Tankar och funderingar efter första tredjedelen !!

Vi har nu kommit ungefär till första tredjedelen av årets olika serier och man börjar så smått se hur tabellerna börjar sätta sig, vilka har överraskat positivt och negativt mm.
Jag kommer väl antagligen att göra någon tränare/klubb "pissoff", men jag brukar säga vad jag tycker, medan andra tycker men inte säger.
På det sättet är jag inte så svensk kanske, men oftast är det inget illa menat, det vet nog alla som känner mig.
Nu kör vi igenom våra lokala lag samt våra "bästa" lag.


Gefle IF har haft det turbulent ända sedan i vintras med avhoppad sportchef, sparkad tränare, ingen publik och sist i Superettan !!
Vad jag har förstått så ville sportchefen Hasse Berggren direkt tillbaka till Allsvenskan och ville ha full satsning, medan andra i klubben ville bygga nytt och på sikt ta sig tillbaka, det pratas ju även idag om Allsvenskan senast 2020 i GIF.
Innan seriestart tippade jag GIF strax nedanför mittenlagen, sedan finns ju alltid våra egna tidningar som ofta hissar upp våra lag rejält inför säsongerna, ofta helt utan anledningar skulle jag vilja påstå !!
Tyvärr blir seriestarten dålig, vilket påverkar laget negativt, men när man jagade för överlevnad förra året fanns viljan och karaktären att jobba hårt och det höll på att greja ett nytt kontrakt, men vad visar samma spelare för vilja och karaktär i år när man spelar i Superettan?
Som vanligt får tränaren sparken och skulden i det här, men jag tror absolut inte att Thomas Andersson var problemet i GIF.
Nu kommer det en ny tränare till GIF, senast var han i Dalkurd i Superettan.
Reaktionen kan bli positiv på kort sikt, det är ganska vanligt i sådana här fall, men på lång sikt brukar det inte betyda så mycket.
Poya fick lämna Dalkurd pga samarbetssvårigheter enligt Dalkurd, men om det var med ägarfamiljen Kizil eller den andra huvudtränaren Brännström vet jag inte, ett oskrivet kort för mig.
Men närmast väntar Örgryte hemma på Gavlevallen och det borde vara en perfekt match att debutera i som tränare, 70-30 på att GIF vinner, gör man inte det börjar det lukta div 1 istället för kaffe i Gävle.

Sandvikens IF hissades väl också upp inför seriestarten som nykomlingar i div 1, men mest kanske av sig själva med en topp 6 placering som mål.
Jag tippade laget som ett mittenlag (tror jag skrev plac 6-8) inför serien.
Här är läget ganska så mycket annorlunda än i GIF.
Man är med målmässigt i samtliga utom 1 match i sina förlustmatcher, senast kom den oerhört viktiga bortasegern mot Sollentuna med 2-1.
Man ligger just nu precis ovanför nedflyttning, men närmast väntar 2 st "bra" hemmamatcher på Jernvallen, där man måste ta för sig poängmässigt.


Valbo FF tappade många spelare efter fjolåret och man var "ett oskrivet kort" tidigt på säsongen inför div 2 starten.
Jag såg laget förlora ganska stort mot SIF på försäsongen, men det såg inte så tokigt ut ändå vet jag att jag skrev då.
VFF har startat säsongen ungefär som jag trodde, en bit från topplagen och en bit från bottenlagen och ett gott betyg till tränare Isaksson tycker jag.
Känslan är mera att det är "laget" som presterat ok, än att någon spelare har klivit fram rejält från i fjol, men det här har jag bara matchreferat att utgå ifrån.
Men VFF kommer att spela div 2 fotboll även 2018, det är jag säker på.


IK Sätra verkar att göra en bra debutsäsong i div 3, vilket glädjer Kostas mycket, vilket jag senast hörde på Brynäsvallen på matchen mellan Brynäs - SAIK.
"Här sitter div 3 spelarna sa Kostas och pekade på platser omkring sig, där borta sitter div 4 spelarna och pekade långt bort".
Det har väl varit lite upp och ner på slutet med resultaten, men jag tror att mentalt tog DM-matchen mot Sandvikens IF ganska hårt på spelarna.
För Sätras del hade det nog varit bättre att förlora med 4-0 och matchen hade varit över ganska tidigt, men så fungerar det ju inte i huvudet på spelare/ledare, man vill ju försöka vinna sina matcher.
Men jag tror ju att Sätra kommer att bli vårat bästa div 3 lag i år, någonstans bakom topp 3.

Hofors och Hille är våra andra 2 lag i div 3, ett HAIF som tränaren lämnade strax innan seriestart och dessutom hade man tappat lite spelare sedan ifjol.
Tyvärr tror jag att HAIF kan få det svårt i år om man inte kan få in lite nyförvärv under sommaren, frågan är dock vad dom skall komma ifrån?
Tränare "Fredde" kommer säkert att försöka hitta någonting, så vi får se.
Just nu ligger HAIF precis ovanför nedflyttning, men kommer ifrån en tung hemmaförlust sist.
Hille har jag dålig koll på, men med tanke på fjolårssäsongen och årets start på serien, så inser jag att även Hille kommer att få en jobbig säsong framför sig om man vill behålla sin div 3 plats.
Men det skulle vara väldigt tråkigt om vi skulle behöva tappa 2 lag från div 3 i höst.

Huges damer kämpar även dom för sin överlevnad i damernas div 1.
Just nu ligger laget precis ovanför nedflyttning och även här hoppade tränarna av före seriestarten, vilket naturligtvis beror på någonting.
Vad jag har förstått så är väl spelartruppen för div 1 ganska tunn, samtidigt gissar jag att den även är det för många andra lag i samma serie.
Man börjar nu även att hotas från andra klubbar i distriktet om att vara "bäst" i Gästrikland, så inom ca 3 år får vi se vilka klubbar som kommer att börja leda fotbollsutvecklingen i distriktet, jag tänker då närmast på Sandvikens IF och Gefle IF som hoten till Huge.

I damernas div 2 ser det väldigt bra ut för distriktet, både Gefle IF, Sandvikens IF och Valbo FF ligger i toppen av tabellen.
Som ofta i damlagen så är det unga lag och yngst av dessa 3 lag torde väl Sandvikens IF vara.
Laget startade upp sitt damlag ifjol och vann direkt div 3 överlägset med ett 16-17 årslag och dom fortsätter att utvecklas och prestera bra under tränare Spångberg mfl och det skall bli intressant att följa detta lag dom kommande åren, för inom 2 år är dom uppe i div 1.
Gefle IF var bra i div 2 redan ifjol och vill precis som SIF upp direkt i div 1 och ses av flera som årets favoriter.
Nyligen spelades en "liten" seriefinal mellan SIF - GIF, som slutade 2-2.
Men i serien finns ytterligare en möjlig serievinnare i Team Hudik, så vi kan inte vara för säkra på att något av våra lag vinner årets div 2, men chansen är ändå stor.
Valbo brukar vara högt upp i tabellen, så det är ingen skräll att även dom hakar på där uppe.

Årsunda IF i serietopp i årets div 4, en liten skräll tycker jag, men en jäkligt kul sådan !!
Ett klubb med små resurser på spelarsidan, men där man värdesätter löpförmåga och inställning i laget.
Jag har sätt 5 lag i årets serie och ordet löpförmåga prioriteras åt helvete för långt ner på listan, jag vet inte vad man gör på träningar idag runt om i distriktet.
En till klubb på frammarsch är Torsåker, som får några nyförvärv varje år med skaplig kvalite och man har även något skapligt 99-00 lag att ta spelare ifrån.
Tydligen skall det fungera bra därute och då kommer ofta resultaten också, precis som för Årsunda.
Brynäs och SAIK har inte levererat det jag förväntade mig före start, men SAIK kan vara på "G", deras första 45 var bra mot Brynäs, men deras 2:a halvlekar jag sätt har man sätt trötta ut.
Stensätra är ett lag som ligger högre upp än vad jag gissade före säsongen, ett lag med flera fd bra fotbollsspelare som gjort sitt bästa för ett antal år sedan, men som tydligen fortfarande räcker till, men jag kan inte se dom som ett topplag när serien slutar.
Slutligen då Järbo som har kvalite att vinna mot samtliga lag i serien, men en för liten trupp har bidragit till mycket ojämna prestationer och jag tror det kommer att fortsätta hela säsongen.
Min känsla är att div 4 i år har sämre topp men bättre botten, därför blir serien väldigt jämn och oviss !!Gillar

Kommentarer