Soppor - ett recept för massor av olika smakupplevelser!


Du kan själv bestämma: vilken smak du vill ha i soppan. Detta gör du genom att välja olika kombinationer av bland annat grönsaker, rotfrukter och kryddor.

Du kan också välja: vilken bas/konsistens din soppa ska ha. En krämigare soppa gjord på större del mjölkprodukter med högre procent fetthalt (exempelvis grädde och creme fraische) är generellt sett onyttigare, (men godare?), än soppan som består av stor del vatten och mjölk.

Smak-kombinationer
Jordärtskocka & potatis, timjan (höns-/kycklingbuljong)
Rödbetor & getost (grönsaksbuljong)
Palsternacka & broccoli, persilja (höns-/kycklingbuljong) [bild]
Gröna
ärtor, basilika (grönsaksbuljong

Bas-utförande: stek schalottenlök, pressad vitlök och gullök. Koka upp vatten och lägg i buljong/fond (höns, kyckling eller grönsak) samt de smaker du valt (ej ost). Koka tills rotfrukterna/grönsakerna mjuknat och du har den del vatten kvar som du ska använda till soppan. Koka bort mycket vatten för nyttigare bas och tvärtom. Använd stavmixer för att få en slät soppa.

För nyttig bas: vatten ger tunn konsistensen därför kan det vara bra att tillsätta mjölk eller matlagningsgrädde.

För krämigare bas: creme fraische ger syrlighet och grädde ger krämighet. Var försiktig om du använder vispgrädde då den kan bli väldigt tjock om du vispar länge. Kombinera eventuellt med mjölk som utfyllnad.

Övrigt: Smaka av soppan när du gjort ovanstående. Kanske behöver du lägga i mer buljong eller krydda med peppar? Garnera gärna soppan när den är klar med färska kryddor. (Glöm inte att smula i getosten sist av allt om du gör rödbetssoppa!)

Observera! Poängen med detta blogginlägg är att du inte behöver recept för soppor och det är just det som är fördelen med dem - inga recept, inga exakta mått, du behöver bara lita på dina smaklökar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments