25

Bakning, Tårtor

Det blev min tur att fylla 25 och det firades med tårta och fest! Blev så missnöjd med tårtans utseende, men god blev den så receptet är ändå värt att posta.

Citron-, hallon- och vitchokladtårta:

Citronbottnar (4 st)
• 300 g osaltat smör
• 550 g socker
• 5 stora ekologiska ägg
• 2 dl standardmjölk
• 460 g vetemjöl
• 1 msk bakpulver
• 2/3 tsk salt
• 1 dl saft från en ekologisk citron + zesten, ta mer eller mindre beroende på hur mycket citronsmak du vill ha

Viktigt att smör, ägg och mjölk är rumstempererade innan du börjar med smeten. Ugnen ska vara på 175 grader. Formen jag använda var 23 cm i diameter.

1. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och vispa ihop.

2. Vispa ihop smör och socker på medium hastighet tills det blir fluffigt, tar ca. 8-10 minuter.

3. Vispa ner äggen två i taget i sockerblandningen och blanda väl.

4. Häll i de torra ingredienserna i smeten om vartannat med mjölken och citronen, de torra ingredienserna i fyra delar och de blöta i tre delar, börja med de torra ingredienserna.

5. Klä botten på formen med bakplåtspapper, lämna sidorna på formen osmorda och utan bakplåtspapper. Häll i smeten i formen och banka den sedan mot bordet för att slå ut luftbubblorna ur smeten. Baka i ugnen i ca 1 timme och 20 min, stickan ska vara helt torr. Denna gång bakade jag botten i två omgångar så att jag hade bara hade hälften av smeten i formen åt gången. Då behövde bottnarna 40 min i ugnen.

6. Låt tårtbotten svalna helt i formen. Ta sedan en vass kniv och skär längs kanten så att botten lossnar från formen. Dela botten i fyra lika stora bitar (eller de två bottnarna i två bitar var i det här fallet).

Jag gör alltid tårtbotten någon dag innan jag ska fylla tårtan och fryser ner den. Jag tycker att det blir lättare att dela bottnarna när de är halvt frysta och då blir det inte lika stressigt dagen jag ska fylla tårtan.

Vit chokladmousse (ett lager)
• 100 g vit choklad
• 1 1/2 dl vispgrädde

1. Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna något.

2. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden och blanda runt. Låt stå i kylen någon timme innan tårtan fylls med den moussen.

Hallonkompott (ett lager)
• 250 g hallon, frysta eller färska
• 1/2 dl strösocker
• Lite saft från en ekologisk citron

1. Lägg hallon, socker och citronsaft i en kastrull. Låt koka på medelvärme utan lock i ca 10 min. Rör om då och då. Kompotten är klar när hallonen har kokat sönder och kompotten tjocknat lite.

Hallonmousse (ett lager)
• 125 g hallon
• 100 g syltsocker
• 2 dl vispgrädde

1. Koka upp hallonen tillsammans med syltsockret. Låt sjuda på svag värme ett par minuter.

2. Häll kompotten i en skål och låt svalna i kylen.

3. Vispa grädden hårt och rör ner hallonkompotten.

Citronfrosting (räcker till att täcka en fyra våningars tårta)
• 200 g Philadelphia eller annan neutral färskost
• 1 burk lemon curd (320 g)
• 4 dl vispgrädde
• Zest från en ekologisk citron

1. Rör ihop lemon curd och philadelphia. Rör ner zesten.

2. Vispa grädden hårt. Vänd sedan ner grädden i citronblandningen.

Obs! philadelphiablandningen får ej vispas, då blir det lika rinnigt som på min tårta på bilden...

Basrecept smörkräm
• 230 g smör (rumsvarmt)
• 500 g florsocker
• 4 tsk kokande vatten
• Ev några droppar karamellfärg och smaksättning

1. Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
2. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Jag hade ingen smaksättning denna gång, bara lite röd karamellfärg då smörkrämen endast var till för dekor.

Jag använde halva receptet då jag bara skulle spritsa "topparna" och "plupparna" med smörkrämen.

Jag älskar chokladtårta men det var flera som sa att det här var en av dem godaste tårtorna hittills vilket var roligt!

Nedan syns lagren på tårtan, dock har de som skar i tårtan kladdat lite, men tycker att det är roligt att spara hur lagren ser ut :) 

Gillar

Kommentarer