Hälsa

Proteinreducerad kost!

Hej finisar!

Idag spenderar jag hela förmiddagen i labb-köket på medicinaregatan. Vi har i uppgift att tillaga måltider som antingen är reducerade i protein eller i fett till olika patienter men ändå matcha deras behov av energi per måltid och totala behov av protein, fett och näring per dag.

Det är oerhört svårt faktiskt! Vi satt riktigt länge i datorn och räknade finlir fram och tillbaka... Men sedan ska det fungera i praktiken också.

Min slutsats är att rena proteinkällor som tex kyckling eller fisk är oerhört svårt att ha till en måltid eftersom proteinet blir väldigt högt då. Lösningen blir en Pytte Pytte Pytte-liten portion och desto mer av fett och kolhydrater. (Fördelning 40 E% fett, 50 E% kolhydrater och 10 E% protein)

Min patient hade ett totalt behov på 49 g protein per dag pga kronisk njursvikt. Jag räknade ut att hon ungefär fick äta 10-12 g protein per måltid. (Observera att grönsaker, många fettkällor och kolhydrater också innehåller protein!) SÅ SVÅRT

Jämför en "standard-måltid" på 600 kcal med en proteinreducerad kost med kyckling:

Även ris och broccoli minskas pga protein. Istället måste tomma kalorier tillsättas för att få upp energin (saft) och mer fett.

Observera att detta är extrem uppläggning just för att visa hur stor skillnad det är. Man serverar naturligtvis inte proteinreducerad mat på detta vis annars utan oftare i grytor och röror.


Istället borde man i detta fall använda mindre rena proteinkällor som är något mer utblandade, tex korv (välj med mindre fett!) eller fiskbullar, köttbullar osv.. Då kan iaf patienten äta lite mer mat. Men som sagt: sjukt svår uppgift och svårt att bli helt nöjd :/

  • Hälsa
  • 3 408 visningar

Gillar

Kommentarer

Idakatarina
Idakatarina,
Så svårt sådant! Fick också räkna i skolan när jag pluggade vård, så svårt! nouw.com/idakatarina
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
verkligen knepigt! nouw.com/fitnessjulia
Sara
Sara,
Förstår verkligen hur svårt det kan vara att räkna ut sånt, har själv problem med njuren och magen med flera diagnoser och på något sätt har min förmåga att ta upp makronutrienter reducerats och stress påverkar min njure som nästintill är dubbel size av svullnad. Har reducerat mitt proteinintag ganska drastiskt och smärtan har blivit bättre iallafall 😊 Hade gärna sett fler doktorer med större kunskap om hur mediciner och kost påverkar organen i kroppen. I mitt fall har medicinen Omeprazole (reducerar syran i magen) skapat njurproblem samt myoglobinuria, alltså muskelvävnadsnedbrytning! Bara min resa har ökat mitt förstående om hur sjukt mycket ni måste kunna! Så kämpa på! Allt verkar så himla intressant!
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229