Oppskrift: Panna Cotta til Jul

Med bare 10 dager igjen til selve julaften, er det på tide å tenke på desserten også. Mange er gjerne vant med riskrem, karamellpudding eller noe tradisjonelt etter julemiddagen, men selv synes jeg at desserten må være lov å endre litt på fra år til år. Selve hovedretten skal jo tradisjonen tro være som alltid uansett.

Julen 2018 laget jeg for første gang en selvkomponert panna cotta til dessert. Noe inpirasjon fant jeg i forkant på internett, men oppskriften laget jeg selv. Panna Cotta er en standard dessert her i huset. Det er så kjapt å lage og kan lages god tid i forveien. Helt siden jeg gikk på ungdomsskolen har dette vært min go-to-dessert. Den passer godt både til 17. mai, jul og nyttår. Vi hadde det til og med som dessert i bryllupet vårt. Favoritten er uten tvil med vanilje, men denne lagte jeg litt annerledes.

En jule-pannacotta må jo smake jul - og for meg betød det appelsin, kanel, stjerneanis, nellik og litt vanilje. Den ble skikkelig godt mottatt etter pinnekjøttmiddagen, så det er neppe siste gang jeg lagde den. Oppskriften holder til 6 personer.


INGREDIENSER

PANNA COTTA

7 desiliter kremfløte

5 gelatinplater

2 desiliter sukker

revet skall fra 1 appelsin

1 kanelstang

1 vaniljestang eller 1/2 teskje vaniljepulver

1 krm malt nellik


APPELSINSAUS

1/4 teskje malt stjerneanis

1/4 teskje kanel

2 desiliter sukker

saften av 2-3 appelsiner

2 spiseskjeer maisenna


hel stjerneanis til pynt om du ønsker

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Kok opp fløte, sukker og kanelstang. Ha i vanilje, nellik og appelsinskall. Obs! Fløten skal ikke koke, bare kokes opp. Pass på å røre godt hele tiden. Etter 10 minutter skal den siles slik at kanelstangen og appelsinskallet tas ut. Nå skal gelatinen has i. Pass på at fløteblandingen er såpass varm at gelatinen smelter inn med en gang. Rør godt for å unngå klumper. Fordel den deretter i porsjonskåler eller ha den over i en stor skål. Når den er romtemperert settes den i kjøleskapet. Det tar omtrent 3 timer før den stivner (3 ganger så lang tid om alt er i en skål).

Nå skal sausen lages. Press 2-3 appelsiner og ha saften i ei gryte. Kok den opp med sukker og krydder. Når den begynner å boble har du i maisenna, litt etter litt. Rør godt så den ikke klumper seg. Sausen skal deretter småkoke i 15 minutter slik at den tykner litt. Avkjøl og sett i kjøleskap fram til servering.

Hell gjerne appelsinsausen over panna cottaen og pynt med hel stjerneanis før servering.

#fluffandberries #jul #dessert #oppskrift #desember #tips #pannacotta


Liker

Kommentarer

IselinMarlen
IselinMarlen,
Det både så og hørtes utrolig godt ut 😊 Tror jeg må prøve denne oppskriften i løpet av julen ! 😊 Ønsker deg en fin dag !
nouw.com/iselinmarlen
fluffandberries
fluffandberries,
Så kjekt å høre😊 i like måte⭐️
nouw.com/fluffandberries
Emma Engström,
Men snälla, detta skulle jag så gärna vilja testa!! HUR gott?! <3
nouw.com/emmaengstrom
fluffandberries
fluffandberries,
Men så kjekt å høre! Anbefales😊😊
nouw.com/fluffandberries
vetlemeg
vetlemeg,
Nam, ser god ut! Heilt enig i att desserten gjerne kan byttas ut innimellom, men hovudretten til jul skal vere tradisjonell. Takk for tips! 😊
nouw.com/vetlemeg
fluffandberries
fluffandberries,
Ja, helt enig😊😊
nouw.com/fluffandberries