Sebastians födelsedagsmiddag

Matlagning, Vegetariskt, Veganskt

Lagade trerättersmiddag till Sebbe på hans födelsedag. Blev vegansk skagentoast, tre sorters tacos och vit pepparkakskladdkaka.

Skagen och pepparkakskladdkaka från fridasvegobak.se.

Skagentoast

• 150 gram fast naturell tofu

• 1 liten rödlök

• 1 avokado

• 3 msk tångrom

• 0,5 dl finhackad dill

• 0,5 dl vegansk créme fraiche

• 1,5 dl vegansk majonnäs

• Lite citronsaft

• Salt och svartpeppar

1. Skär tofun i 1×1 cm små bitar

2. Finhacka rödlöken och skär upp avokadon

3. Lägg ingredienserna i en skål och tillsätt tångrom och dill. Blanda runt lätt

4. Tillsätt créme fraiche, majonnäs salt och peppar och blanda runt tills alla ingredienser är jämt fördelade

5. Smaka av och krydda lite mer vid behov och tillsätt eventuellt lite citronsaft om du önskar mer syra

6. Stek toastbröd i rikligt med veganskt smör i en het stekpanna.

7. Servera skagenröran på toastbrödet med en citronskiva.


Taco 1 - pulled jackfruit taco (4 portioner)

• 4 tsk olivolja

• 1 skivad medelstor röd lök

• 4 finhackade vitlöksklyftor

• 1 rågad tsm kummin

• 1 tsk tsp paprikapulver

• 1 tsk kanel

• 3 nypor malen kryddnejlika

• 1 tsk sambal oelek

• 2 msk tomatpuré

• 1 x 565 g / 20 oz burk jackfruit

• 4 msk soja

• 3 msk lönnsirap

• ¼ tsk vitpeppar

• 2 tsk liquid smoke

• 1 msk äppelcidervinäger

1. Drain both jackfruit tins. Cut the firm, pointy ends off each triangular piece of jackfruit (you can still use them if you wish). Set aside.

2. Heat up olive oil in a medium, heavy-bottomed, pan. Fry diced red onion until softened, translucent and lightly caramelised. Add chopped garlic and fry off gently until soft and fragrant.

3. Add most of the spices: cumin, paprika, cinnamon and cloves to the onion-garlic mixture. Fry them off gently, stirring the whole time, for a minute or so.

4. Mix in the tomato and chilli paste.

5. Now add in the prepared jackfruit along with soy sauce, maple syrup, liquid smoke and apple cider vinegar. Mix everything really well. Squash the jackfruit pieces with your mixing spoon so that the individual fibres separate more. Season with white pepper and another pinch of ground cloves if you wish. Simmer the mixture gently for another 10-15 minutes and then allow it to cool down. Place in the fridge overnight to intensify the flavour.

6. Just before you are ready to assemble the tacos, set the oven to 200° C / 390° F (fan function). Spread the jackfruit pieces on a baking paper-lined baking tray and bake for about 20-25 minutes, until a little browned.

Servera med picklad rödlök, strimlad isbergssallad, majs och gräddfil.

Taco 2 - friterad avokadotaco (2 portioner)

• 2 avokado
• 1 dl vetemjöl
• 1 uppvispat ägg
• 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
• neutral rapsolja
• flingsalt

1. Dela, kärna och gröp ur avokado. Skär varje halva i 4 klyftor. Vänd först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko.

2. Fritera på 180˚C eller stek i rikligt med neutral rapsolja tills paneringen är gyllenbrun. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt.

Tomatsalsa (2 portioner)

• 2 st tomater
• 1 st salladslökar
• Saft från en lime
• 1 msk olivolja
• 0,5 st vitlöksklyfta
• salt och peppar

Hacka tomat och salladslök i småbitar. Häll i resten av ingredienserna och rör runt.

Servera den friterade avokadon med tomatsalsan och srirachamajonnäs.

Tacos 3 - pulled oumph taco

Mangosalsa (4 port)

• 0,5 st gurka(or)

• 1 st avokado(s)

• 0,5 st rödlök(ar)

• 0,5 kruka(or) koriander

• 225 gram mango, tinad

• 0,5 st lime, saft och skal

• 0,5 tsk agavesirap, alt. 1 tsk honung

• 0,5 tsk chiliflakes

• 0,5 tsk salt

Hacka allt och blanda ihop till en röra.

Stek oumph och servera oumphen med mangosalsan.


Vit pepparkakskladdkaka

• 1,5 dl kikärtsspad

• 2,5 dl strösocker

• 2 dl vetemjöl

• 4 tsk malen kanel

• 2 tsk malen, torkad ingefära

• 2 tsk malen kardemumma

• 2 krm malen nejlika

• 1 tsk vaniljsocker

• 1 tsk bakpulver

• 0,5 tsk salt

• 1 dl neutral olja

• 100 gram vegansk vit choklad

• 50 gram björnbär (frysta eller färska)

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst (det ska inte bli en maräng)
Blanda alla torra ingredienser och sikta ned dem i smeten

3. Tillsätt oljan och vänd om till en jämn, klumpfri smet

4. Hacka chokladen och vänd ned den i smeten tillsammans med björnbären

5. Klä en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i

6. Grädda pepparkaksblondien mitt i ugnen i 20 minuter

7. Låt svalna och sätta sig i kylskåp i minst 2 timmar

8. Servera med en klick växtbaserad grädde eller glass

Gillar

Kommentarer