Okej snyggingar såhär ligger det till,

den 24:e februari, om en exakt en vecka, så flyttar jag och Daniel till Alicante. Det är något som vi har pratat om i en oändlighet och det känns fantastiskt skönt att äntligen få komma iväg. Jag har ju varit något kär i Spanien sen Christer och jag besökte Malaga 2015 och att nu kunna resa dit och vara där och lugnt kunna röra sig fritt i landet känns obeskrivligt bra.

Jag har faktiskt aldrig varit i Alicante men vad jag förstår så är det en relativt lugn kuststad i södra Valencia och det var just där som Daniel lyckades hitta denna väldigt fina lägenhet precis vid stranden och han behövde inte övertala mig att skriva under.

Givetvis så finns det, med den balkongen, en stor att vi fastnar och bara sitter där och dricker rödvin hela dagarna, vilket i sig egentligen låter rätt härligt, men vi har faktiskt planer för att resa i det älskade Spanien; besöka Sevilla, Madrid, Granada, givetvis Malaga och vi har pratat om att ta oss in till Portugal (har goda källor som säger att Lissabon är en fantastiskt rolig stad).

Jag ska försöka skriva mer här när vi väl anlänt, tills dess, ta hand om varandra!

PS: Om du bor i Göteborg och vill lära dig dansa Salsa, ta kontakt med Emma och Huascar på http://salsadans.com. Jag kan inte nog rekommendera dig att göra det, inte bara är dem fantastiska människor det är också himla roligt och fett äkta.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag gjorde den här listan för att använda när jag ska sova, jag är faktiskt väldigt glad över den. Att hitta musik som man verkligen kan somna, och sova, till är underbart. Givetvis kan det ta lång tid att hitta rätt, vilken musik som passar vem är individuellt. För mig är Enigma och Vangelis precis det rätta. Harmoniskt, lugnt och äventyrligt, Vangelis har ju när allt kommer omkring gjort musiken till både Blade Runner och 1492. 

Jag har ofta väldigt svårt att sova, ni också antagligen. Ibland så finns det en anledning till varför och ibland finns det ingen anledning alls. Varesig det finns en anledning eller inte så är det plågsamt att inte kunna sova. Sömnlöshet. 

Jag menar inte den där no-fucks-given vad klockan är eller när du börjar imorgon (08:30) eftersom Stranger Things är det enda som spelar någon roll nu och jag menar inte heller den där fina speciella sömnlösheten från att du och din favoritperson ätit vindruvor, druckit te och lyssnat på Miles Davis i sängen tillsammans hela natten och pratat om alla ställen som ni vill åka till, vilken metod just er klass använde för att fuska matte nationella i gymnasiet till vilket som var bästa barnprogrammet(Tillbaka till Vintergatan & Nalle har ett stort blått hus) till hur rädda ni är för att växa upp och bli som era föräldrar och hur bisarrt det är att era föräldrar antagligen sa samma sak när dem var yngre, på vilket ni kysser varandra och bestämmer er för att ta en morgonpromenad till 7-eleven och att köpa Brownielängd och apelsinjuice. 

Nej, kära kära läsare jag menar inte den sömnlösheten som ni kan välja. 

Jag syftar på den där känslan av att vara utmattad utan att somna. Känslan av stress och panik fastän det är mörkt och tyst. Torr trötthet. Oändlig tystnad. Tårar. Samtidigt som allt du kan göra, nästan som ett bonustillägg på själva skälet till att du inte kan sova (stress, oro, självhat, övertänkande, ångest, ensamhet, saknaden av en person eller en tid som är borta) är att stirra upp i taket och tänka, helt realistiskt, på hur ont det kommer att göra när du måste gå upp imorgon. Smärtan i ögonen, smärtan i huvudet, smärtan i öronen. Det gör nästan ont bara att skriva. 

Så, i och med att jag då har en blogg (jag vet jag vet), så ska jag då ge er tips för att undvika situationer av ångestfylld sömnlöshet. 

1. Res dig ur sängen, gå fram till fönstret och öppna det, andas in kall luft och acceptera det faktum att du inte kan sova och att sömnen kommer när den vill komma och att det är meningslöst att ligga i sängen stressad och oroad bara för att normen är att sova på natten. 

2. Gör en lista med musik att somna till; bygg med lego, rita, lägg pärlplattor, skriv, släpp loss den faktiskt kreativa nörden inom dig.

3. Koka te eller varm choklad, gör en macka, ät en banan eller någon annan frukt, ät yoghurt, flingor; müsli, Choco Flakes. Ligg inte i sängen och hetsa över hur man inte borde äta på natten. Jag är mycket väl medveten om att vissa tråkiga människor, bland dem diverse "influencers", gång på gång påpekar hur ohälsosamt det är att äta på natten. Lyssna inte på dem, det enda ohälsosamma i det här sammanhanget, bortsett från att lyssna på keffa influensers, är att stressa och oroa sig över att äta. Om du är hungrig är att äta vad du ska göra, varesig det är mörkt eller ljust ute. 

4. Ring en vän, det spelar ingen roll vad klockan är, din vän är antagligen också vaken. Du är en bra människa, du har en massa fina vänner som vill prata med sig och som inte vill att du ligger sömnlös och oroad, vad klockan än är. 

5. Kolla på film. Mitt favoritalternativ. Filmtips? Ja, vi skulle ju givetvis kunna ta fram hundratals filmer och kategorisera dem efter sinnesstämningar och vilken genre som passar när, men jag tycker att vi ska vara äkta och istället gå all in direkt med dem bättre, kanske i min mening, bästa, filmerna. 

DET STORA BLÅ/LE GRAND BLUE - 1988 (Frankrike)

NYCKLEN TILL FRIHET/THE SHAWSHANK REDEMPTION - 1994 (USA)

FALSKMYNTARNA /DIE FÄLSCHER - 2007 (Tyskland)

THE KING'S SPEECH - 2010 (Storbritannien)

HEAT -1995 (USA)

EN OVÄNTAD VÄNSKAP /INTOUCHABLES - 2011 (Frankrike)

GREVEN AV MONTE CRISTO /THE COUNT OF MONTE CRISTO - 2002 (Storbritannien/USA)

EN KVINNAS DOFT/SCENT OF A WOMAN - 1992 (USA)

EFTER BRÖLLOPPET - 2005 (Sverige/Danmark)

FLIGHT - 2012 (USA)

Likes

Comments

Det är så fruktansvärt underbart när man hittar någonting som är roligt att göra och något som man själv faktiskt är helt duglig på. Salsa är verkligen något sådant som jag velat göra hur länge som helst eftersom jag älskar musiken; Guajira, Mambo, Cumbia, men som jag av någon outgrundlig anledning alltid skjutit upp.Det fanns flera ställen i Göteborg där man kunde lära sig Salsa, men bara ett ställe som erbjöd privatlektioner och det var det rätta stället. Lärarna är verkligen sådär underbart varma, passionerade och roliga precis så som folk som verkligen vågar dansa är. "Salsa är kefft" kanske ni osexiga suecos tycker, men det är just för att ni är osexiga suecos. Jag kan faktiskt försäkra även er om att Salsa är extremt roligt när man väl kommer igång. Eftersom Huscar och Emma (fantastiska människor) är professionella dansare med flera års erfarenhet av Salsa så såg det inte i närheten av lika elegant ut när det var jag, men det var dessa steg som vi övade på, och lärare som dem är så bad dem mig, i slutet av lektionen, att filma dem så att jag skulle kunna fortsätta öva!


Likes

Comments

Det vore fel av mig att skriva en text där jag bara konstaterar saker som kvinnor har pratat om och arbetat med mycket längre än vad jag har. Kvinnor som bl.a. Linnea Claesson, Cissi Wallin, Elisabeth Massi Fritz, Sakine Madon. Jag rekommenderar egentligen att ni hellre, eller kanske först, läser det som dem skrivit och det arbete som dem gjort och fortfarande gör.Lika fel och dåligt vore det att skriva en text där jag påstår att sexuella övergrepp är ett nytt problem, bara för att jag först nu inser hur illa läget verkligen är. Det kan vara för att jag är man, det kan vara för att jag själv aldrig blivit utsatt eller för att jag helt enkelt inte insett basic skit, men helt ärligt så visste jag inte att det var såhär illa.Med det som jag kommer skriva nu skulle jag vilja rikta mig till givetvis alla som är intresserade; beslutsfattare, politiker, studenter, vanliga människor, gamla, unga. Med det sagt, så är min målgrupp för den här texten mina fellow killar, till den nya generationen av män. Det är min grupp som jag vill rikta mig till, gruppen som jag tillhör. En grupp av egna individer, ja, men en grupp med ett gemensamt mönster.


Förebyggande åtgärder.

Förebyggande åtgärder mot sexuella övergrepp är viktigt, här ligger stort ansvar på framförallt föräldrar, men också på lärare och förebilder; artister, skådespelare och andra som kan influera.Jag tror att det finns en mängd saker som vi killar behöver prata om, saker som tyvärr inte är en självklarhet för alla. Saker som givetvis pappor borde prata om med sina söner men också saker som vi borde prata om med våra kompisar, arbetskollegor och saker som bör diskuteras på föräldramöten, på utvecklingssamtal, i klassrummet och i omklädningsrummet.

Sexual frustration

En del av förebygga sexuella övergrepp är att prata om sex på ett mer naturligt sätt, det första ni tänker på nu är antagligen den där ganska bristfälliga sexualkunskapen som ni hade i typ 7:an som givetvis skämtades bort eftersom ni var 14 bast eller det där samtalet som era föräldrar försökte ha med er som antagligen bara var stelt, pinsamt och traumatiserande på samma gång. Jo, jag förstår er verkligen.Men helt seriöst nu killen, om du känner (och var uppriktig mot dig själv nu, för ju längre du drar ut på det ju mer löjligt pinsamt kommer det att bli) att dina kunskaper om sex är bristfälliga; ta kontakt med folk från RFSU eller besök deras hemsida http://www.rfsu.se ELLER (och det här är faktiskt en seriös idé) börja prata om det med din bästa vän, ni kanske vet lika lite båda två och har lika mycket att lära er.

Alkohol

Folk hanterar alkohol olika. Vissa människor ”har inga gränser” och spontanbokar flygbiljetter till Las Vegas i Nevada, kaosdansar till schlager, spyr, trycker i sig kebab, kommer på massa grymma filmidéer, röker fastän dem slutat och ger sig in i hetsiga politiska diskussioner.Men vissa människor ”har inga gränser” och går för långt. Om du vet att du inte kan hantera alkohol så måste du sätta gränser; du får be en vän hålla koll på dig om ni ska ut eller ha fest, du får nog välja bort starksprit, du får kolla på Flight (2012) och du får helt enkelt börja ha kul utan att dricka.

Attityder

Detta är det viktigaste, om inte massiv förändring sker på den här fronten så kommer inte någonting att förändras.

Riktiga män slår inte kvinnor. Riktiga män trakasserar inte kvinnor. Riktiga män våldtar inte kvinnor. Riktiga män tar ställning mot andra som som slår och våldtar. Riktiga män håller inte tyst och eftersom kvinnor och män är jämställda så väger deras viljor lika mycket; hans vilja är inte mer värd än hennes. Det som jag kommer skriva nu är inte "dejtingtips", det är bara seriösa råd från mig till dig, från en kille till en annan:Det finns ingenting manligt med att tvinga dig på någon som inte vill vara med dig. Att tafsa på en tjej på spårvagnen är inte att "ta initiativ", det är ljusår från vad att ta initiativ betyder. Det finns ingenting romantiskt med att skicka en bild på din kuk. Det finns ingenting maskulint med att skriva "knulla?" till en tjej på Tinder.

Det finns ingenting manligt med att kalla en tjej för "hora". Allt det där är bara ynkligt, för att inte säga dåligt och del av en extremt sne manlighetsbild som du kanske tror är "riktigt king" men som du antagligen själv, precis som dem runtomkring, skadads av.

Skärp dig, skärp dig. Du har ansvar för dig själv, bara du. Ha självrespekt och ha respekt för andra. För i slutänden är det dina handlingar som definierar dig. Det spelar ingen som helst roll vad du kallar dig själv; "muslim", "sverigedemokrat", "centerpartist", "feminist", "ledarskribent på Aftonbladet", dem sakerna säger mig ingenting. Det är vad du gör i livet som spelar roll, allt annat är bara prat.

Och jag är ingen expert, jag vet inte mer än dig och jag är ingen Casanova, men vill du veta vad som är manligt? Det är när hon vill ha dig, när ni vill ha varandra. När du och hon, hon som du haft en oändligt lång crush på, ligger tillsammans i sängen, du känner hur hon böjer sig fram över dig, tar sina händer runtom dina axlar, med dina händer runt hennes midja kysser ni varandra och hon viskar i ditt öra; "jag vill ha dig".


När Cyntoia Brown var 16 år gammal, år 2004, så skjöt hon ihjäl Johnny Allen, mannen och hallicken som drogat och våldtagit henne. Brown tjänar just nu ett 51 årigt fängelsestraff och har möjlighet till frigivning när hon fyllt 69. Om Cynthia brutit mot någon lag, så är den lagen inte värd att försvara.
Jacqueline Sauvage är en fransk kvinna som I september 2012 sköt sin man, Norbert Marot. En man som under 47 år tid slagit och förgripit sig på henne och deras döttrar. Sauvage fälldes i domstol, men blev benådad av president François Hollande och hennes fängelsestraff blev endast 4 månader. Vive la France.


Jag tar upp dem får fallen för att, och jag kan inte understyrka detta nog, visa mitt fulla stöd för dem som vågar att gör motstånd, dem som försvarar sig själva och dem som vågar försvara andra och för dem som vägrar att finna sig i ett rättsväsende som gång på gång sviker utsatta kvinnor.


Edward

Likes

Comments

Jag kan inte beskriva hur bra andra säsongen av Stranger Things var. Stringer Things är nog det bästa som Netflix skapat sen Narcos (och jag upptäckte den här serien sent!).
Herregud jag också vill att hela mitt liv går ut på att äta Cheetos och spela Dig Dug i the arcade, halloweenfester, småstadsdrama och att hindra demogorgons från ett parallellt universum från att orsaka världens undergång och allt i en liten stad i Indiana i 1980-talets USA.

Det suger verkligen grovt när serien man älskar är över och man faktiskt måste återgår till sitt egna liv där man själv är den oinspirerande huvudkaraktären.

Du borde dock inte se ditt liv som en film, detta kommer låta löjligt Johan-Falk-och-Helen-djupt jag vet, men; du borde inte se ditt liv som en film eftersom du då skulle stressat sönder (mer än vad du redan gör). Om ditt liv var lika strukturerad som en film så hade du antagligen undrat: När är den här filmen slut? Vart i filmen är jag nu? Har den här filmen ett lyckligt slut? och antagligen Den här filmen går från romantisk komedi till skräck på typ två sekunder vilken jävla genre har den här filmen? utan att få några svar alls.

Dock så tror jag att om du faktiskt kunde se dig själv göra det du gör bäst, det som du pluggar/jobbar/skriver/lagar/målar/kämpar för, ihopsatt i ett Montage, typ som i Rocky IV när Rocky tränar mot Ivan Drago, så skulle du nog uppskatta mer hur grym du (ja du som läser detta) faktiskt är.

Du som kämpar med din utbildning fastän utbildningen kanske inte leder till ett välbetalt jobb, du som kämpar på jobbet fastän du är dödstrött eftersom du inte kunnat sova samma natt, du som kämpar för ett mer jämlikt och mer solidariskt samhälle fastän det känns som att ingen bryr sig alls (folk bryr sig jag lovar) och framför allt du som tyvärr tvingas kämpa helt ensam; Du är grym, glöm inte det.

Hursomhelst, hoppas ni har det bra snyggingar. Här kommer lite bilder från senaste tiden,   

Likes

CommentsRom är verkligen en så himla trevlig stad. Att vandra runt i Rom, dricka cappuccino (på ett café började dem seriöst spela Ace of Base när jag sa att jag var svensk), äta glass, gå till Fontani di Trevi, Altare della patria (mötte ett supertrevligt par där från Linné, bra folk; hejade på IFK) och Pantheon vid Piazza della Rotonda var verkligen härligt.

Fontana di Trevi var lika fantastiskt vacker som folk beskrivit den, fontänen bakom Palazzo Poli där Marcello och Sylvia badade tillsammans i La Dolce Vita (1960). Hela Rom är fylld av så helt fantastiska kyrkor, slott och monument från antiken och renässansen så tips när ni är där; gå bara, ta det lugnt och hetsa inte med någon turistkarta eller med någon sån där keff  hop-on-hop-off-buss. Jag stressade inte  i Rom, kanske för att jag var där ensam men också för att med medelhavsvärmen så kommer ett visst lugn.

Varje centimeter av staden är fylld med historia, varje byggnad, varje torg, varje brunn, varje fontän och gata är ett minnesmärke för ett krig, en upptäckt eller tillägnad en stupad hjälte, frihetskämpe, vetenskapsman eller upptäckare.

"Mille Grazie" (Tusen tack) är en nyckelfras när du går in i en Supermarket för att handla Iste, Mjölkchoklad, Pringles med Paprikasmak , vykort av Påve Franciskus och frimärken. Jag tror inte jag stötte på en enda butiksinnehavare, restaurang- eller caféanställd eller italienare för den delen som inte svarade "Prego"(varsågod).


Ni vet den där scenen i Gladiator när Maximus kavalleri attackerar germanerna och vrålar "ROMA VICTOR", den känslan fick jag vid Colosseum. En 48 meters hög romersk arena för Gladiatorspel, byggd under Romarrikets höjd. Colosseum är  verkligen magnifikt, en byggnad helt utan motstycke. Att stå inne i Colosseum och att besöka Forum Romanum var en historisk skatt, en gång för länge sen var detta ett centrum för det Romerska Riket. 2000 år senare, står det kvar.

Hursomhelst amores, hoppas ni har det fint, ta hand om varandra

/ Edward


 

 

 

 

 

Likes

Comments

Ja, fransmän är stolta (inte dryga, stolta). Att dem alla skulle vara dryga är en elak fördom som grundar sig i hur franska bartenders i Paris låter vänta med din beställning om du försöker prata engelska med dem och inte franska.
När jag var i Frankrike 2015 så reste vi runt i dem norra delarna av landet; Normandie, Dunkerque, Abbeville och Veulette-sur-Mer. Norra Frankrike är underskattat, jag kan gissa att det är för att södra Frankrike (Provence och rivieran) alltid lyfts fram som det självklara resemålet. Men lyssna noga, det är fantastiskt fint och det finns fantastiskt mycket att se i dem norra delarna av Frankrike.Varenda liten by som vi stannade i hade alla sina egna saluhallar, kyrkor, caféer, hotell, bagerier och restauranger.

Jag kan nog ganska enkelt påstå att man sällan är hungrig när man är i Frankrike och tillskillnad från den vanliga stressiga och ångestladdade frukosten man slängt ihop hemma bestående av en smörgås som gått sönder eftersom smöret var för hårt samt en kopp te som blev lite för varm och som man egentligen inte har tid att vänta på eller dricka eftersom man redan är väldigt sen till skolan så kan jag lätt säga att Frankrike har en bra standard för Frukost; Juice, en varm dryck och någonting sött, oftast; café au lait, apelsinjuice och Chokladcroissant.
Jag dricker egentligen bara kaffe på jobbet, då tvingar jag i mig själv minst 4 koppar för att i alla fall försöka ge intrycket av att jag sovit under natten (badam tss) och att jag är pigg och glad kexchoklad (badan tss x2).Visst är det trevligt när man faktiskt har tid att göra bra frukost? Vakna sent och bah "vet ni vad? Idag ska jag inte stressa utan jag ska baka fransk chokladtårta".

Hursomhelst.

Frankrike är en filmnation. Det finns inget land som gör så fantastiska filmer som Frankrike, låt mig understryka någonting era amerikaniserade hijo de putas; Frankrike är den främsta konkurrenten till Hollywood. Att kolla på fransk film är också ett lysande och faktiskt enkelt sätt att lära sig franska på. Jag menar, egentligen: Hur lärde vi oss engelska? Det var ju knappast dem där 8 glosorna i veckan snarare det faktum att allt vi såg på tv var på engelska. Okej, jag ska rekommendera er tre franska filmer som jag anser att ni borde se, och glöm inte fördelen att om ni dricker vin mitt på dagen så kommer folk tro att ni har problem, men om ni dricker vin mitt på dagen och kollar på fransk film så kommer folk tro att ni är sofistikerade.

Indigènes, Infödd soldat (2006). Regi: Rachid Bouchareb.
Filmen skildrar dem nordafrikanska soldaterna från dem franska kolonierna som under andra världskriget tog värvning i dem fria franska styrkorna för att försvara moderlandet som nu står under nazistisk ockupation. Men trots Saïd, Yassie, Messaoud och Abdelkaders hårda kamp och blodiga framgång så genomsyras moralen av rasism, diskriminering och koloniala fördomar inom dem egna leden.
Infödd soldat är den gripande och chockerande historien om de nordafrikanska soldaternas betydelse under andra världskriget och det svek dem möttes av vid krigets slut, filmen nominerades Bästa utländska film vid Oscarsgalan och orsakade en enorm debatt i Frankrike.

Jean de Florette (1986). Regi: Claude Berri
Den dramatiska sagan om de de böljande landområdena i Provence under tidigt 20-tal, där fransmän testar sin lycka med jordbruk och odling av frukt under den svåra perioden efter första världskriget. Under filmens gång så får publiken följa bonden Papet (spelad av Daniel Auteuil) och godsägaren Ugolin (spelad av Yves Montand) som lömskt strider mot grannen Jean Cadoret (Gérard Depardieu) som, tillsammans med sin familj, flyttat in från stan till landsbygden för att testa sin lycka med en ärvd bondgård, där en enorm vattenkällan finns gömd. Jean de Florette nominerades åtta Césarstatyer och innehåller underbar musik.


Intouchables, En oväntad vänskap (2011). Regi: Olivier Nakache & Éric Toledano.
Detta blev en av Frankrikes och världens mest älskade filmer, jag kan inte rekommendera den nog.
En oväntad vänskap skildrar en vänskap mellan två personer som kommer från väldigt olika delar av Paris. När Driss, en ung man från förorten, går på jobbintervju för att kunna söka bidrag möter han Philippe, en förmögen aristokrat som är förlamad från halsen och ner. Trots deras, onekligen, annorlunda bakgrund så klickar de båda männen och Driss blir Philippes nya personliga assistent. Under filmens gång kommer Driss och Philippe allt närmare varandra och lyckas hjälpa varandra med demonerna som dem båda bär.
Filmen blev en enorm ekonomisk och kritisk framgång och efter fyra veckor hade filmen blivit den mest sedda filmen i Frankrikes historia och är idag den historiskt mest framgångsrika icke-engelsktalande produktionen. Det är en väldigt fin film.

Jag rekommenderar även filmer som Cyrano de Bergerac, La Haine, 36 Quai des Orfèvres, La vie en rose, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, Det stora blå och Ensamble, c’est tout.

Det finns oändligt med bra fransk musik. Frankrike är väldigt framgångsrika inom rap och hip-hopp; Niska, Damso, MHD, Cut Killer, Lorenzo samtidigt som man även har stoltheter som Daft Punk, Anorexia Nervosa och David Guetta.

Men, min favoritgenre är utan någon som helst tvekan så är fransk chanson och jazz; Georgette Lemaire, Édith Piaf, Jacques Brel, Mireille Mathieu, Birgitte Bardot och Sacha Distel, det är en väldigt karaktäristisk fransk genre.

När du är i Frankrike, och särskilt i Normandie, så är det omöjligt att undvika det historiska avtryck som finns kvar från 1940-44.
På Normandy American Cemetery ligger 9387 amerikanska soldater begravda, stupade i Operation Overlord 1944.

Dem allierade landsteg på fem stränder utspridda på en tio mil lång sträcka mellan Caen och halvön Cotentin. Stränderna gavs namnen Utah, Omaha (bilden), Gold, Juno och Sword. Soldaterna som deltog i befrielsen av Normandie kom från USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada, Australien, Nya Zealand, Nordafrika, Indien, Norge, Danmark, Nederländerna, Belgien och Polen. Deras insatts får inte glömmas.


Man ska inte missa Normandie.

Hursomhelst, hoppas ni har det fint snyggingar. Au revoir!<3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likes

Comments

I september åker jag och Christer till Málaga, jag ser fram emot det mer än någonting annat, det är verkligen årets höjdpunkt. Jag älskar Málaga.

Christer och jag, orutinerade som vi är, stannar uppe hela natten och kollar på film, Christers favoritfilm Mitt Afrika (1986) och min favoritfilm Nyckeln till Frihet (1994) och antagligen också någon platt, meningslös men väldigt underhållande Arnold  schwarzenegger-action, på vilket vi, någon gång vid fem på morgonen, tar flygbussen till Landvetter, äter frukost på flygplatsen och går sedan på planet.

När vi landar vid Málaga-Costa del Sol Aiport tar vi metron till Torremulinos, checkar in på till hotellet, vilar oss några timmar och på kvällen går vi ner till Damiano, Christers gudfar. Damiano är som den där fräcka karaktären i filmen, han är verkligen fräck, det finns inget annat ord att beskriva honom. En vinäskande 74:årig italiensk pianolärare och högermoderat, en riktig klassiker. Damiano och Christer är alltid lika glada att se varandra. I Spanien dricker man väldigt mycket vin. Inte bara för att det är billigare och mer lättillgängligt, alright delvis därför, men faktiskt också för att sortimentet för gårds- och källarvin är större. Jag håller på, eller jag försöker i alla fall (grova vuxenpoäng) att lära mig mer om vin, alltså vilket vin som passar till vad, skillnaden mellan druvor, länder och skördar. Detta är mycket annorlunda från mina nuvarande dryckeskunskaper (blanda vodka med fanta), men vinkunskaper är viktig  i ett matland som Spanien.


Paela, Churros med nutella, Chorizo, Serranoskinka, Gazpacho, marinerade oliver, Calamares med aioli, Scampi, Fideuá de Valencia, Pizza och Pata Negra är några få saker som vi regelbundet äter i Spanien ( sorry om jag gör er hungriga jag åt en skål Cheerios till middag idag).

Málaga ligger i Andalusien. En region välkänd för kusten, tjurfäktning samt städer som just Malag men också Granada, Marbella och Córdoban. Givetvis har regionen också en egen karaktäristisk tillagning av paela, en egen kändis (Andalusien;Antonio Banderas) samt en egen musikkultur, precis som alla spanska regioner från Galicien till Katalonien. Det är omöjligt att spendera en dag i Spanien utan att höra Sevillanas (flamenco från Sevilla), Salsa från Latinamerika och samt några riktigt äkta Exitos av Manolo Escobar, Raya Real, Los Diablos, Massiel eller Julio Iglesias (Spaniens kung, efter Felipe VI).

Det är verkligen en speciell resa, om alltför lång tid. Jag älskar verkligen Sverige, ungefär lika mycket som jag älskar Spanien.

EdwardLikes

Comments

 

Skärmavbild 2017-04-10 kl. 01.41.53.png

 

Du vet när man vaknar upp vid halv två sådär (fortfarande trött) på eftermiddagen av att din mobil ringer och eftersom du var mitt uppe i en skev mardröm där du höll på att bli jagad av din gamla mattelärare så svarar du direkt och du tvingas nu att nyvaket prata med din mamma i 10 minuter om hur bra allt är (allt är bortom dåligt), hur mycket du ser fram emot att jobba (nej nej nej) och hur mycket du tänker på vad du ska utbilda dig till och arbeta med när du blir stor (något du konstant skjuter upp att tänka på + att du är redan stor) och efter samtalet (som egentligen ger dig ganska mycket ångest men det är okej för du ska antagligen dricka alkohol ikväll) så reser du dig ur sängen och tar på dig morgonrocken och går in till köket och gör två vita rostbröds-mackor (smöret är för hårt och mackorna går givetvis sönder) och häller upp ett glas Fanta exotic (fanns ingen juice men det är ju typ samma sak, är ju frukter på bilden och aldrig skulle det väl ett multinationellt amerikansk företag ljuga om sina produkter) och efter att du tryckt i dig den Stroke-och-hjärtsjukdoms inspirerade frukosten så känner du att du den här dagen inte bara deprimerad och trött på livet utan även mår spyfärdigt illa så du slänger i dig en alvedon i tron att den ska lösa alla problem och i brist på strategi på hur du ska hantera lusten att googla fram någon Flashback-tråd om dem enklaste självmordsmetoderna så ligger du nu helt förlamad på soffan och stirrar på den 6789:e reprisen av Family Guy-avsnittet där Brian och Stewie åker tillbaka i tiden till andra världskriget (vilket var det coolaste du visste när du var 12 år och hela ditt liv kretsade runt Family Guy) men som just nu inte förbättrar situationen alls eftersom Seth MacFarlanes röst gör dig ännu mer illamående och ännu mer kräksugen och nu så ramlar du in på badrummet och spyr i toaletten tills det känns som att du inte har några inälvor kvar på vilket du somnar på badrumsgolvet?

Äh fyfan, depression monday.

 

 

Likes

Comments

Mail: consedvardism@gmail.com

Twitter: @consedvardism

Likes

Comments