25:a i SM för P14 i Karlstad !!

Kom för några timmar sedan hem från SM för P14 i Karlstad.
De flesta matcher idag fick tyvärr ställas in pga åska och jätteskurar, vilket gjorde planerna ospelbara.
Vi i Sandvikens IF hamnade till slut på en 25:e plats, en placering jag inte hade varit helt nöjd med innan cupen, men hur det nu blev så var det väl ändå sådär.
Vi visste att chansen att spela om platserna 1-16 skulle vara små, då vi fick både Stocksund och FC Trelleborg i vår grupp, tillsammans med Örebro SK.
Stocksund är ett av Sveriges mest rutinerade och bästa lag i årsgruppen, då man varje år åker på 5 utlandscuper och då handlar det ofta om elitcuper utomlands. Cuper man blir inbjudna till är tex den i Riga där många av europas toppklubbar är representerade som tex Tottenham, Vitess, Fulham, Zenit st:Petersburg, Atalanta mm och förra året vann man Gothia Cup. Man har även bl.a spelat 2-2 mot Real Madrid i Canillas Tournament.
FC Trelleborg tillhör de absolut bästa lagen i Skåne och vann ett flertal cuper bara under förra året nere i södra sverige, bl.a Gais cupen i Göteborg.
Örebro SK hade vi mött förra året i en elitcup nere i Örebro och vunnit med 2-0.

Vi började på torsdagskvällen mot Stocksund.
Första 10 min är väldigt försiktiga från båda lagen och relativt tillknäppt, där båda lagen lägger stort fokus på förflyttningar av lagdelar och att hålla ihop laget.
Efter ca 15 min kommer 1-0 till Stocksund på ett väldigt snyggt skott rakt upp i krysset några meter utanför vårt straffområde.
Där känns det som om Stocksund på allvar tar över matchen.
Men vi håller emot skapligt ändå, men saknar kraften framåt för att hota på allvar.
Efter att Stocksund gjort 2-0 och 3-0 verkar det bli slutresultatet, men då kommer vår stora chans med ett friläge, där vi rundar deras målvakt och lägger bollen mot öppet mål, men precis på mållinjen slänger sig en försvarare och räddar bollen.
Att förlora med 1-3 hade väl ändå känns som ett ok resultat mot ett så rutinerat och bra lag, men i matchens sista spark kommer dock 0-4 och det känns lite tyngre direkt.
Sedan kommer matchen mot Trelleborg och där kände vi ledare att den måste vi vinna för att gå vidare om platserna 1-16 och vi gick för det, Trelleborg hade redan vunnit mot Örebro med 2-1.
Vi öppnar matchen väldigt bra och tar direkt tag i taktpinnen och förlägger det mesta av spelet på Trelleborgs planhalva.
Första 15 min känns väldigt bra, vi får många möjligheter till inlägg från ganska bra lägen, men vi är inte riktigt där.
Då kommer istället 0-1 och hela den här cupen blev väl för oss precis som vi kände då, tungt !!
I halvtid känner vi att här har vi en bra chans att vända, men vi måste bli glödheta framför deras mål och mer noggranna med avgörande passningarna.
Det som sedan händer i andra halvlek är väl sånt där som ingen kan förklara, det bara blir fel, alltihop !!
Vi backar plötsligt hem och släpper över allt spel till Trelleborg, vi har inte ett uppspel med rätt adress och inga närkamper vinns.
Vi som kände i halvtid att det här vänder vi på, fortsätt bara så här !!
Efter 10 min kände jag att vi måste förändra matchbilden om vi ska kunna vinna matchen för att bli 1:a eller 2:a i gruppen.
Vi går ner på en 3-backslinje och väljer att spela 3-5-2 sista 15 min, det valet blev bara skit från mig.
Jag spelar nästan aldrig med en 3-backslinje, men fick för mig det nu, värdelöst Tony !!
Istället för en mer trolig 0-1 förlust fixade jag till 0-4 istället.
Här var det tungt, att förlora en match med 0-4 där vi är det bättre laget i 50 procent av matchen är inte roligt.
Sedan kommer den RIKTIGT tunga förlusten i matchen mot Örebro SK.
Vår första halvlek är den klart bästa vi presterat offensivt i turneringen.
Här skapar vi verkligen kanonläge efter kanonläge och bränner så mycket, så man inte vet hur man ska ta det.
Dom få gånger Örebro kommer upp på offensiv planhalva  -----  gör dom dessutom mål !!
I halvtid har vi 2-2 i en match där vi borde ha haft ledningen med MINST 3-1 (2 klockrena frilägen och flera halvchanser missade, förrutom de 2 gjorda målen)
Vi fortsätter att vara det bättre laget i ytterligare 7 min, sedan kommer 3-2 till Örebro på en hörna, vi bränner ytterligare ett friläge (chipp över målvakten och klockrent i stolpen) och därmed hade vi missat 3 frilägen mot ÖSK målvakten.
Att vi sedan hänger med huvudena sista 10 min när vi bara har motgång gillas inte av oss tränare och slutresultatet 2-5 gjorde en mest förbannad. Hade vi vunnit med 5-2 hade det varit en normal bild av matchen !!
Men det syntes på grabbarna att det här hade tagit musten ur dom, vi kom hit med energi för att tävla mot dom bästa och vi börjar med 3 förluster och dessutom på det här konstiga sättet.
Ett kryss mot Trelleborg och en klar vinst mot Örebro så hade det funnits mycket mer "go" kvar i laget.
Vi avslutade en tung och dryg speldag med en spelarträff och vi gjorde upp hur vi tillsammans måste ta oss ur den här motgången och hitta tillbaka till oss själva.

På lördagsmiddagen fick vi möta ett nytt Skånelag som hette Husie IF som hade spelat 0-0, 1-2, 1-2 i sina tre gruppmatcher.
Dom låg precis bakom FC Trelleborg i Skåneserien, så vi visste att det var ett bra lag.
Åter gör vi en bra start på matchen, båda lagen har ett par bra målchanser men i halvtid har vi 0-0.
Sedan kommer åter vår bedrövliga 2:a halvlek som vi haft hela turneringen och vi förlorar med 0-2.
På eftermiddagen möter vi sedan Blekinges DM-mästare Asarum och där kommer den oerhört efterlängtade vinsten.
Åter ganska stort spelövertag för oss första halvleken, men det syns att det är ett lag med självförtroendet sönderrubbat.
Enkla saker blir svåra att genomföra, målchanser missas lite väl lätt och lite konstiga beslut runt egna straffområdet som man inte är vana att se från dessa killar.
Men vi rinner iaf ifrån till 2-0 och det känns som att vi är för bra för att dom ska komma tillbaka in i matchen, jag tänkte nog bara det innan det blir 1-2.
Men vi håller emot deras forcering och vi tar äntligen den där vinsten.
På hotellet efter matchen var det ett helt annat gäng killar än kvällen innan, det var skratt och humor.
Många var imponerad över standarden på lagen, även om vi i SIF ändå är vana att möta dessa lag i olika inbjudningsturneringar runt om i Sverige, medan vissa var mer besvikna över att vi inte presterat på topp.
I dag skulle vi sedan ha mött Jönköping Södra, men tyvärr åskade och regnade det så kraftigt att planerna blev dränkta av vatten och endast semifinaler och finalen skulle försöka att spelas på annan arena.
Därmed hamnade vi på plats 25 i detta SM för P14 lag och att tillhöra topp 25 i Sverige är väl inte fy skam ändå !!
Men vi ledare nära laget  och spelarna själva vet, att det finns mer att plocka ut här och att vi inte riktigt tog chansen för en bättre SM-placering.
Årets SM-final spelas mellan Djurgården - Athletic FC från Väsby, finalen är uppskjuten pga ny åska och kommer att spelas i Stockholm.

I en sådan här cup med våra elitlag i Sverige är det som ni säkert förstår väldigt lite som skiljer lagen åt.
Ett 1-0 eller 0-1 är direkt matchavgörande i många av dessa matcher, lite flyt och stärkt självförtroende tar en mycket långt i dessa turneringar.
SM 4:a blev Karlstad som vi för 4,5 månad sedan vann med 3-1 över i en cup i Kristinehamn och SM 5:a blev Skiljebo som vi i samma cup mötte 2 gånger, i gruppspelet blev det 0-1 och i semifinal spelade vi 1-1.
Men nu presterade vi inte på topp och då är det kört direkt mot så här bra motstånd !!

Jag tycker att alla som är intresserade av ungdomsfotboll borde åka ner på detta evenemang, av mig sätt som ännu roligare än Gothia Cup.
5 planer inom samma lilla område med de bästa årgångslagen vi har att visa upp i Sverige, med omklädningsrum och matställen för alla lag, så det blev betydligt intimare än i Gothia Cup.
Väldigt fina gräsplaner och mycket folk på plats, med domarkontrollanter och domarutbildningar och med scouter från många av europas storklubbar.
Grattis till det kommande laget som 2015 får representera Gästrikland i detta SM för P14.

Nu jobbar vi vidare mot höstsäsongen som inleds redan på torsdag, då vi i pojkar division 3 möter Hille IF och sedan så har vi i pojkar division 1 ny match till helgen.
Vi har också fått reda på vad vi skall jobba ännu hårdare och ännu tuffare med på våra träningar under hösten för att bli ännu bättre individuellt och som lag.
Sedan har vi DM-finalen i P14 kvar att se fram mot.
Till sist så avslutar vi säsongen med en ny elitcupsturnering för P14 lag nere i Norrköping mellan den 24 - 26/10.
Det är samma koncept som nu vid SM, med boende på hotell för samtliga lag och bara elitlag i P14 klassen är inbjudna och cupen heter Selected Team Cup.
Klara lag hittills är AIK, Hammarby, Sandvikens IF, FC Trelleborg, IF Böljan, Smedby, Stångebro, Tullinge, Täby Akademi och på intresseanmälan återfinns Brommapojkarna, Assyriska FF, Västerås IK och jag vet att turneringen jobbar med ett antal utländska klubbar från Oslo och Helsingforsområdet. Hittills är alltså 9 klubbar klara och turneringsansvariga väljer själva vilka lag man vill ha med i turneringen som är stängd vid 16 lag.
Så det är ett privilegium att ha blivit tillfrågade och klara för den här turneringen och att få avsluta fotbollssäsongen 2014 med.

Sedan kommer jag inom kort att skriva om vad jag tycker vi som ungdomsledare och i alla klubbar måste jobba stenhårt med för att utveckla våra spelare i unga år.

Gillar