Gröt behöver verkligen inte vara tråkigt, tvärtom. Finns så mycket man kan göra så här har ni en gröt med kanelstekta bananer och den andra är en blåbärsgröt. SÅ goda och löjligt enkla! Nästan så att vi knappt behöver förklara men här kommer det i alla fall.

Ingredienser banangröt: (1 port)

1 dl havregryn

2 dl växtbaserad dryck, mjölk el vatten

1 tsk kokosolja

1 tsk honung (valfritt)

0.5 kryddmått salt

1 banan

Kanel

Såhär gör du:

1. Koka upp havregryn & dryck i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt gärna lite salt om du vill.

2. Ha i kokosolja & (om du vill) honung i en stekpanna. Skiva bananen & ha på kanel på båda sidorna av varje skiva. Lägg i stekpannan på medelhög värme och stek tills de blivit lite mjuka. Servera gröten med mer kanel och lägg över bananen. Servera med växtbaserad dryck eller mjölk.

Ingredienser blåbärsgröt: (1 port)

1 dl havregryn

2 dl växtbaserad dryck, mjölk el vatten

1 dl blåbär

0.5 kryddmått salt

Såhär gör du:

1. Koka gröten precis som ovanstående nr 1. Tillsätt blåbären direkt (om de är frysta) och blanda ihop det med gröten. Se till att röra om flera gånger. Tillsätt mer blåbär för mer smak och färg. Servera med växtbaserad dryck eller mjölk. Ha valfri frukt eller bär till och ringla gärna lite honung över gröten.

Tips: 

Att koka gröten i havredryck, mandelmjölk eller mjölk gör gröten SÅ mycket godare. Vi kokar alltid vår gröt i växtbaserad dryck och kan inte tänka oss att göra på något annat sätt längre.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta fantastiskt goda granolarecept hittade vi i Food Pharmacy's kokbok. Enkel MEN ska bakas i ugn i ett par timmar så en perfekt helgsyssla. Funkar jättebra att lägga till valfri torkad frukt, tänk bara på att det är hög sockerhalt i torkad frukt om ni vill undvika sockret vill säga. Vi valde att lägga till färska fikon i slutet av bakningsprocessen, blev jättegott de med!

Ingredienser:

2 dl bovete

1 dl pumpakärnor

0.5 dl linfrön

0.5 dl sesamfrön

0.5 dl riven kokos

1 dl hackade sötmandlar

1 dl valnötter

2 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

3 msk kokosolja

Så här gör du:

1. Sätt på ugnen på 70°. Blötlägg bovetet i ca 30 min eller tills det mjuknat. Strö över alla ingredienserna på en plåt, gärna med bakplåtspapper alt. smörj plåten med kokosolja.

2. Låt vara inne i några timmar. Rör om titt som tätt så den inte fastnar och ta ut när granolan känns torr.

Likes

Comments

Denna fräscha och simpla rätt får du ihop på max 20 min (om du har en bra mixer, då Sofias inte höll måttet fick vi göra som back in the days med en gaffel). Den kräver inte så mycket kärlek, då biffarna enbart ska stekas på i några minuter medan bulguren kokar. Så det enda du egentligen behöver göra är att mixa och blanda så har du en lunch eller middag.

Ingredienser: (3 port)

1 förp. kokta kikärtor

1 gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

0.5 dl hakad persjilja

2 krm sambal oelek

2 msk majsstärkelse

Bulgur

0.5 burk soltorkade tomater

Bladspenat

Körsbärstomater

1 lime

1 tärning grönsaksbuljongs

2 dl gräddfil

Olivolja

Så här gör du:

1. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Hacka löken och mixa sedan kikärtor, lök, 1 pressad vitlöksklyfta, spiskummin, salt, persilja och majsstärkelse. Mixa till en jämnsmet, forma sedan till bollar/biffar/stjärnor vad du nu känner dig manad till.

2. Måtta och koka bulguren enligt förpackningen och lägg i en tärning buljong.

3. Blanda samman gräddfil, rivet lime skal, halv lime, 1 pressad vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. In med såsen i kylen.

4. Stek på biffarna på medelhög värme med lite olivolja i ca 4 min på vardera sida eller tills de fått en gyllenbrun färg.

5. Sista steget blir att blanda bulguren i en skål med soltorkade tomater, körsbärstomater, bladspenat och pressa en halv lime. Blanda sedan salladen med lite olivolja.

Voilá!

Likes

Comments

Den här maträtten var en stor anledning till att vi började älska kikärtor. Vi åt den minst en gång i veckan när vi bodde i Milano. Den är klar på 15 minuter, är nyttig, glutenfri, billig och du behöver bara 7 ingredienser plus kryddor. Vardagsmat som passar perfekt som lunch, middag eller som matlåda.

Ingredienser: (ca 3 port)

1 förp kokta kikärtor

1 förp krossade tomater

1 msk tomatpuré

I burk majs

1 påse bladspenat

3 tsk vitlökspulver

1-2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

3 tsk paprikapulver

1 tsk salt

Ris (måtta upp till ca 3-4 port)

1 msk matyoghurt/créme fraiche (valfritt)

Såhär gör du:

1. Skölj av kikärtorna och lägg i en stekpanna på medelhög värme med lite olja. Kikärtorna ska rostas så ha inte i för mycket olja. Krydda med vitlökspulver och paprikakrydda.

2. Börja koka riset enligt förpackningen. Se till att röra på stekpannan väldigt ofta då kikärtorna annars lätt fastnar.

3. När kikärtorna är lätt rostade (efter några minuter) häll då i majs, krossade tomater, tomatpuré, chilipulver, cayennepeppar och salt. Rör om och låt puttra medan riset kokar.

4. Smaka av, tillsätt mer kryddor om du vill det. Jag älskar stark mat och har gärna i extra chili medan Sofia föredrar ganska mycket mindre. Det blev lite för starkt för Sofia ibland i Milano när jag hade lagat denna mat haha!

5. Det sista du gör är att ha i en påse med babyspenat och blandar runt det tills den mjuknat. Servera med en klick matyoghurt, créme fraiche eller Oatlys fraiche om du vill ha rätten helt vegansk.

Likes

Comments

Perfekt onsdagspasta! Pasta är enligt oss för gott för att enbart ätas på helger. Det bästa med pasta är att det oftast är enkelt. Som den här, så fantastiskt god men så enkel. Ni bara måste testa!

Ingredienser: (2 port)

200 g champinjoner

2 dl grädde

0,5-1 zucchini (beroende på strl)

1 vitlöksklyfta

1 msk soja

Parmesanost

200 g tagliatelle

Salt

Såhär gör du:

1. Skiva champinjoner och zucchinin i lite tunnare skivor. Gör dem inte för tjocka utan hellre lite tunnare. Lägg zucchinin och champinjonerna i en stekpanna med lite olivolja. Pressa i vitlöksklyftan och stek i några minuter tills de mjuknat.

2. Börja koka pastan enligt förp. Häll i 2 dl grädde i stekpannan tillsammans med det andra. Salta och tillsätt 1 msk soja.

3. Riv över parmesanost efter smak. Ca 0,5-1 dl. Vi älskar parmesan och tar gärna mer än mindre. Låt puttra på lägre värme. Smaka av. Salta mer om det behövs eller tillsätt mer parmesanost.

4. När pastan kokat klart häll bort vattnet och häll över såsen och grönsakerna i kastrullen. Blanda ihop allt och servera. Toppa gärna med lite riven parmesan på toppen (märks det att vi älskar parmesan?).

Likes

Comments

Den här rätten har blivit lite av en favorit när det kommer till lite festligare tillfällen. Den kräver lite tid eftersom sötpotatisen ska vara i ugnen i ca 45 minuter men det är den så värd. Under tiden potatisen är i ugnen förbereder du det andra. Här får du en rätt med så mycket olika smaker att du garanterat kommer vilja göra den snart igen.

Ingredienser: (4 port)

2 frp halloumi

1 lime

3 vitlöksklyftor

1 msk soja

2 sötpotatisar (om dem är stora ta annars 4 små)

Riven ost av valfri sort

2 dl creme fraiché (el Oatlys fraiche)

Olivolja

Grönkåll

Flingsalt

Svartpeppar

1 granatäpple

Sparris

2 msk balsamicovinäger

Parmesanost

Såhär gör du:

1. Slå på ugnen på 200 grader. Halvera sötpotatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja på snittytan först vänd sedan potatisen med skalet uppåt. Nagga skalet och pensla även det med olivolja. Baka potatisen i mitten av ugnen i 40 minuter.

2. Blanda ihop 2 dl crème fraiche & 1 dl riven ost, flingsalt och peppar. Låt sedan stå i kylen.

3. Under tiden potatisen är i ugnen, förbered marinaden till halloumin. Riv limeskal och pressa i saften i en skål. Pressa i 1 klyfta vitlök och 1 msk soja. Lägg halloumin och marinaden i en påse.

4. Förbered sparrisen genom att skära av stjälkarna, lägg dem i en ugnsform. Pressa 2 vitlöksklyftor och blanda med 2 msk olivolja. Häll sedan över vitlöksoljan över sparrisen och krydda med flingsalt och peppar.

5. Förbered 2 stekpannor med olivolja. Stek halloumin på medelhög värme tills den får en fin färg.

6. Ta ut sötpotatisen och vänd halvorna. Ställ då in sparrisen i ugnen, den ska vara inne i ca 5 min. Ta en gaffel och rör runt i potatisen så att den blir till mos. Var försiktig så att du inte har sönder skalet. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har smält.

7. Börja steka på grönkål med olivolja och flingsalt. När osten smält på potatisen ta då ut den och lägg över crème fraîche-röran. Toppa med grönkål och granatäpple.

Likes

Comments

Den här gröna ärtsoppan ser kanske inte så märkvärdig ut men det är den. Den innehåller sambal oelek och lime vilket gör den SÅ god. Med bara sju ingredienser lagar du den på nolltid. Det bästa är att den inte bara är super god utan väldigt nyttig då ärtor är rika på K-vitamin och C-vitamin och den går att göra helt vegansk.

Ingredienser: (4 port)

7 dl vatten

500 g frysta ärtor

2,5 dl vanlig matlagningsgrädde el Oatlys

1 tsk sambal oelek

1 gul lök

1 lime

2 grönsaksbuljongtärningar

Salt

Såhär gör du:

1. Koka upp vatten och buljongtärningarna i en kastrull.

2. Hacka löken och ha i det och ärtorna i kastrullen. Låt koka i ca 5 min.

3. Mixa ihop allt med en stavmixer. Tillsätt grädden, salt, sambal oelek och riv ner limeskalet i kastrullen. Pressa sedan i limesaft.

4. Låt det koka upp i några minuter till. Servera gärna med en klick créme fraiche el Oatlys fraiche.

Likes

Comments

Den här tikka masalan är fantastiskt god för att ta i! Ni kommer inte bli besvikna, vi blev helt sålda. Sofia må ha blivit svettig av chilin (ett tips är att ha i lite mindre chili om du är känslig) men gott blev det. Och vi får ju inte glömma att vi hade i halloumi. Vi absolut älskar halloumi båda två, så mycket att vi säkert skulle ta med det som en av tre valfria grejer till en öde ö.

Ingredienser: (4 port)

300 gram halloumi

2,5 dl Oatlys matlagningsgrädde el vanlig

1 tärning grönsaksbuljong

1 frp krossade tomater

1 rödlök

4 vitlöksklyftor

Ca 5 cm ingefära

0,5-1 tsk chiliflakes el ca en halv färsk chili

0,5 citron

2 msk tomatpuré

1 påse garam masala

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

Tillbehör:

Ris

Koriander

Naan bröd

Såhär gör du:

1. Finhacka rödlök, chilin och vitlöken, fräs på i en stekpanna tills den blir mjuk. Tänk på att smaka av med chili vart efter om du är känslig. Börja med max 0,5 tsk eller 1/3 färsk och öka sedan efter det om du vill.

2. Riv ingefäran och blanda samman med de andra. Ha i garam masala, kanel och kardemumma och fräs i några minuter.

3. Lägg sedan i krossade tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong, salt och citronsaft. Låt sjuda i 5 minuter.

4. Mixa såsen i antingen en blender eller med en stavmixer för att få den jämn och slät. Häll tillbaka i pannan och tillsätt matlagningsgrädden.

5. Skiva halloumin i valfri storlek men gärna lite mindre och stek sedan på den tills den fått färg. Lägg sedan i det i tikka såsen.

6. Servera med ris, naan bröd och toppa gärna med koriander och lime.

Likes

Comments

Vi behöver alla lite extra energi och vitaminer speciellt nu under vintertid. Det här med färgglada smoothies har blivit lite av en ny hobby. Det bästa är att man får göra precis som man vill. Släng i allt du gillar och mixa ihop det. Att införskaffa sig en blender är bland det bästa man kan göra. Vi mixar allt. I alla fall nästan. Här kommer våra recept.

Ingredienser: (grön smoothie)

En näve grönkål

En näve bladspenat (fryst går också bra)

En halv lime

En halv banan

1 msk chiafrön

1 dl fryst mango

4-5 dl växtbaserad dryck (vatten el yoghurt går också bra)

Ingredienser: (röd smoothie)

En näve grönkål

En halv lime

En halv banan

1 msk chiafrön

1 dl frysta hallon

En halv rödbeta

4-5 dl växtbaserad dryck (vatten el yoghurt går också)

Såhär gör du:

1. Nästan för enkelt för att ens behöva förklaras. Ha i alla ingredienser i en blender/mixer. Hacka gärna rödbetan och skiva bananen. Tillsätt mer vätska vid behov. Du kan ha i yoghurt för en tjockare smoothie och vill du ha den mer som en juice så har du enbart i vatten.


Tips:

Ha i en halv tesked spirulina i den gröna smoothien. Spirulina är en alg som stärker immunförsvaret, är inflammationsdämpande, skyddar kroppens celler, innehåller mycket protein, avgiftar kroppen och rensar den från tungmetaller, motverkar PMS och är bra mot trötthet. Finns inte mycket dåligt att säga om spirulina med andra ord. 

Likes

Comments

Dessa gröna pannkakor är inte bara härliga att titta på utan även nyttiga då de innehåller spenat som är rika på antioxidanter och är bra för hjärnan, synen och för att motverka en rad olika sjukdomar. Då dessa pannkakor inte alls smakar spenat är det ett bra trick för att få barnen att äta det.

Ingredienser: (ca 8 st)

2 ägg

1 banan

0,5 dl växtbaserad dryck eller mjölk

En rejäl näve färsk eller fryst spenat

0,5 dl mandelmjö

0,5 tsk bakpulver

En liten nypa havssalt

Kokosolja eller smör till stekning

Såhär gör du:

1. Knäck äggen i en mixer, ha i bananen, spenaten (Tina den lite om du har fryst) och sedan vätskan. Mixa ihop tills allt har blandats.

2. Ha sedan i alla torra ingredienser och låt det bli till en smet. 

3. Tillsätt kokosolja eller smör i en panna (gärna med non-stick-beläggning) på medelvärme.

4. Vispa gärna upp smeten lite precis innan stekning, tillsätt sedan ca 0,5 dl smet för varje plätt. Stek i ca 2 min på varje sida. Vänd försiktigt. 

5. Tänk på att inte ha för hög värme då plättarna lätt blir bruna i färgen. Ha hellre på låg värme och låt det ta lite längre tid. Och har man ingen mixer/blender går det utmärkt med en stavmixer eller en Mix & go. 

6. Servera med valfria tillbehör. Som bär, frukt, yoghurt, nötter och honung.

Likes

Comments