
Tyvärr tror jag att många tränare och klubbar är inne i sin "bubbla" och jämför sig med klubbar i samma stad, om vilken klubb som är bäst. På sin höjd tittar man på Gästrikland i sin bedömning.
Det är det farligaste man kan göra som tränare, ut och se er omkring, skapa influenser och se utanför er "bubbla".
Se verkligheten, den finns i cupspelet från Stockholm och ner till Skåne.
Jag skulle vilja gå riktigt långt med det här.
Åk ut minst 2 gånger per år med era lag och utvecklas, titta er omkring och se hur långt andra klubbar har kommit med sina lag. 
Gör man det här regelbundet så har man en bra grund att jämföra sitt lags utveckling med, närmar vi oss vissa lag, börjar vi att gå lite längre nu i cuperna, eller står vi på samma fläck och stampar?
Håller mina spelare tekniskt samma nivå som de andra lagens spelar? hur är det med det taktiska? ligger vi efter där och hur är det med fysiken?
För en intresserad tränare finns det hur mycket som helst att suga in på sådana här cuper om nu viljan finns.
För mig är det självklart att alla klubbar skall ha ut sina ungdomslag på cuper !!
Jag skulle idag rekommendera unga spelare som vill bli fotbollsspelare att gå till ett lag där man åker på cuper varje år, helst fler än en cup och som har intresserade och kunniga tränare, då finns det förutsättningar !!
Jag tror stenhårt på det här, nu när jag själv har fått varit med ut på dessa elitcuper och fått gjort mina bedömningar gentemot andra lag.
Redan efter första cupen hade jag klart för mig vad vi behövde jobba extra hårt med.
Vi i SIF P14 har i år deltagit i följande 11-manna cuper. Kristinehamnscupen i feb (3:a), Slätta cupen i april (1:a), Gothia Cup i Juli (16-delsfinal i A-slutspel), SM för P14 juli/aug (25:a) och kvar har vi då Selected Team Cup i oktober i Norrköping.


Gillar

Kommentarer

kc.65
,
Hur mycket pengar bistår klubben med vs föräldrar? Tror inte alla klubbar har den ekonomin som typ SIF har! Hur mycket jobbar spelarna eller föräldrarna i detta lag för att få råd att åka på dessa cuper?
fotbollsscouten
fotbollsscouten,
Klubben bistår med 10 000 kr per år, resten jobbar grabbarna + föräldrarna in, samt att det finns stiftelser som skänker en del.
nouw.com/fotbollsscouten