Hälsa, tänkvärt, Graviditet

Jag har fått foglossning!!

Jag har varit förskonad heeeela graviditeten (och är tacksam för det) men inte längre :(

Från i helgen har jag haft bäckensmärtor som strålar ner i båda ljumskarna, höfter och rumpan vilket jag förstår är foglossning (bäckensmärta heter det numera). I ärlighetens namn blir jag lite ledsen och nedstämd över detta. Jag vill inte ha ont. All eloge till alla mammor där ute som härdar ut dagligen från tidigare i graviditeten och ändå får vardag, familj, arbete och fritid att gå ihop någorlunda.

Jag ska inte säga att jag har smärta 10 av 10, inte hela tiden. På morgonen är det väl en 1:a / 2:a på smärtskalan. Under eftermiddag-kväll är det snarare 7-9 kanske. Till och med små rörelser som att vända sig i sängen, vanka ut till kylskåpet eller ta på strumpor smärtar.

Jag vet att man säger att vilan hjälper (varpå mindre smärtor på morgonen efter nattens sömn) men jag vill inte bli sedentär och helt stillasittande. Jag arbetar fortfarande, förknippar mig med en aktiv livsstil och vardag. Så jag kämpar på helt enkelt med ett jäkla pannben. Foglossning är inget farligt för varken bebis eller mamma, "bara" plågsamt. En förberedelse av bäckenet inför förlossningen står det.

Jag promenerar ändå ca 30 minuter på morgonen i alla fall vilket fungerar hyfsat bra även om det inte går särskilt snabbt.

Information från 1177 om foglossning:

För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär:

  • * Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen.
  • * Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida.
  • *Ont i höfterna.
  • *Ont över blygdbenet.
  • * Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren.
  • * En plötslig låsning i ena benet, som kan göra det svårt att gå.
  • * Svårt att lyfta saker, böja dig och vrida kroppen.

Du kan få ont om du till exempel går i trappor eller sitter på golvet och leker med barn.Smärtan är oftast lindrig på morgonen. Den brukar förvärras under dagen och är som värst på kvällen, speciellt om du har varit aktiv under dagen. Hur ont det gör varierar från person till person. En del gravida har knappt några besvär alls. Några får så ont att de måste använda kryckor för att ta sig fram.

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Hoppas de ger med sig snart 😊 du är väldigt fin iaf!
nouw.com/bolmgren
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Tack snälla 😊
nouw.com/fitnessjulia
bolmgren
bolmgren,
hoppas de går över snart! Du är väldigt fin iaf 😊
nouw.com/bolmgren
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Går nog bort vid förlossningen hehe.. men det är ju ganska snart! 😉 Tack snälla
nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229