En ting som har irritert meg de siste dagene er menneskets trang til å ha en guddommelig makt over livet i naturen og miljøet rundt oss. Glasset rant over da Havnesjefen, svanen hele Norge snakker om, ble drept nå nylig. Hva er det som får enkelte av oss til å tro at de har krefter som tilsvarer en gud? Hvorfor måtte den svanen, som jo også er fredet, bøte med livet kun fordi noen mennesker ville det? Ennå den svanen var blitt plaget og torturert av forbigående i flere år, og gjorde sitt beste i å forsvare sin makker og sine tre barn? Det får meg til å riste irritert på hodet og stille spørsmål jeg helst ikke vil tenke på: "Hvor er menneskeheten på vei?"¨

Fordi. Det er da ikke bare den fredede knoppsvanen som må lide ser du vel! Ta for deg ulvene våre, for eksempel. Enda så få de er må vi bestemme om de skal leve eller dø. Nei, nå sa jeg feil, jeg har jo ikke noe å si - de hører jo ikke på meg! Selv om bøndene burde ta seg selv i nakken og se at de er problemet, så blir ulven utpekt som syndebukken. Hvorfor? Fordi vi har fått i hodet at vi er de mektigste på jord. De er vi vel på sett og vis med tanke på hva vi er i stand til å gjøre, men bør vi gjøre ting bare fordi vi kan? Nei, så absolutt ikke. Se på Tyskland. De er strenge når det kommer til hvor sauene deres er, og ingen av de blir funnet drept av ulv. Hvorfor? Fordi tyskerne er i stand til å kontrollere sine egne dyr ved å begrense områdene de går på. Joda, sauer i det fri er mye bedre - men kanskje ikke når de dør på grunn av det? Jeg mener, og nå tenker jeg høyt her. Kanskje Norges bønder også burde ha litt mer kontroll? Kanskje færre sauer hadde mistet livet da? Nåvel, vi skal jo tross alt drepe de etterhvert vi også, så det spiller kanskje ikke så stor rolle?

Hvilket fører meg til elgen.

Jeg har hørt flere jegere klage på at ulven tar elgen, men så glemmer de èn liten ting. Ulven trenger også mat, og ulven gjør det samme mot elgen som jegerne skal: drepe den. Er det så viktig at vi må få førsterett på elgen, som jo er et vilt dyr - noe ulven også er? Skal ulven gå på Kiwi og kjøpe seg lit elgstek, kanskje? Så kan dere få elgene deres i fred? Neida, nå overdramatiserer jeg her, beklager.

Poenget mitt er: hva gir oss rett til å bestemme over andre arter enn oss selv? Selv om vi ikke kan spørre skogens beboere om tillatelse før vi feller hjemmet deres, er det ikke dermed sagt at vi burde gjøre det? Vi burde kanskje starte å se på det større bildet og snu oss vekk fra oss selv. Det er på god tid at vi viser hensyn til alle de andre skapningene som deler planeten med oss, for de har jo tross alt ulike behov de også, akkurat som oss.

Likes

Comments