Bebis2020, Graviditet , Hälsa

Graviditet vecka 1-13

Först och främst vill jag bara tacka för allt fint stöd och uppmärksamhet som vi fått kring vår nyhet. Alla som skrivit och hört av sig med gratulationer och lyckoönskningar, vi uppskattar det enormt.

_____________________

Helt ärligt funderar jag nästan dagligen kring faktumet att JAG ska bli någon liten persons mamma och hur stort, och ibland obegripligt, det känns. Däremot är jag hundra procent säker på Jonas som pappa, alltid varit. Jag kände det redan tidigt i vårt förhållande att den här mannan är någon som kan bli framtida pappan till mina barn. Finns ingen som är så stabil, trygg, omhändertagande, mogen och klok som honom. Dessutom lågaffektiv i sitt bemötande mot mitt heta temperament vilket är en egenskap jag verkligen beundrar hos honom, och vill inspireras av. Perfekta man- och pappamaterialet med andra ord.

Bilden är från i somras när vi var på väg till ett av våra besök hos barnmorskan. Jonas har varit med mig alla gånger och deltar med stort engagemang, det gör mig stolt och tacksam <3 Vi gör det här tillsammans.

____________________

Nu när vi valt att berätta har det givetvis gått en tid sedan beskedet om graviditeten. Jag har i detta nu hunnit gå igenom trimester 1 (= de första tre månaderna av grav.) och klivit in i andra trimestern, också känt som de 100 gyllende dagarna. Härligt!


Veckorna 6-13

För mig började graviditeten kännas på allvar någon gång kring vecka 6, alltså precis efter att jag berättat för min syster kan vi säga. Tror brösten började ömma egentligen redan vecka 4-5 och hade en rejäl tillväxtspurt under några veckors tid där jag knappt visste vad jag skulle ha på mig för att det gjorde ont. Att sova på sidan var bara att drömma om. Där och då var jag tacksam över sommaren intågande och möjligheterna jag hade till att helt lyssna på min kropp och vila. Jag är ju akademiker och teoretiskt lagd, vilket resulterade i att jag vid det här laget redan läst in mig på allt som tänkas går, men trots det chockades jag lite över vilken styrka vissa graviditetssymptom hade hos mig.

Trötthet

Från vecka 5/6 fullkomligt översköljdes jag av en enorm trötthet, aldrig känt av liknande. Jag kände mig matt i benen och dåsig i hjärnan. Tung i kroppen liksom. De kommande 2-3 veckorna sov jag på allvar ca 14 timmar per dygn och kunde mer än gärna sova några timmar mitt på dagen eller eftermiddagen. TUR för mig att jag var hemma och ledig, all eloge de som arbetar under sina första graviditetsveckor säger jag bara.

Tarmarna

Förutom trötthet hade jag problem med min mage, de första veckorna var jag svullen och uppblåst. Tarmarna fungerade trögt på grund av tilltagande hormoner i kroppen och jag upplevde själv som att magen nu var enorm (inte pga bebis dock med svullen livmoder och uppblåsthet). Att ha besvär med magen och att inte kunna gå på toaletten är något som enligt mig påverkar livskvalitén rätt rejält... och jag hade ingen som helst motivation till att träna eller besöka gymmet just då. Promenader däremot var skönt och dessutom bra för att få igång magen lite.

Lukt och smaksinne

Jag fick riktiga superkrafter. Kunde känna små detaljerade dofter på långa avstånd. Exempelvis; om jag gick förbi en fiskaffär kunde jag, förutom att känns alla givna fiskdofter, även känna doften av DILL från garnering haha (??) eller när jag öppnade badrumsskåpet kunde jag urskilja dofter från mina olika shampoon trots att de var stängda förpackningar. Från sovrummet kunde jag urskilja om soppåsen snart var i behov av tömmas trots att det är ett annat rum, yes it was cool. Desto värre dock när folk rökte i min närhet och jag försökte fly undan den starka lukten. Förstärkt rökdoft. FY. Inte andas in.

Även smaksinnet ändrades och jag tilltalades mest av snäll mat, typ barnmenyn om man säger så. I detta skede åt jag mest mackor, flingor med mjölk, husmanskost som köttbullar, pastarätter och dylikt. Alla tidigare preferenser försvann ut genom fönstret och nu ville jag mycket hellre äta just pasta med ketchup än en nyttig sallad om man säger så. Kolhydrater var mitt leverbröd de första veckorna och protein prioriterades automatiskt ned, hade inget större sug efter exempelvis kyckling, (hellre nötfärs nu plötsligt, tänker att det var bra med lite extra järn också så i detta skede) åt det jag var sugen på men givetvis med hänsyn till rekommendationerna, jag är ju ändå dietist ;)

Illamående

Tur nog för mig var jag ganska förskonad från det berömda illamående, hade inget morgonillamående alls. Ej kräkts. Däremot hade jag en konstig känsla, liiite likt ett begynnande illamående om det gått för lång tid mellan måltiderna, typ längre än 2-3 timmar. Detta gjorde att jag åt konstant den första tiden. Små-åt ständigt haha, hur hungrig, sugen eller i behov av mat som helst.

Täppt näsa och nysningar

Slutligen har jag haft något som sällan skrivs om i litteraturen men, som enligt familjeliv och andra icke vetenskapliga trådar, ändå är ett ganska vanligt fenomen. Under graviditeten svullar nästan alla slemhinnor upp, så även i näsan. Jag har haft frekventa nysningar, vi pratar kanske 12-20 per dygn under några veckor utan att egentligen vara förkyld. På nätterna har jag känt mig täppt och svullen i nästan, som en dunderförkylning, men detta är alltså på grund av graviditeten.


Nu när jag ser tillbaka på första tiden är det så-så skönt att ha varit påläst och haft kunskap om alla typer av besvär eller risker som man kan träffa på -  jag känner också tacksamhet över att jag nu inte har några symptom alls i princip.

Från vecka 13-tills idag vecka 17 har jag nästan inga symptom alls av graviditeten. Hade jag inte varit på ultraljud hade jag nästan inte trott på att det ligger en bebis där inne och gosar. Jag fungerar nu helt som vanligt och presterar åter på både gym och arbetslivet (har sänkt vikterna något på gymmet för säkerhetens skull och kör mer reps och set) Jag är väldigt tacksam att jag ändå haft ganska milda symptom och att de nu (peppa-peppa) är helt borta. Jag har mer normal aptit nu, är inte alls trött snarare tvärt om, ganska normaliserade sinnen och magen fungerar ua (utan anmärkning) SÅ SKÖNT!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229