electra, kjøring

Onsdag denne uka var det endelig på tide å besøke kjære lille Electra! ♥ Hun er jo i Namdalseid nå, som er er drøy time hjemmefra. Der står hun i trening mens jeg uansett ikke er hjemme, og alt har tydet på at hun koste seg; det gjør hun også, i en liten flokk på fire (eller var det fem?) totalt. De står på fri tilgang ute, bruker dekken etter behov, og kommer inn på natta - perfekt for Electra!

Jeg og Ina, som altså står for alt det daglige stellet og treningen, hadde ikke lagt noen spesifikk plan for besøket annet enn at jeg skulle komme mens det var lyst - noe som gir et vindu på omtrent 4-5 timer i Nord-Trøndelag nå halvveis ut i desember.

Jeg var framme ganske nøyaktig klokka 11, da etter en meget treig biltur takket være glatt føre... Været var nesten perfekt da, med en god del snø og temperatur rundt -13, i hvert fall i følge bilen min. Sola tittet ikke fram, men det var nå ikke så verst likevel.

Electra og vennene hennes.

Vi begynte med å ta inn Electra, ta av dekken og pusse henne. Hun ser veldig fin ut, passe med fett og musklene er absolutt på vei også. Det er litt igjen enda, men hun er på god vei. Jeg spurte om Ina hadde prøvd å kjøre med henne enda, siden det er noe jeg håper Electra kan lære seg skikkelig, men det hadde hun ikke. Og så, ganske så spontant, fant vi ut at vi skulle prøve å spenne henne for sleden! Huff, jeg ble nervøs, haha. Jeg er overhodet ikke erfaren som kusk selv; sist jeg kjørte med hest var på hestelinja skoleåret 2011/2012, og jeg ble aldri helt stødig på det... Heldigvis er Ina flink med sånt, og ble dermed på-seler, siden jeg ikke husker hvordan man setter på seletøy, og i hvert fall ikke en arbeidssele som jeg aldri har satt på en hest før!

Electra ble skikkelig gira virket det som, og så ble det jeg som skulle plassere henne foran sleden. Electra kan jo dette utenat, og det er godt mulig jeg gjorde det annerledes (veldig sannsynlig) enn hun har lært det, men så sto hun der da, og Ina fikk assistanse med å feste sleden mens jeg holdt Electra. Ina fikk selvfølgelig være kusk, jeg satt bak.

Det viste seg fort at nervøsiteten min var ubegrunnet; et halvt steg ut i turen, og Electra var 100% i sitt element! Hun gikk på med ørene spisset, syntes det ble litt tungt i nedoverbakke helt i starten av turen, men så skrittet hun avgårde som om hun ikke hadde gjort annet i hele sitt liv! Og da er det kanskje verdt å nevne at hun har gjort masse grunnarbeid rundt kjøring og tømmekjøring, men jeg tror det er så mye som fem år siden sist hun ble spent for noe som helst. Imponert, sa du? Jæpp.

Hun travet avgårde lett som ingenting også, overlevde selv om det gikk elger på en åker litt lenger bort, og generelt så var jeg, ja, meget imponert over frøken Rød. Jeg fikk til og med prøve å kjøre selv, noe jeg ikke hadde sett for meg at jeg skulle tørre, men tok hjemveien i skritt. Det var bare kjempegøy, Electra var som en annen hest foran sleden enn hun er med rytter på, så dette ga mersmak!

Iiik! Jeg kjører slede med Electra!!

Nissen i sleden med smil som går nesten rundt. ♥

Alle de tre bildene over her er tatt av Ina. Takk!

Electra klar for å komme ut igjen. ♥

I januar, den første helga, har vi meldt oss på kjørekurs i Namsos!! Absolutt nytt for meg, tror det også er nytt for Electra. Hun har nok vært på tømmekjøringskurs før, men ikke kjøring så vidt jeg kan huske... Grugleder meg!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

electra

På fredag flyttet Electra igjen. Hun har jo vært hos Liisa på Snåsa siden starten av oktober, men så fikk vi mulighet til å sende henne bort i trening, og det hørtes så toppen ut at jeg ikke kunne si nei. Så Liisa kjørte henne dit, til andre siden av Snåsavatnet og enda litt lenger vest, til Ina i Namdalseid. Ina kjører mye, også i konkurransesammenheng, så endelig skal Electra lære seg å bli kjørehest! Hun har, som nevnt i forrige innlegg, blitt mye tømmekjørt, og også spent for vogn/slede, men det har aldri vært en sånn kontinuitet over det at hun har blitt helt stødig på det.

Jeg synes det er SÅ spennende, gleder meg masse til å høre hvordan det går, og så fort jeg får mulighet kjører jeg dit og besøker dem. Electra blir vel der ut april tror jeg, da jeg ikke er ferdig her i England før helt i slutten av april likevel. Det kommende halvåret tror jeg blir det mest krevende Electra har opplevd på en god stund, det blir mye å gjøre for henne, men hun liker så godt å ha noe og gjøre at det tror jeg ikke blir noe problem.

Selvsagt blir det rart å ikke ha Electra hjemme i jula, men samtidig blir det nok litt greit også denne gangen - jeg har en del skolearbeid som må gjøres i juleferien, og siden jeg er i innspurten av studiene nå er det viktig at jeg faktisk går inn for å få gode karakterer.

Likes

Comments

electra

Eller, bruksferie kanskje? I oktober er Electra hos Liisa på Snåsa, hvor hun jo har bodd mesteparten av livet sitt. Liisas unghest er borte i trening denne måneden, og dermed kunne Electra få dra dit og fylle boksen til Farona - helt topp for både meg og Electra, det er ingenting å bekymre seg for når hun er der! Liisa har både ridd og tømmekjørt henne, og hun var veldig fornøyd med hvor selvsikker Electra har blitt med tømmekjøringen. Hun har alltid vært komfortabel med det (det har hun gjort MYE, kontra ridningen som har vært mye av og på) og det frister ganske mye å få noen til å begynne og kjøre med henne.

Får se hva som skjer når hun kommer fra Snåsa igjen, da jeg helst vil hun skal stå inne på natta denne vinteren, uten å stresse som hun gjør når andre hester blir stående ute. I tillegg blir det endringer på stallen hun bor nå som gjør at den ordningen vi hadde i fjor med trening av Electra blir verre å gjennomføre denne vinteren. Heldigvis finnes det noen alternativer, så forhåpentligvis blir det ordning så fort som mulig.

En av få skikkelig fine vinterdager forrige vinter. Håper på mye mer snø denne vinteren!

Likes

Comments

electra

Omtrent klokka 22.30 lørdag den 16. september kom transporten med Electra på til Steinkjer. Pappa og jeg hadde lånt bil og henger fra Charlotte, da vår bil ikke kan trekke så tung henger. Electra sto nest ytterst på transporten, så en kaldblodsvallak måtte lastes ut før hun fikk komme ut. Det ble litt styr med å få til alt, siden kaldblodsen skulle på transporten igjen, men før den tid skulle en welsh cob-åring ut - og denne var meget usikker på situasjonen.

Jeg holdt kaldblodsen etter å ha overlevert Electra til pappa, men da han ble spurt om å hjelpe til med å få ut åringen måtte Electra inn på vår henger. Det likte ikke jeg, jeg ville laste henne selv, men de var i gang med å laste henne før jeg fikk protestert ordentlig. Heldigvis gikk det fint, og Electra ble stående stille og rolig mens den andre cob-en ble lastet av.

Turen hjem til Inderøy gikk også fint, Electra er jo vant til å stå på henger og sto rolig der bak. Jeg hadde egentlig tenkt å la henne stå inne om natta, men da hun viste klart og tydelig at hun ville ut til de andre. Så, jeg tok sjansen på å slippe henne ut - det var ingen hyling den stunden jeg sto og fulgte med på dem.

Neste dag sto hun og slappet av for seg selv; da hadde de andre sikkert blitt vant til at hun hadde kommet tilbake, og dermed fikk hun tid til å slappe av etter den lange turen hjem. Jeg ga henne medisin lørdag kveld, søndag morgen og kveld (hun skulle ha antibiotika t.o.m. tirsdag) og søndag kveld fikk hun en skikkelig puss - lenge siden sist. <3

Tidlig mandag morgen reiste jeg til England, men er hjemme halvveis ut i desember igjen - heldigvis. <3

Fina mi. <3

Likes

Comments

andre hester

På vei hjemover fra Son/Hobøl dro jeg innom Øvrevoll og kikket på noen hester! Da jeg gjorde avtalene tenkte jeg jo bare at en ridehest kanskje kunne få komme inn i "gjengen" vår, altså om Electra hadde vært drektig. Men det er hun jo ikke, så da jeg svingte inn på Øvrevolls stallside for første gang på, hva, to år???, hadde jo planen blitt endret til det at jeg faktisk nå er på utkikk etter enda en hest siden vi uansett ikke fikk det føllet.

Først var jeg innom stallen til Soma, hvor jeg jobbet som lærling før. Det var megahyggelig! Der fikk jeg titte på to fine vallaker, hvorav jeg likte den ene spesielt godt. En sterk kandidat! Han var muligens litt høy nå, som 4-års, så jeg er litt usikker. Han er dog en veldig edel type. Jeg rakk også å se ei hoppe, men jeg fikk ikke egentlig hilst på henne da hun skulle trenes.

Neste stopp var ikke avtalt, men jeg stakk innom stallen til Slettemark også, siden jeg uansett var bare ti meter unna. Der hadde de en stooor 3-års hingst som kunne selges, men den var for stor for meg allerede i den alderen, så jeg måtte bare avskrive ham med én gang, selv om han var supersøt. Han gjør sikkert noen andre veldig lykkelig!

Den siste stallen jeg var hos var Neuroth, hvor jeg faktisk aldri før har vært. Der var det en spesifikk hest jeg skulle se på, og den skuffet ikke! Det var en 3-års vallak, litt sær tror jeg, men jeg likte han veldig godt, og troooor han kanskje likte meg tilbake også?

Det er mye tenking når man vurderer å skaffe en hest til, alle vi som har én hest vet jo godt at det ikke akkurat er billig. Derfor er ingenting bestemt enda.

Det er jo 5-6 staller eller noe sånt som jeg ikke var hos, men hvis det ikke blir kjøp nå i høst/vinter kommer jeg til å ta meg en skikkelig runde. Det ble ikke noen bilder verdt å vise fram denne gangen, dessverre.

Likes

Comments

bedekking, electra

Jeg var selvfølgelig meget spent da jeg svingte opp til Raaken Gård, mandag for ei uke siden. Egentlig gruet jeg meg ganske mye, for jeg tenkte at siden så mye har gått galt allerede, ville Electra sannsynligvis være 1) tom, eller 2) drektig med tvillinger, med påfølgende scenario at vi ville miste begge føllene i prosessen med å fjerne det ene.

Positiv sa du?

Veterinæren kom, Electra ble dopet ned, og så var det bare å begynne. Veterinæren var stille lenge, men jeg skjønte det var noe galt allerede før hun sa at det var det. For denne gangen hadde Electra fått en infeksjon inne i livmoren!! Er det mulig... Inni væsken skapt av infeksjonen lå det et egg, men dette kan selvfølgelig ikke befruktes på kommende brunst, så derfor ble det bestemt der og da at Electra skal hjem. Hun fikk også penicillin, og ny prøve ble tatt - denne har vi per i dag ikke fått svar på enda, men det er nok sannsynlig at hun må på nok en antibiotikakur...

Det var en sånn skikkelig nedtur, og det føltes veldig motløst. Veterinæren anbefalte å inseminere hvis vi vil prøve igjen, men hele prosessen har vært så demotiverende nå at jeg ikke gidder å tenke tanken seriøst engang. Electra kommer hjem natt til 17. september, og jeg drar til England dagen etter.


Meg og Danaway Mathias før ultralyden.
Denne søtnosen (ikke sååå søt, den er et skikkelig bøllefrø, haha!) er av rasen welsh partbred, etter Danaway Mathias, med trakhener mor tror jeg?
Electra på vei tilbake til flokken sin - som hun har trivdes veldig godt med! - etter den skuffende ultralyden.

Fine lille Electra. <3

Likes

Comments

bedekking, electra

Sist jeg skrev noe her hadde Electra vært borte i ei uke. Da hadde vi fått prøveresultatene fra skrapeprøven, som var positive og dermed gjorde at hun måtte på fem-dagers antibiotikakur. Siden den gang ble det tatt ny skrapeprøve, som kom tilbake negativ (yes!!!), men da brunsten skulle komme, kom det ingen brunst... Hun skulle blitt brunstig 26. juli, men det ble hun ikke, og i samråd med veterinær bestemte vi at hun skulle få en hormonsprøyte. Vet. tok ultralyd før hun satte sprøyta, og da så hun at det var et egg på gang, men at det også var gult legeme der som sannsynligvis har hindret brunst. Dette ble fjernet, og det neste jeg hørte var at torsdag den 17. hadde hun blitt bedekt!!

Enda hadde hun ikke vist noe særlig brunst, men den dagen ble Mathias - hingsten - veldig interessert i henne, og de lot dem få snuse på hverandre. DA var det en dame som plutselig ble veldig brunstig, haha! Så hun har blitt bedekt et par ganger pr. dag, helt til brunsten var over igjen denne mandagen - en kort brunst, m.a.o., men forhåpentligvis gir den resultater. Det er ingenting fysisk som tilsier at hun ikke skal bli drektig nå, i hvert fall...

Uka etter den som kommer nå drar jeg sørover og hilser på, for nå som hun ble bedekt så seint bør hun ikke komme hjem før i starten av oktober - fordi turen hjem er så lang og vi kan ikke risikere at hun mister føllet på vei hjem.


Påska 2017.

Likes

Comments

electra, bedekking

Da har Electra vært borte i litt over én uke, og det har jo skjedd litt siden vi reiste sørover. Dagen etter at vi ankom Raaken Gård i Hobøl hadde vi veterinær på besøk og gjorde skrapeprøve av Electra, en prøve alle forventet skulle komme tilbake uten anmerkninger. På onsdag denne uka fikk jeg beskjed om at Electra var i brunst, og skulle bedekkes dagen etter. MEN, så kom prøveresultatene tilbake - og de var ikke rene!! Det var "prohibited" å bedekke henne, pga slem-bakterievekst, og dermed er hun nå på fem dagers antibiotikakur - så vi mistet første brunsten. Krysser alt jeg har for at hun blir drektig i neste! Så det er status akkurat nå.

Fra 22. juni.

Likes

Comments

electra, bedekking

I går pakket jeg det meste som Electra trenger når vi reiser senere i dag. Det er ikke mange greiene, men det eneste som mangler er passet - og så må jeg selvfølgelig pakke til meg selv også, selv om jeg bare blir borte i tre netter til sammen. Vi reiser fra Inderøya rundt klokka 17 i ettermiddag, og Electra skal altså stå i Trondheim over natta før turen går til Hobøl i morgen tidlig!

22. juni

Likes

Comments

electra, bedekking

Plutselig gikk tiden veldig fort, og nå er det klart: tirsdag neste uke drar Electra til Trondheim, hvor hun skal stå over natta, og så videre til Hobøl via Bjerke Travbane på onsdag. Da kommer hun til hingsten jeg landet på etter veldig mye fram og tilbake: Danaway Mathias!

Forrige uke kom veterinæren og gikk over tennene hennes, og vi har også tatt av skoene - nå er vi så klare som vi kan bli for å reise! Jeg skal bli med henne sørover, og tenker å ligge to netter der før jeg reiser hjem igjen, uten Electra... Skal ikke komme her og påstå at det blir lett å la henne være igjen så langt borte, men sånn er det bare noen ganger!

Da jeg kom hjem for sommeren var Electra veldig feit, for å være ærlig. Hun hadde stått i noen få uker og spist veldig mye, og jeg var ganske bekymret for at hun skulle bli forfangen. Men så flyttet hestene opp på skogsbeitet, og da gikk det bare et par dager før hun hadde slanket seg betydelig! Per i dag er hun faktisk kjempefin, skulle gjerne ha stilt henne ut nå, men sånn blir det ikke da; jeg gikk glipp av påmeldingsfristen, hehe.


Bildet tatt av mamma den 22. juni.

Likes

Comments