Nu har vi bott i huset i två veckor och njutit varje sekund. Som tur är fick vi tidigt besök av familjerna vilket resulterade i att vi var tvungna att få det lite färdigt. Det har varit så härligt att packa upp och flytta in.

Samtidigt blir vi dagligen konfronterade med det som fortfarande är kvar. Salningar runt många fönster saknas fortfarande, vilket är lite av ett pyssel. Dessutom är det mycket inredning som ska förändras när de ekonomiska tiderna stabiliserat sig. Ett fantastiskt exempel på det är att vi fortfarande lever med vår mässingsfärgade up-light, den som stod här när vi flyttade in och har hängt med oss under hela bygget 😂

Idag har jag kortat av gardinerna i sovrummet som sitter på gardinskenor i taket (utan att ta ned dem från skenorna!!). Jäkla arbete med tak-till-golvgardiner kan jag säga.. Ska komplettera med fingerkrokar och tyngdband nedtill så kanske de hänger som jag vill och får vara med på bild.

Sambo M har kämpat med våra spottar och smartahemsystem. Det har blivit otroligt fint med spottarna! Han har gjort olika "scenarior" som vi styr via telefonen, "mys" t.ex. som är dämpad belysning och släckt i hallen. Enda problemet är att vi inte fått några brytare att fungera ännu, så vill man gå på toaletten mitt i natten får man rafsa fram telefonen för att tända, väldigt roligt. Han lovar att det ska bli ändring på det när vi får Internet  (obestämd framtid)..!

Nu gäller det att vi fortsätter med det sista, vi känner starkt hur komforten gärna vill ta över..!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vi kämpar på med lister och salningar runt fönster. Lite av ett evighetsarbete, som ändå är det som gör hela skillnaden och får det att se färdigt ut. Vissa dagar känns det som att det går sjukt trögt och att småfixet aldrig tar slut. Tempot har som skrivet gått ned betydligt sedan vi båda började jobba, men vi kämpar på.

Jag har färdigställt garderoben i vårt sovrum och det blev himla bra tycker jag. Trots billiga OSB-skivor är förvaringsmöjligheterna enorma och jag tycker det blev fint. Kanske blir det gardiner framför eller också skjutdörrar i framtiden.

Vi har gjort färdigt alla innerdörrar utom en. Det var ett enormt tråkigt jobb för att vara ärlig. De gamla dörrarna har nu slipats, betsats och oljats, med lite varierande kvalitet, men i stort sett blev det bra.

Slutligen har vi hängt upp lite förvaring i hallen och gardinskena i sovrummet. Fler bilder kommer när vi har börjat flyttat in!

Likes

Comments

I veckan som gått har vi båda börjat jobba igen och "semestern" var därmed slut. Vi har kämpat oss in till huset efter jobbet nästan varje dag och insett hur otroligt lite man hinner på några timmar kontra 12-timmarsdagar. Trots det börjar nu det mesta ta form. Köket är nu helt färdigt med samtliga täcksidor, mekande med luckor på diskmaskin och kyl/frys lagda bakom oss. Vi är väldigt nöjda så långt och jag längtar efter att dra bort täckplasten!

Sambo M har börat lista och som tur var fungerar de färdigmålade listerna till våra övriga färger. Det är nu vi verkligen börjar kunna se helheten.

Vi har också deppat i några dagar eftersom vi egentligen planerat att flytta in nu i helgen, tyvärr gick planerna om intet eftersom de stängt vägen in till huset på nätterna, de håller på att säkra mot stenras. Det fungerar tyvärr inte med sambo Ms jobb... Så vi flyttar istället in i slutet av juli, desto mer tid att hinna färdigt med alla småsaker..!

Nu har vi bara massa småfix kvar och 5 fönster att sätta in. Jag har börjat bygga en garderob, också den i nya favoritmaterialet OSB. Får se hur det blir!

Likes

Comments

Sambo M hade från början ingen som helst tro på min bänkskiva i betong och det har varit ett hett debatterat område. Jag å andra sidan har varit helt övertygad om att det var precis det jag ville ha i köket. Jag har likt Gollum skyddat min "precious" och ägnat otaliga timmar till projektet. Så kom dagen då vi skulle forma av skivan på 3 meter. Vi reste den på högkant och plötsligt hördes ett kraschade ljud, exakt likadant som när man bryter en rischoklad. Det oåterkalleliga hade därmed skett och min dröm även den kraschad.

Jag hamnade i mitt största nederlag på bygget hittills och allt kändes hopplöst. Jag gick igenom krisens alla faser med orealistiska planer om reparation, tårar, till slut acceptans och efter en dag nyorientering.

Så vad kunde jag då tänka mig till köket som hade en liknande känsla och var ljust grått och någon form av naturmaterial? Egentligen bara en enda sak: Vitoljad ek. Så det fick det bli, igår har jag slipat som en galning, betsat och idag ska de oljas. Och till min förtjusning ser det faktiskt superfint ut och sambo M är lycklig över att slippa betongen.

I övrigt har vi gjort färdigt badrummet och vi är väldigt nöjda med resultatet. Igår började vi med badrumsinredningen och tvättstugan. Jag har länge spanat på OSB-skivorna som vi använt på bygget. De fascinerar mig på något sätt och jag tänker göra flera möbler av det. Igår började jag med bänkskivan till tvättstugan, visst är det vackert när man slipar det?! Även den ska vitoljas och jag är spänd på resultatet. I slutet av veckan ska VVS:en ordnas och snart börjar vi tänka på inflyttning!

Likes

Comments

Jag och sambo M är rörande överens om att badrummet lätt varit det jobbigaste hittills. Och då kanske framför allt det förbaskade klinkeriet. I två dagar har vi slitit på knä med närmare 20 kvadrat klinker och 2 kvadrat mosaik. Bara limmet till plattorna kan ta död på de starkaste armarna, när man dessutom väljer stora plattor blir det  verkligen ett styrkeprov. Sen var det det här med att räkna ut mönster, måttanpassa småbitar, göra den hemska sargen och plattor som spricker istället för att dela sig.

Badrummet i sig, allt detta med tätskikt, fall till brunnar, klinker, värmekablar, IP-klass på kontakter, belysning, inbyggnadstoalett etc. har varit vår största utmaning och gjort att vi nu förstår varför de flesta vettiga människor låter proffs ordna det. Vi har också fått en nyvunnen förståelse för varför det är dyrt - och förstår nu varje krona av den kostnaden! 

Vi har även hunnit fira en fantastisk midsommar i sol och vindstilla paradisväder, härliga tider.

Igår började vi med den berömda bänkskivan i betong. Till min stora förskräckelse hade de inte rätt betong i Norge och jag köpte istället en vanlig icke-flytande betong. När vi skulle börja var den som en enda hård massa och jag fick pressa ut all 120 kg betong för hand i formen. Så hur vet man då att skivan blir plan på undersidan och exakt 35 mm? Svaret är att det vet man inte... Jag måttade med tumstocken och slätade ut det bäst jag kunde, men kan inte säga att det var med särskilt stor framgång. På slutet tog dessutom betongen slut och vi skarvade med klinkerlim (det enda vi hade) så med den historian kan jag säga att det bara är ren tur om bänkskivan går att använda. Idag ska vi forma av den och se vad som hänt.

Idag ska jag även foga klinker, förhoppningsvis det sista jobbet med golven! Sambo M sliter på med innertaken och plötsligt börjar det kännas nära till inflyttning!

Likes

Comments

I tre dagar har vi kämpat med badrumsplattorna och idag på eftermiddagen satte sambo M sin sista platta. Vi började i vanlig ordning med ganska hetsk ton, dessa plattor måste sitta 100 % rakt, annars blir det problem. Inget gammalt hus är dock rakt så sambo M fick sitt värsta vredesutbrott hittills när han brottades med hörnet i duschnischen. Vi har oroat oss så över just detta hörn som ju verkligen måste vara helt vattentätt, men efter en del pysslande, svärande och en hel tub silikon, kändes det som att vi fått till det.

Färgen i badrummet är en gråbrun historia som ska likna sten, den är matt och jag är supernöjd med den. Tillsammans med rent, glansigt vitt och det mörka golvet tror jag att det kommer bli kanon. Till tvättstugan har jag valt en glansig vit skiva, vid första anblicken fick jag lite sjukhuskänsla, men jag är säker på att det är rätt beslut då rummet är ganska litet med lågt i tak. Jag ser redan nu för mig hur långrandiga linnegardiner kommer att lyfta tvättstugan till oanade höjder (när jag väl får börja med det roligaste av allt -inredningen)!

Slutligen har kalkfärgen nu äntligen leverat och jag har fått precis den struktur, imperfektion och de färgskiftningar jag var ute efter. Det krävdes dock två lager kalkfärg och ganska mycket tålamod, men oj vad roligt det blir att se hur det blir med möbler i framtiden!

Igår körde jag 5 h bil för att hämta formen jag beställt för att gjuta kökets betongbänkskivor. Idag har jag pysslat med allt förarbete och de kommande dagarna är det dags att prova lyckan med betonggjutning! Imorgon sätter vi även igång med klinkerläggningen i badrum/tvättstuga/bastu, många kladdiga jobb på g med andra ord!

Likes

Comments

Igår kom fönsterna, ett av de stora orosmomenten skulle därmed taklas. Vi har beställt plastfönster, detta på grund av priset, underhållsfriheten och det berömda u-värdet som jag obsessat över nu i några veckor. Jag ville nämligen ha ett så lågt u-värde som möjligt och nästan nosa på passivstandard för huset, så till slut hade vi fått tag i en lovande leverantör och det var bara att vänta i sex veckor. Den stressen innan..! Fönster och altandörrar för 1/8 av vår budget; skulle de passa, hade jag måttat rätt, skulle de se bra ut, hur skulle kvalitén vara, skulle designen vara snygg, skulle de passa huset och framför allt: skulle vi klara att installera dem?!

Det visade sig att de kom med ett beslagsystem från himlen och en kvalitet från paradiset självt. De var så lätta att installera att vi nästan kastade in hälften av alla fönster + två altandörrar på en dryg dag. Med god hjälp av starka vänner klarade vi att få tvåmetersfönstrena på plats och plötsligt badade huset i ljus. Jag hade aldrig ens kunnat föreställa mig hur fint skulle kunna bli. Nu risk för att låta väldigt "Ernstig" (som sambo M brukar kalla mig) men jag är ok med min nördighet: Med de fönsterna har naturen kommit helt in i huset och i min värld finns inget som slår det. Varje minut förändrar sig naturen utanför och det blir som jättelika tavlor. Otroligt!

Jag sitter just i denna stund och väntar på att måla mitt andra lager med kalkfärg på fondväggen. Jag är proppmätt efter en väldigt mysig grillkväll i klassiskt Nord-Norskt sommarväder. En byggfläkt surrar i bakgrunden och jag har utsikt över träden och bergväggen bakom huset. Jag verkligen njuter och känner för första gången idag att huset känns som ett hem, vilken härlig känsla!

I veckan dags att färdigställa badrummet, acklimatiseringen av badrimsplattorna är färdig på måndag, oj vad spännande det blir!!

Likes

Comments

I några dagar har vi nu jobbat på med köket för att få skåpen på plats. Det börjar nu verkligen ta form och man kan få känslan för hur det kommer att se ut. Sambo M har jobbat hårt med all el och det har gått mycket tankekraft till placering av kontakter till allehanda vitvaror. Den omdebatterade köksfärgen har tagit sig ytterligare ett hack åt det positiva hållet i och med att det gröna långsamt bäddas in i vitt och rostfritt. Kanske blir det ändå bra?! En annan miss jag gjort var kanske valet av superhöga väggskåp. När de väl kom upp kändes de väl trångt mellan bänkskivan och skåpen, bara 4 cm till och det hade gjort hela skillnaden! Men jag har gjort den tankemissen p.g.a. att jag inte räknat med hur mycket det nya golvet och taket skulle bygga... Men vi får se om det går ändå, jag kompenserade med att höja köksfläkten lite extra..! Kanske känns det bättre när luckorna är på plats..? Hoppas, annars får vi byta storlek senare.

Sambo M har en lätt fobi för getingar och är helt övertygad om att de flyttat in i vårt hus och håller på att bygga ett enormt bo mitt inne i huset i en av mellanväggarna. Hela dagen har han följt en (enligt honom flera) getingar som målmedvetet flyger in i huset. Han gjorde slag i saken och läste på nätet att man skulle göra ett låtsasbo av en brun papperspåse och hänga upp i taket, detta skulle tydligen skrämma iväg getingar på bostadsjakt eftersom getingar hatar trångboddhet  (tydligen?!) och direkt flyttar någon annanstans om det redan är upptaget. Till hans stora besvikelse  verkar det inte fungera och kanske tar han till mer drastiska åtgärder imorgon.

Medan sambo M lurade getingar försökte jag bestämma färg till fondväggen. Vis av tidigare misslyckade erfarenhet tog jag till stora färgprov den här gången. Det står nu mellan grå kallad "diskret" och beige kallad "Marrakech". Fortsättning följer.

På fredag kommer våra nya fönster, ännu ett av de stora orosmomenten på bygget och alldeles ensamma utan svärfar S... Vi kollar Youtube och läser på och har anlitat våra 3 starkaste vänner för uppdraget, hoppas även detta går bra.

Likes

Comments

Efter att vi börjat lägga golvet helt löpande gick det som på räls och det tog bara 2 dagar att bli färdiga med hela huset. Vi har samma typ av golv i alla rum förutom i hallen och badrum/tvättstuga där vi har samma typ av klinker istället. Vi blev otroligt nöjda med golvet och det känns bra att det är likadant överallt. Vi tror också att det ska vara ett hållbart golv för ett gäng hundar och aktiva människor, speciellt eftersom det slog gnistor om golvet när vi sågade det! Vi har valt att ha platta lister i alla dörrposter för att underlätta för en eventuell framtida robotdammsugare 😄

Jag fick ett infall och ville ha kalkfärg på de släta väggarna i huset. "Vad är då meningen med att ha släta väggar om de ändå inte är släta?" utbrast sambo M. Och: "Jag ser då ingen skillnad på vanlig färg". Men skillnaden sitter i känslan! Och målartekniken, herregud vad det var roligt att måla den! Slutligen blir det kanske inte så stor skillnad på de ljusa nyanserna, jag har valt färgen sommarsnö, det blir framförallt strukturskillnad, men jag gillar den just på grund av det. Det känns lite mer naturligt. Jag funderar också på en fondvägg i mörkare kalkfärg i vardagsrummet och då tror jag att det blir bättre att hålla sig till samma tema hela vägen. Den stora frågan är då bara: Grön eller grå fondvägg? Tål att tänkas på!

Bilden är på en gammal lada i byn, så fantastiskt fin! Den kommer att agera lite färginspiration för mig i inredningen. Bilden ovanför är på den omdebatterade gröna i köket tillsammans med golv, vitt och nya kalkfärgen.

Nu vidare till montering av kök. IKEA, vi älskar dig, era system är fantastiska! Hoppas bara att det känns lika dant efter idag!

Likes

Comments

Inställningen till Pergos laminatgolv var att det här bör gå som en dans. Enligt alla instruktionsfilmer verkade det vara rena barnleken, bara att köra på och klart på några timmar.

Så var det inte för oss, när vi räknade på första rummet vi skulle lägga visade det sig att det bara blev några centimeter kvar på ena änden. Det här satte oss helt ur spel och gjorde att vi slog in på kaparvägen. Vi blev fixerade vid att mönstret skulle bli symmetriskt i skarvarna. Det resulterade i ett himla spill, extremt sura miner och ett fruktansvärt kapande. När vi var färdiga med 7 kvadrats rum och svettiga och arga tittade upp för första gången den dagen, insåg vi att 6 timmar förflutit. En del av de sura minerna verkade bero på att lunchen var överhoppad med 3 timmar. Efter att vi ordnat detta och beslutat oss för att försöka oss på vardagsrummet utan att måtta och kapa, gick det mycket bättre och vi tog oss halvvägs ut i vardagsrummet.

Jag avslutade dagen ganska nöjd trots allt och tog mig en vilostund på nygolvet. Herregud vad härligt det var! Återigen känner vi oss supernöjda med färgval och kvalitet. Imorgon mer golv och förhoppningsvis får vi ser hur det fungerar med den gröna köksfärgen..!

Likes

Comments