Hanoi Street food tour

Hanoi

Förbered er på matbilder, färg och mer matbilder!
Vid 17 idag gick jag på street food tour. Precis som det låter gick vi runt i en grupp på 7 med guiden Emelie och testade olika locals rätter. Sjukt kul!! Har man chansen ska man testa! Har hittat ställe och rätter som aldrig skulle falla mig in att ens tänka på! Vi höll på i ca 3,5 timme och stannade på 8 olika ställen så nu ska jag försöka mig på att sammanfatta allt här hehe..
Men först, en bild på Emelie!! 👇🏼

Stopp no. 1 - Bánh rán
Det här alltså en liten donut som dom fyller med antingen sött eller matigt innehåll och sen friterar. Vi testade den söta. Dom är lite sega i konsistens (förmodligen på att dom innehåller ris)

Stopp no. 2 - Bún Chá
Det här är en nudelsoppa med pork bitar i. Basen är fisksås så lägger man i chili, vitlök och massa blad.
Den var god men förbannat stark..
Vi satt i ett litet rum och lärde känna varandra under tiden som vi fick i oss den här rätten!

Stopp no. 3 - Nóm bó khó
Som står för torkad biff sallad (tror jag..)
Det är en grön papaya sallad med biff och torkad biff som man blöter med lite fisksås. Den här fisksåsen var sötare än den första och vi lära oss varför! Vietnam har en egen ö som gör all deras fisksås och då det finns så mycket fisk där blir variationen på såssmaken väldigt olika! En annan funfact är att tjejer går tydligen ner i vikt av äta just grön papaya..

Stopp no. 4 - Bánh guón nóng
Dom använder ordet Bánh till rätt mycket här men just det här var rispannkaka!
Dom "steker" den över ångan av varmvatten, fyller med massor av matigt, toppar med nötter och doppar i, gissa vad, fisksås!
Vi fick prova på att ta loss den här supertunna paniksen från själva plattan men kan nog inte säga att jag har jobb där i framtiden..
Den här är en vanlig frukost i Vietnam då den innehåller mycket näring som behövs under dagen!
Den här rätten förvånade mig för den såg inte super ut men smakade underbart!!

Stopp no. 5 - Bánh Góí, Bánh fém & Nem cua bé
3 små friterade saker! En såkallad pillowcake som såg ut som en liten pirog fylld med massa saker som svamp, pork, grönsaker och kristallnudlar.
Andra saken var vårrullar fyllda med typ samma som över. Älskar vårrullar och inget undantag på dom här!
Tredje var en friterad räka. Hade lite svårt att förstå hur man skulle äta för man åt allt, huvud och skal med då det gav "krisp" men pillade bort det tråkig som man är hehe.. Alla tre väldigt goda!
Här fick vi även pröva på Hanois öl! Beroende på var du är i Vietnam är det olika öl som smakar lite olika. Det är pga ölen är baseras på ris (kunde man aldrig förstått va 😉) och ris smakar olika beroende på vart i Vietnam du är. Simple as that!!

Stopp no. 6 - Bún néu
Krabbnudelsoppa! Vid det här laget började man bli rätt så mätt kan jag säga men den här soppan var en av dom godare! Det är små riverkrabbor i som man blandar med grönsaker, papaya, nudlar och massa annat kul! Väldigt god!!

Stopp no. 7 - Háng Bac
mitt under turen gick vi in i ett hål i väggen, gick en smal tunnel och kommer ut i en resturang? Skulle aldrig någonsin gå in under där hålet om jag inte visste att glass fanns på andra sidan. Vilket jag inte vetat om Emelie inte sagt det haha..
Vi alltså skulle äta glass. Men inte vanlig glass, den hade en speciell ingrediens och gissa vad det var..... RIS!!! Vi fick sticky rice som grönt då det legat i kokosblad för smaken. Det serverades med kokosglass och rostad kokos. Var extremt skeptisk till denna, om inte annat färgen, men ännu en gång fick jag ge med mig! Var faktiskt väldigt gott! Konstigt sånt här.. Får se om det slår igenom hemma hos Bjurner på släktfest som efterrätt!

Stopp no. 8 - Bánh My & Cáphé trúng
Sista stoppet. Maten sitter i öronen men vi kämpade på! Det här var alltså en macka med någon typ av skivad kött på som tydligen ska vara topp 10 street food i världen! Till den serverades äggkaffe (för mig icke kaffedrickare äggchoklad). Mackan smakade macka och äggchokladen var som en tjockare vaniljsås med en söt smak. Godare än jag trodde men vet inte om det var något jag vill "dricka" varje dag!

Ja Jesus säger jag! Det här var något alla borde testa! Sluta köra safe utomlands och gå dit man känner igen sig! Ät från ett stånd, sitt på en minipall, gå in en gång eller hål i väggen och hitta bästa maten!

Nu ska jag ta min matkoma och försöka sova! Ni får lite fler bilder från denna lilla vandring här nere!

Over and out, Bjurner

Gillar