Bli tränare !!!

​Ni som brinner för fotbollen, vare sig ni idag är spelare, har varit spelare, eller bara är väldigt intresserad av fotboll, ser jag gärna att ni fortsätter inom fotbollen.
Just tränarsidan behöver tränare varje år i de flesta av våra lokala klubbar.
Är ni sugen på att börja är mitt tips definitivt att börja på ungdomssidan, det ger så mycket mer tillbaka och är ett utmärkt tillfälle att få lite rutin, hitta egna sätt att jobba, se det taktiska på ett helt annat sätt än man som spelare ser det och man kan förverkliga sina egna tankar och ideer i lugn och ro.
Det här är ett otroligt bra sätt att utbilda sig som blivande seniortränare.
Tyvärr säger jag, är allt för många direkt sugen på att ta hand om a-lag, det är på något sätt en statusfråga tror jag.
Jag har svårt att tro att det handlar om pengar, utan mer att man vill känna sig viktig av någon anledning, men det är bara mina spekulationer.
Jag själv gick delvis i den fällan, jag hade hand om ett pojklag och ett damlag under 1 år då jag hoppade omkring på kryckor efter ett benbrott och lång skadeperiod.
Sedan kom frågan om Torsåkers a-lag på herrsidan 1999, vilket jag tackade ja till direkt, äntligen tillbaka efter skadan tänkte jag.
Men det var ju egentligen helt fel tidpunkt för mig, ett lag som kom sist i div 3 och åkt ner i div 4, flera spelare som lämnade och allmänt lite rörigt och en helt oerfaren tränare på den här nivån i mig.
Det var ett dåligt val av mig att tacka ja till den uppgiften och det blev bara skit också.
Nu har jag ju en helt annan bakgrund och erfarenhet på tränarsidan sedan dess, så man kan ju se tillbaka vilka fel man gjorde då, som trodde att det "bara" var att hoppa in som tränare i div 4 och att allt bara skulle flyta på.
Idag ser jag "tyvärr" tränare som gjort och gör samma misstag som jag gjorde då, utan att gå in djupare på det.

Jag har varit tränare i allt från div 2 till div 6 mellan 2000 till idag med avbrott från några år i sportkommitten i Sandvikens IF och scout åt IFK Norrköping, men det är just idag som jag är bäst som tränare.
Det beror helt och hållet på mina 3 säsonger som ungdomstränare i SIF´s Pojklag (14-16 år).
Åk ut på cuper med lagen och möt inte bara lag härifrån i de lokala serierna, man upplever en helt annan kvalite på många lag i de lite större cuperna och man får lära sig att förbereda laget både före och under matcherna på ett oerhört givande sätt som man får erfarenhet av, även genomgångar efter matcherna med sitt lag är väldigt givande.
Det är inga givna frågor som kommer från spelarna utan det kan komma mycket funderingar på intressanta saker, även om man själv tycker det är av mindre intresse just då, så kan frågorna växa mer och mer under genomgången.
En ny sida har jag fått sätt, en helt fantastisk sida måste jag säga, som jag aldrig fått chansen att uppleva inom seniorfotbollen.
Men för er som vill bli tränare nu, rekommenderar jag starkt att börja just på ungdomssidan för att få börja från grunden med allt du gör som tränare, det är precis som en spelare, att fuska sig fram är sällan nyckeln till framgång !!!

Lycka till alla ni som vill satsa på en seriös framtid som tränare !!Gillar