Del 1

​Vi börjar allt det här med tränarbiten, som är ett stort problem i många klubbar.
Man har svårt att få fram ungdomstränare i klubbar och många klubbar har svårt att hitta a-lagstränare i sina lag.
Men hur förbereder sig klubbarna för att hitta kommande tränare?
Gör man överhuvudtaget någonting?
Jag tror att klubbarna är åt helvete för bekväma och vill hitta den lätta lösningen på alla tillsättningar av tränare.
Vill någon förälder bli tränare eller en kompis kanske, dit någonstans brukar man sträcka sig, främst i dom mindre lokala klubbarna.
Nu kommer det säkert protester från någon av dessa, vi har inte möjligheterna som SIF eller GIF har mm mm.
Återigen bara dåliga ursäkter och taggarna utåt, allt handlar om kunskap, engagemang och vilja hos klubbarna.

En del tips kommer här.
Låt ungdomar eller/och äldre spelare från er förening som ev skulle vara intresserad för ett tränarjobb gå med er A-tränare under en halv säsong och få se från den andra sidan hur ett tränarjobb ser ut.
Finns inte den kapaciteten hos er A-tränare, fråga någon annan klubbs tränare om det är ok att er spelare följer honom under tex en halv säsong.
Skulle någon fråga mig så skulle jag direkt säga javisst, häng med här och skriv upp lite som du tycker är bra att ha med dig i ditt kommande tränarjobb.
Att hoppa rakt in i ett tränarjobb i ett a-lag är inget jag rekommenderar för någon som inte har varit tränare tidigare, det är tuffare och svårare än att bara tycka en massa som man som spelare kan göra.
Det här är ett enkelt sätt att få en grund att stå på, att få lite erfarenhet av hur det fungerar för personer som kan tänka sig att bli tränare i fortsättningen.
Det vore väl bedrövligt om klubbar sa nej till varandra för att hjälpa till att utbilda och ge lite erfarenhet till ledare från andra klubbar, om sin egna klubb inte har det intresset.

Sedan kommer jag in på vad en tränare betyder för ett lag.
Oerhört mycket skulle jag säga, det finns anledningar varför vissa tränare oftast finns i toppen i serierna med sina lag, likväl som att det finns anledning varför vissa mycket sällan når dit.
Det här med procent är alltid svårt att avväga, men skulle jag gissa på något så säger jag att spelartruppens värde är 50-60 procent och tränaren 40-50 procent av ett slutresultat på en säsong.
I mina ögon är alltså tränaren oerhört viktig för framgång.
En tränare sitter på alla verktyg han behöver för att vinna poäng, ändra matchbilder och säkra poäng.
Du har under säsongen byggt upp DITT spelsätt med truppen, du har 11 utespelare på plan med olika verktyg/kunskap i sitt bagage och du har i regel minst 3-4 ytterligare på bänken.
Med dom här förutsättningarna går ni till matchen.
Jag anser att en matchbild sätter sig efter 15-20 minuter, då det ibland kan vara lite fram och tillbaka, lite konstiga beslut och lite bökigt i början på vissa matcher, men sedan stabiliserar sig ofta matcherna och man får en tydligare bild.
DÄRIFRÅN anser jag att tränaren blir oerhört viktig för laget.
Många tränare är livrädda att göra förändringar för tidigt i matcherna och gömmer sig bakom det vackra ordet kontinuitet.
För mig är varje match en unik match och jag har 90 min på mig att hjälpa laget fram till vinst eller poäng.
Då duger det inte att säga att vi kör med kontinuitet och vi torskade den här matchen med 2-0, men vi hoppas att vi med fortsatt kontinuitet kommer att få poäng senare istället.
Det gäller att vinna matcher och i min värld är det 0 poäng vid förlust och du får aldrig chansen att försöka vinna tillbaka dessa poäng.
Här gäller det att gå in och förändra en matchbild till det sätt som DU vill ha matchen, det kan vara att förändra ett 4-5-1 till ett 4-3-3 efter 30 min, då du ser att deras backlinje har väldigt svårt i man- man spelet, det kan vara att skifta ytterbackarna om man ser att den ena har bekymmer med sin motspelare, det kan vara att packa ihop laget hårt centralt, för motståndarna väljer att hela tiden försöka spela in i oss mm mm.
Du som tränare har alla möjligheter att förändra en matchbild tidigt i en match, om kunskapen och modet finns !!
Jag har ett väldigt bra exempel på när inte modet finns hos tränaren och det är i det pågående EM-kvalet, det var i matchen Tjeckien - Island.
Lars Lagerbäck som för övrigt har gjort det jättebra med Island fegar ur och väljer att jobba med kontinuitet som kostar Island 1 EM-poäng, kanske direkt avgörande om Island går till kval eller inte.
Tjeckien har lekstuga på Islands högerkant och rundar deras högerback varje gång.
Det var synd om backen, han var liksom inte ens med i fighten, bara en kona.
Till min enormt stora förvåning kommer backen ut igen till andra halvlek och jag tänkte, vad faan är det här !!
Andra halvlek börjar på exakt samma sätt med en totalt ren E4 på Islands högersida och målchans efter målchans dyker upp för Tjeckien, men dom har otroligt dålig kvalite på målchanserna.
Sedan visar det sig att Lagerbäck vet om problemet, då en ny högerback börjar värma upp direkt i starten av andra halvlek.
Men hos tränare idag är det av någon besynnerlig anledning inte matchbilden som styr byterna, utan någon form av äggklocka som alltid ringer efter 60 minuter !!
Oj fan, nu ringde klockan, nu är det dags att göra byten.
Ett mycket intressant fenomen det här med tränarnas äggklockor som alltid ringer efter 60 minuter.
Mycket riktigt så stegar den nya backen fram till sidlinjen och börjar bli klar för inhoppet, men Tjeckien hinner med ett anfall ytterligare efter den totalt tomma isländska högersidan.
Den här gången blir det ÄNTLIGEN mål och direkt efter kan Lagerbäck göra sitt byte.
Matchen var förlorad, man förlorade just på det målet och i min värld var det ett fruktansvärt bedrövligt agerande av Lagerbäck, som satt med verktyget i handen men som inte vågade använda det i tid !!
Så alla tränare, agera i tid, matchen ni coachar är unik och det är bara just NU, ni har chansen att påverka de här poängen !!
Återigen, tränarens betydelse är stor, väldigt stor för ett lag.

Sedan poppar det ju upp en massa nyutbildade tränare, där många redan ser sig som den nye Mourinho, vilket skrämmer mig.
Tyvärr får jag säga att det är ett problem för svensk fotboll.
Lagerbäck är precis lika rädd som mig, men han är mest rädd för att alla tror att Barcelonafotbollen är svensk framtid.
Alla blir stöpta i samma form, med mer eller mindre erfarenhet av fotboll och oftast på lokalnivå, men jäklar vad duktiga dom har blivit.
Det är ungefär som om en dörr till utbildningssalen öppnar och ut springer 20 st kycklingar och skriker att "nu kan jag allt och jag ska lära alla det här".
Problemet är att direkt utanför går Essingeleden, men det bekommer inte de nyutbildade tränarna för det har inte ingått i utbildningen hur man tar sig över vägen.
Det resulterar i att 15 av de där 20 kycklingarna blir överkörde direkt dom kommer ut.
Naturligtvis är det här lite överdrivet, men det finns också mycket bakom det jag skriver här.
Stanna upp, fråga de mer erfarna och fundera lite, ge er lite erfarenheter under tiden och börja bygga upp er identitet.
Hur vill jag spela fotboll, hur ska jag försvara mig, hur ska ytterbackarna agera när motståndarnas yttermittfältare driver längst kanten, hur vill jag då har mittbackarna mm mm.
Allt skall vara 100 procent klart, man ska inte behöva ha en fråga obesvarad, då är ni mogna i mina ögon !!

Del 2 kommer kanske i morgon, då blir det mer om träningsdelen.

Gillar