Hälsa, tänkvärt

Tänkvärt: Jag vill göra något viktigt

Godmorgon!

Jag sitter just nu i soffan hemma med kurslitteratur framför mig och filosoferar lite kring ämnet allergi och födoämnesöverkänslighet. Det är härligt hur intresserad jag faktiskt är av alla aspekter kring nutrition! Mitt brinnande intresse är minst sagt STORT. Valet att läsa Dietistprogrammet på Göteborgs Universitet är ett utav de bästa valen jag gjort i mitt liv. Nu när det börjar närma sig sluttampen blir det nästan lite sorgligt, jag vill inte att det ska ta slut. Tankarna går definitivt mot att läsa vidare till magisterexamen i direkt anslutning av kandidatexamen nu i sommar. Jag vill skaffa mig ytterligare kunskap och en spetskompetens efter examen.

Dock förvånade det kanske många som kände mig förr att jag valde ett vårdprogram eftersom jag alltid varit mer naturvetenskaplig av mig. Jag älskar ju biologi och kemi (som faktiskt återfinns i Dietistutbildningen) gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och fascineras av kropp och biokemiska ämnen. Det självklara valet skulle kunna vara nutritionist istället eftersom jag just gillade det mätbara och konkreta. Tyvärr får man inte samma träning gällande människokontakt, psykologi, samtalsmetodik och samtalsbehandling som vi dietister får eftersom vi just jobbar vårdande.

Jag valde inte Dietistprogrammet av anledningen att recept och matlagning kan vara kul att jobba med, dessa aspekter kanske kommer senare... Utan jag valde programmet eftersom jag verkligen vill lära mig om hur det vi stoppar i oss påverkar oss kortsiktigt, långsiktigt, positivt och negativt. MEN inte bara det... jag vill hjälpa andra.

Mitt synsätt började successivt ändras och så även mina värderingar. Det var inte längre det konkreta som fascinerade mig mest utan faktiskt motsatsen... Människor är spännande på så vis att det aldrig riktigt är samma problem, orsaker eller lösningar även om diagnosen är densamma. Den individuella skillnaden skapar kluriga vägar för oss dietister att navigera genom. Ett ordentligt detektivjobb för att kunna hjälpa på bästa sätt. Arbetet kräver stor lyhördhet, samarbete med individen och djupa reflektioner.

Dessutom är det oerhört berikande att få möjligheten att kunna hjälpa. Jag upplever stor skillnad mellan att berätta / undervisa hur saker och ting ligger till - med att hjälpa någon förstå själv och agera efter råden. Denna insikt är något som vuxit fram mer och mer under senare delen av utbildningen.

I början lär man sig mycket biokemisk bakrund; livsmedelsvetenskap, anatomi, fysiologi nutrition för friska individer osv.. med andra ord tung teori och fakta för att skapa sig en stabil kunskapsbas att ta till handa när man senare i utbildningen kommer i kontakt med nutrition för sjuka individer och svåra patientfall. Idag är jag tacksam över allt jag lärt mig eftersom det verkligen kommer till nytta både i kommande profession men också i mitt privatliv.

Jag upplever även själv att jag växer oerhört mycket som person genom att hjälpa andra. -Det är fasiken något riktigt fint. Jag älskar det. Detta har definitivt skapat en ytterligare dimension till min personlighet som jag inte vill byta mot något, ett positivt tillägg som jag är stolt över och inte trodde fanns från början. Jag trodde alltid att jag skulle vara hårt skuren teoretiker haha.

När jag haft möjlighet att tillsammans med en klient / patient förbättra vardagen eller situationen kan jag gå runt med ett leende på läpparna resten utav dagen. Just livsstilsförändringar som vi jobbar med sker alltid i samråd och genom samarbete med vederbörande. Man jobbar metodiskt och stegvis med utgångspunkt vart personen i fråga befinner sig i livet just nu och vad som är möjligt att ta vidare. Det är en utmaning både för dietist och vederbörande - och ett samspel! Att jag samtidigt får arbeta med mitt största intresse (näringsämnen, kropp och biokemi) gör bara saken bättre eftersom jag verkligen är genuint intresserad :)

För mig ger hjälpande ett djup. Det är skönt att kunna krypa ner under ytan och inte fokusera på utseende utan istället på välmående. Jag behöver helt klart båda delarna för att må bra. Det är roligt med fitness, träning och att skulptera fram sin drömkropp - (också mitt intresse) men det är skönt att kunna prata om något helt annat som kan vara livsnödvändigt och förändra vardagen för någon i behov av hjälp. Jag känner starkt att jag brinner för att göra något som jag anser viktigt och enligt min mening är kost, hälsa och välmående definitivt det.

Förhoppningsvis kan jag genom ett genuint, brinnande engagemang blir en bra och kunnig dietist med möjligheten att hjälpa många framöver! Framtiden känns fylld av kärlek, värmde och spännande utmaningar :D Detta är min motivation idag, tisdag morgon första November <3


Gillar

Kommentarer

nina
nina,
Så fint och inspirerande inlägg! Jag valde att hoppa av min ekonomutbildning då det inte kändes helt rätt och påbörjade istället gymnasielärarutbildningen. Just för att jag vill göra något meningsfullt och hjälpa ungdomar! Man blir ju minst sagt motiverad av din underbara text. 😊
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Tack 😊 visst är det en underbar känsla att kunna hjälpa andra! kramis och lycka till med ditt arbete nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229