tänkvärt

Min första kontakt med näthat

Just nu sitter jag här i skräddarställning med benen; iförd mina rosa pyjamasbyxor, min rosa, stora sov-Tshirt och en slarvig tofs på huvudet. Jag är osminkad, helt ofarlig och verkligen vem som helst. Jag är till och med förkyld och snyter mig titt som tätt. Idag är det lördag, solen skiner och jag ska påbörja min dag som alla andra. Innan min dag kommer igång brukar jag gilla att gå in på mina sociala medier för att få motivation till träning och dylikt. Motivationen får jag dels från alla profiler jag själv följer men också från feedback från mina läsare och följare. Kanske är det fler som startar sina dagar på samma sätt som jag? Det brukar vara en ganska mysig stund på morgonen faktiskt.

Det som kanske skiljer mig från vem som helst är att jag för 5 år sedan valde att bli en offentlig person. Jag valde att börja dela med mig av mitt liv till folk runt omkring mig genom att starta denna bloggen. Senare öppnade jag även ett instagramkonto där folk från alla delar av världen kan se mina bilder och följa mig om de vill.

- Men betyder det att jag inte ska få samma, sköna start när jag öppnar mina sociala medier på morgonen? Har jag inte rätt till det på grund av det valet jag gjorde att bli offentlig?

Hittills har jag faktiskt klarat mig väldigt bra från elaka kommentarer och kränkningar online. Klart att man då och då kan få kommentarer om att man är ful osv men just dessa tomma ord rör mig inte så mycket. Dessutom får jag mycket positivt från er andra, speciellt här på bloggen måste jag ändå medge. Det är flera gånger jag sitter med en hand över munnen och förundras över allt fint ni kan säga till mig. Jag har alltså "kommit undan" ganska bra hittlis.

.... tills igår. Tills jag publicerade en bild på instagram i går som folk tydligen störde sig på oerhört mycket. Plötsligt började kränkande och negativa kommentarer att fullkomligt hagla in och detta pågick hela kvällen och natten. Ord som "Äckligt smal, du ser sjuk ut, du var vackrare med kurvor, akta dig - ser ut som anorexia, freaky, Äter du ens? Disgusting, Not nice, EEEYY osv. Till och med sänkningar på olika språk, kanske lika bra att jag inte förstår de långa kommentarerna på främmande språk, vem vet... mångkulturell mobbning med andra ord. Pricken över i:et var att folk började tagga sina vänner på instagram så att de också kunde se den äckligt smala tjejen. Ingen skulle naturligtvis missa en chans att tracka. - Vilket de taggade vännerna också gjorde.

Jag må vara en profil men jag är fan också människa. Klart jag sitter och kollar igenom kommentarerna. Helt chockad. Tycker folk verkligen så om mig? Man kan inte låta bli att ta åt sig. Jag tittade mig i spegeln flera gånger och frågade Jonas om och om igen om jag såg sjuk ut?

Extra känsligt blir det just eftersom vi nu håller på att fylla upp mig igen för att skapa en mer fyllig look till nästa tävling och ändå får man höra just dessa ord. Det blir så psykiskt. Även om man "inte borde" bry sig är det verkligen inte lätt. Som sagt, jag är bara människa, precis som vem som helst - med skillnaden att hela världen kan se mina bilder och följa mig om de vill - och trakassera mig om de vill tydligen.

Jag undrar vad folk egentligen tänker som håller på så? Vissa kanske hävdar att de är oroliga för mig varav de vill göra mig uppmärksam om att jag är smal (no shit jag har tävlat för en vecka sedan) men om detta är fallet visar de sin så kallade omtanke på ett oerhört mystiskt sätt. Inte hade jag blivit friskare av att höra hur äckligt smal jag var.

- och om de inte vill hjälpa mig så kan de inte vilja annat än att trycka ner mig och såra mig. Återigen förstår jag inte hur folk tänker där. Självklart förstår jag att man kan tänka en mängd tankar när man ser en bild - men att sedan gå från tanke till handling och verkligen skriva det till personen...? Den kopplingen förstår jag mig inte på. Personligen skulle det ALDRIG falla mig in att såra någon så, till vilken nytta?

Jag hoppas att detta inte kommer förekomma allt för ofta för det är sjukt jobbigt att behöva vara med om faktiskt. Att på morgonen mötas av allmänhetens hat utan att själv förstå vad man gjort dem. När man sitter här hemma i sin lägenhet själv på morgonen blir mobilen nästan giftig i handen. Vågar man titta? - SKA DET VARA SÅ? NEJ. 

Oavsett om man är offentlig person eller privat borde man inte behöva tackla detta på internet. Vi alla måste verkligen jobba tillsammans mot näthatet. Så som telia säger; HATA HAT... word på det.


Nu blir det en promenad utomhus för att rensa huvudet. Kram på er.

57 kommentarer där man inte ens vill läsa hälften. Och det där är ändå Jag. Det är MIG de skriver till.. förstår dem inte?

  • tänkvärt
  • 4 454 visningar

Gillar

Kommentarer

Evelina
Evelina,
Så tråkigt att näthat ska finnas. Tycker du är jätteduktig och hoppas verkligen att du inte tar åt dej av negativa kommentarer:)<3
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Verkligen tråkigt 😟 Tack så mycket Evelina. Många kramar till dig!nouw.com/fitnessjulia
Sandra
Sandra,
Hejsan Julia! Blir oerhört ledsen när man hör sånt här. Tänker mkt på min egna tjejer (som är 5 och 10 år) och hoppas verkligen att de blir försonade för sånt här. Måste vara fruktansvärt jobbigt psykiskt att läsa sådant även om man innerst inne vet att det inte finns många hjärnceller hos dem som beter sig så. Tråkigt att folk anser sig ha rätt att yttra sig nedlåtande om någon bara för att den är offentlig. Tyvärr är det väl så att det alltid sticker i ögonen på människor om någon är så vacker som du. Ta inte åt dig, se det som att om du inte vore så fulländad så skulle du inte få dessa kommentarer 😉 (lättare sagt än gjort) Du verkar vara en varm och härlig människa som älskar mat och träning. Tycket att filmen du la ut med frågor verkligen visade att du är en varm och genuin person och inte bara vacker på utsidan. Ha det toppen och lycka till på Tyngre 😊 <3 Kram kram
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Tack så mycket för oerhört fina, värmande ord Sandra! Uppskattar allt du skriver och är tacksam att du tog dig tid att kommentera detta till mig. Ta hand om dina tjejer där hemma 😊 många kramar till er <3nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229