jag har börjat lyssna på podden Kära Barn. vilken fantastisk podd! det känns som att hela jag har förändrats av den podden.
dom pratar om barnuppfostran och föräldraskap, föräldrar skriver in frågor och Barn terapeuten Louise Hallin svarar.
Jag hade inte en aning om att barn som agerar utåt med regelbundhet ofta har ett bakomliggande trauma.

att barn som får syskon kan få ett sådant trauma som är viktigt att bearbeta.


Att barn upp till 5år är impulsstyrda, och att de har svårt att stoppa dessa impulser.. Eller "hyss" som vi kallar dem ;) 

att man aldrig glömmer något! vi kan komma ihåg saker från när vi var bebisar, men vi kan inte sätta orden på dom, då språket inte var utvecklat.

om jag som bebis hade det tufft och sedan föder en dotter, kan dessa känslor väckas till liv igen som jag hade som bebis. kanske är det en del av varför många nyblivna mammor kan bli helt förändrade ett tag.

hur otroligt viktigt det är att bekräfta barnens känslor, att prata om allt och involvera barnen i allt. och att det bästa är att bara vara 100% ärlig till barnen.

hur viktigt det är att verkligen stå upp för sina barn och våga bli arg. visste ni att det bästa sättet att stoppa mobbning är att bli förbannad! avsnitt 14, så värt att lyssna på.

och hur bra det är att blir arg när man helt enkelt blir arg? det är då man sätter gränserna runt om en.

att barnen är en spegel av föräldern och att dom flesta "problem" ett barn har grundar sig i föräldrarna?  barn ärver sina beteenden av föräldrarna.

att man föds med sin personlighet och att Blyg är så bra!

hur viktigt det kan vara med rutiner och vardagsstruktur.

och vilken villkorslös kärlek det är från ett barn till en förälder.

in och lyssna ❤  Castbox - Kära Barn

nu har jag iallafall skrivit listor och fått lite bättre ordning på mig själv. TACK Kära Barn podden ❤❤

https://mm3jw.app.goo.gl/?link=http://castbox.fm/app/castbox/feed/84cc22b77a014708c8041bdb7abc85db2fc1d2e0&apn=com.podcast.podcasts&ibi=com.castbox.CastBox&isi=1100218439&ct=share&mt=8&utm_campaign=share&utm_source=deeplink&utm_medium=link

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

ligger bredvid lilla Theo, sinnena jobbar för fullt. älskar att bara vara med honom, så liten, så oskyldig.

i min hjärna går 5 ord; Låt inget ont hända dig!

så liten, så skör, en dag blir han stor, hur vägleder jag honom rätt? tänk om han hamnar helt fel?

ångest över att ha så mycket att förlora.

Älskar mina barn så oerhört mycket att livet skrämmer mig.

Likes

Comments

Alltså min sambo är helt fantastisk, tänk er att ni går på gatan, framför er ligger det skräp och hinder ivägen, men framför er går det en person och sopar banan.
Det är min sambo, han sopar banan framför mig, gör allt så smidigt som möjligt, fixar allt, mitt intresse blir hans intresse osv..

bara en sak som denna; Tänk er att ni ska fylla på vatten till hästarna, ni bär en 20liters hink med vatten ca 50 meter, väl framme är redan vattenkaret fyllt.. vad gör ni?

1. häller ut hinken bredvid och går tillbaka med tom hink.

2. bär hinken tillbaka till stallet och låter den vara fylld till nästa person.

min sambo gör nummer 2, utan ens en tanke på att göra det lätt för sig.
han är en person som kan släppa allt för dig och ställa upp på minuten, han som stressar hela dagen för att jag bett om hjälp med något simpelt.

Han är personen som går upp 1 timma tidigare på morgonen för att skrapa rutorna och skotta vägen till min bil för att jag ska ut.

han är personen som tål att se mig när jag helt ogenomtänkt tar på mig mina rosa stövlar, blå mjukis, röda jacka och ljusgula mössa påväg ut till stallet för att mocka.

Han är personen som skriver söta meddelanden i dimman på spegeln, som jag får se nästa gång jag duschar.
och som skriver fina meddelanden på tavlan i stallet, och som faktiskt mockar och fixar med mina hästar utan att jag bett om det.

han som är helt olik mig men som valt att anpassa sig

Han är också en fantastisk vän som jag kan prata om allt med, han skyddar mig till 100%

han är min bästa vän och stora kärlek ❤

Jag är så tacksam som har dig, Tack.

Likes

Comments

Jag älskar ljuset som är just nu, det pirrar i kroppen när jag vet att sommaren är framför oss.

Men i September börjar Theo förskolan, och jag ska börja jobba igen efter 3år av mammaledighet. jösses vilken omställning, förstår inte hur jag ska klara av att vara utan mina barn, jag och Theo är så tighta just nu så att lämna bort honom en hel dag känns så himla avlägset.  Hade gärna haft honom hemma längre, men det är ju nästan omöjligt att få förskoleplats på den förskolan man vill om man söker efter augusti.
känns lite tungt, men man klarar väl det med som alla små steg dom gör i livet. minns aldrig att jag var såhär "fast" med Vilja, Theo visar så tydligt att det är mamma som gäller vid rutiner, speciellt vid matning och nattning. försöker lägga över kvällsflaskan på Andreas på kvällen, men det slutar alltid med storgråt, och när jag väl går in i rummer och tar honom gosar han in sig hos mig sådär nöjd. 💗 och tar såklart flaskan utan problem.
Vilja har nog alltid funnit sig vid pappa, det har aldrig varit några problem, men jag ammade ju iof inte henne sålänge,  jag ammar Theo fortfarande, men jag har bytt ut 3 mål nu så snart tänkte jag sluta med det.

man blir ju så himla låst när man ammar, tror han ammat i snitt mellan 1 - 2 timmars mellanrum i 8,5 månader 😅 jag känner mig sjukt stolt att jag klarat detta och tiden har gått jätte fort.

det jobbigaste av allt har nog varit denna mängd av vätska jag blivit tvungen att få i mig. sjukt jobbigt att dricka så mycket, och när jag slarvat har jag sett helt suddigt och mått konstigt i kroppen. var hos BM där i början och hade jätte koncentrerat blod, hon bad mig då dricka massor när jag var där, jag skyllde på att jag inte hade tid, servade barnen så mycket att jag vande mig vid törsten, jag tänkte "jag får gå och dricka ikapp senare..." 🤔

ja detta blir iallafall en tid att minnas🤗 det är så fantastiskt att se utvecklingen på ett barn under 1.5år, där dom lär sig så mycket fysiskt. Viljas utveckling just nu är också helt fantastisk, den mentala utvecklingen. men det är verkligen något speciellt att se dom börja krypa, stå och gå 💗

Likes

Comments

som partner till en gravid kvinna måste man vara extra förstående. det svävar så mycket hormoner i en gravid kvinnas kropp, det är så lätt att tappa hoppet och falla in i någon sorts depression.

det finns få människor som tycker så synd om sig själv som gravida gör, och det är inte utan anledning, nog att man kan ha det jobbigt fysiskt, det sätter sig även på psyket. (självklart ska man inte dra alla över en kant)

jag träffade en person emellanåt som alltid var så glad och go person, till att en dag vara helt blek och såg riktigt annorlunda ut. jag tänkte direkt att hon blivit sjuk, då hon varit sjukskriven ett kort tag..

några veckor senare kom det fram att hon var gravid. det förklarade saken direkt😏

så hur mår man som gravid bättre?

1. Håll god ekonomi, köp inte en massa onödiga grejer förrän ni verkligen behöver dom. hälften av allt man köper används inte.

2. Prata med sin MVC sköterska
oftast finns lösningen här, man ska inte behöva må dåligt.

3. unna sig saker
gå till frisören eller bara unna sig ett nytt schampoo. hålla utseendet fräscht är viktigt för välmåendet. detta borde prioriteras ekonomiskt, är man gravid är man värd det.

4. bli uppvaktad och uppskattad
hjälp till i hemmet och överraska med middag.
blommor och choklad är såklart uppskattat men det kostar också pengar, spara pengarna och visa uppskattning i handling!

5. delaktig partner
som partner bör man följa med på MVC besöken, och ultraljudet är absolut obligatoriskt.

6. håll kvar vid ditt intresse
fortsätt med det man brukar, kanske på en lugnare nivå, men sluta inte.
finns inget intresse, kanske det blir en ny gnista att börja med något; skrapbooking, yoga, idrott, loppis, målning, inredning, blommor osv..

7. Tänk positivt
tänk positiva tankar, sträcka på sig. ingen kan hjälpa den gravida  mer än den gravida själv.

8. Frisk luft
Även om orken inte finns, gå ut, andas, om orken inte finns att gå, kan man alltid bara sitta på en bänk, kanske lyssna på musik.

9. umgås
träffa familj och vänner.
 
när bebisen väl är ute;
Mår mamman bra mår bebisen bra!
samma sak gäller även nu, kanske ännu mer.

Likes

Comments

se vilket oskyldigt barn där springer
så ovetandes om världens ruiner
lyckan att få se en fjäder
obrydd av allt oväder
jag ser, och njuter
hoppas att livet aldrig riktning byter
jag älskar dig mitt hjärta
låt livet aldrig ge dig smärta

Likes

Comments

Äntligen är våren här, som vi längtat! den här vintern har känts oerhört lång, fast kort på samma gång. Theo är snart 9månader, det är helt galet!
han är helt fantastisk, finner sig i allt och skrattar och tjoar hela tiden. Vi njuter varje dag sålänge det varar 😚😅

idag har vi varit ute i värmen och lekt. 15grader i skuggan😍
men jösses vilken kaos det är att komma ut och få på barnen kläder, och när man väl är klar med barnen inser man att man själv inte har rätt kläder på sig.
idag skulle jag springa och hämta mobilen innan vi gick ut, och när jag kom tillbaka hade Vilja kastat av sig alla ytterkläder och sprungit tillbaka in. och i det läget ska man hålla sig lugn och pedagogisk och försöka övertala henne att följa med ut, samtidigt som Theo helt tröttnat där i vagnen 😂
Alltid lika svettigt😉

men när vi väl kommit ut så hade vi jätte roligt. Theo somnade gott och sov i över en timma. mysigt med lite egentid jag och Vilja.

älskar vårat fantastiska uterum, där man kan vara ute och inne på samma gång 💗

Fruktansvärt det som hänt i Stockholm, för mig var det ganska väntat, tänker att något sånt här ska hända varje gång jag är ute på större platser.
Man får försöka leva som vanligt, Myndigheterna agerade jätte bra och snabbt vilket känns tryggt. Så bra jobbat!
Kramar om min familj extra hårt, livet kan vända så snabbt...

Likes

Comments

Ge inte mig dåligt samvete för att jag lämnar min dotter på förskolan 15 timmar i veckan.

Nu har jag sett yttligare en mamma som delar ett inlägg om hur dåliga föräldrar är som lämnar bort sina barn, "Man skaffar väl barn för att vara med dem, skaffa inte barn isåfall" läs tillexempel denna artikeln ..

det är ju inte så att man har någon ångerrätt direkt när man skaffar barn, och hur många föräldrar har utbildat sig i föräldraskap?

har du valt att ha ditt äldsta barn hemma, vad glad jag är för er skull, att det fungerar bra.

nej jag tror inte att mitt barn kommer ta skada av tid på förskolan, då hade jag inte lämnat henne där.

jag vill hylla vår fantastiska förskola - Dalaborgsförskola som ser föräldrarna och där man aldrig får en dömande blick.
jag älskar att dom involverar oss i verksamheten och försöker påverka oss föräldrar positivt, barnen är i fokus och projekten är många.

varje vecka tar ett barn med sin favoritbok hemifrån, som förskolefröken läser för hela gruppen hela veckan. väggen pryds med foton på barnen och deras bok.
så stolta barnen är när de får vara i centrum en hel vecka, och så bra det är att förskolan får igång intresset för läsning för både barn och föräldrar.

det är ju ingen hemlighet att föräldrar överlag är ganska dåligt utbildade när det gäller barn, jag tycker att det är jätte skönt att ha några utbildade experter att fråga om råd på förskolan.

att vi i Sverige har privilegiet att alla barn har rätt till förskola, det tycker jag är lyxigt.
att få ett litet syskon hemma kan vara mycket jobbigt för ett äldre syskon - plötsligt får äldre syskonet inte den uppmärksamheten hen är van vid längre, det skriks på både nätter och dagar, och en speciell stress uppdagas. det kan vara skönt för barnet att ha kvar tryggheten på förskolan där allt är sig likt.

jag dömer inte er föräldrar som väljer att ha båda barnen hemma, döm inte oss föräldrar som väljer att ha dom där, vi alla gör det vi tror är bäst för familjen.

Likes

Comments

idag när jag körde Vilja till förskolan, uppkom en situation där det blev helt tyst i bilen, solen sken och vi åkte på vår landsväg som är ca 7km, vi passerar kossor och hästar och vägen är både krokig och vågig.

mitt i tystnaden så insåg jag att Vilja nu blivit så stor att hon är så medveten om livet på något sätt.

Hon kommer åka på denna väg många gånger i livet, lära sig varje kurva, och tänka många tankar under dessa kilometrar.

jag insåg att det är nu jag formar hennes uppväxt. den uppväxten som hon kommer att se tillbaka på när hon är vuxen..

mitt mål är att när hon är vuxen ska känna att hon haft en fantastisk uppväxt, att hon ska kunna prata med mig om allt, och att saker som besvärar henne ska kunna bearbetas redan som ung.

att vakna upp som 25åring och inse att man har saker från barndomen att bearbeta är inte kul.

som mamma vill man skydda sina barn från allt, det går ju såklart inte, men jag ska göra det bästa jag kan!

jag önskar att alla föräldrar var medvetna om hur barns uppväxt präglar hela deras liv, både små saker som stora saker.

Var rädda om era barn, lyssna på dom, bekräfta deras känslor, små som stora känslor. Det är det viktigaste i hela barnuppfostran. ❤

Barnen är vår framtid, låt dom växa och ta för sig....

Likes

Comments

Hur det är att leva med någon som lyssnar på framgångspodden

Min sambo lyssnar på framgångspodden.
Han som redan hade många järn i elden och alltid ett projekt på gång, lyssnar nu på framgångspodden.

detta har gjort honom väldigt livsmedveten. Han kommer hem med nya citat varje dag, nya tankar och funderingar och ännu större mål.

en dag kom han hem och sa "visste du att att vilket humör vi säger hej på, och hur jag bemöter dig när jag kommer hem, kommer att spegla hela vår kväll"

jätte kul att han lär sig lite psykologi i den där framgångspodden. 🖒

men när han lyssnat på någon bergsklättrare eller idrottsman....
ja...

att bestiga mount everest och vinna OS.. Där får jag lixom så mycket att stoppa....

projektet just nu är att starta eget, känns bra att han lägger energi på att försöka  tjäna pengar än att spendera iallafall 😂😅

Likes

Comments