Graviditet , Bebis2020

Gravid i vecka 19 och 20

HUR är det möjligt att tiden går så snabbt?! Jag vill stanna tiden men ändå inte.. jag vill både få uppleva graviditeten fullt ut samtidigt som jag också till viss del längtar tills den är över. Jag pratade med Jonas om detta i går kväll faktiskt och just faktumet att jag längtar tills min kropp bara känns som min egna igen, på mina villkor, utan spökande hormoner, konstiga cravings, ökade insulinnivåer och trötthet. Längtar på ett sätt att kunna träna fullt ut igen och givetvis att få se och bära runt på min pluttis. MEN att vara gravid är samtidigt oerhört häftigt och jag är väldigt tacksam att få vara med om hela resan.

Jag missade att uppdatera förra veckan så kör både vecka 19 och denna veckans (20) uppdateringar om bebis och mamma: Informationen baserar sig som vanligt mestadels från 1177-


Mamma: Magen fortsätter att växa. Du som är gravid kan nu känna livmodern utifrån. Livmodern känns som en hård klump om du trycker försiktigt med handen/ två fingrar under naveln. Livmodern är nu ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. Det är vanligt att många får svårt att sova igen och känner rastlöshet under graviditeten. Du kan även bli känsligare för stress och nedstämd på grund av hormoner. För en del blir nedstämdheten till en depression vilket inte är något att hålla för sig själv eller skämmas för. Hos barnmorskan kan man be om att få prata med någon. Det har även blivit dags för rutinultraljud i dessa veckor (RUL). Ultraljud är den vanligaste formen av fosterdiagnostik. Vid ultraljudet finns möjlighet att se fostret på en bildskärm. Läkaren eller barnmorskan kan titta efter flera olika saker, till exempel hur länge graviditeten har pågått.


Bilderna är från appen Preglife:

Vecka 20

(från 19 hela veckor + 0 dagar till 19 hela veckor + 6 dagar)

Bebis: Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan bebisarna. Lilla bebis väger nu ungefär 350 gram och är ungefär 24 centimeter lång. Den kan nu ha fått både ögonfransar och lite hår på huvudet om anlag finns för det. Svettkörtlarna blir också färdiga nu, men bebis kommer inte att börja svettas förrän efter födseln. Dessutom har bebis nu fått känsel och kan känna smärta vid hårda tryck utifrån. Den kan göra mer avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta vilket kan kännas på mamman.

Mamma: Livmodern fortsätter att växer och magen blir större. Många gravida kan nu även känna att bebis rör sig i magen. Rörelserna kan kännas som fladder, puffar eller svepningar, men för vissa dröjer det ytterligare innan de känner rörelser. Om några veckor kommer barnmorskan att börja mäta magen regelbundet. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka. Att vara både större och mindre kan vara normalt men från och med nu växer magen mer regelbundet framöver och ökar veckovis. På barnmorskemottagningen tar barnmorskan prover och gör undersökningar. Vissa gravida behöver nu extra järn. Det finns gott om järn i till exempel kött, fisk, ägg, frön, nötter, gröna grönsaker och bönor. Tänk på att kaffe, te och mjölk minskar upptaget av järn. Vissa behöver extra järntillskott.


Gillar

Kommentarer

saraleo
saraleo,
Åh men så spännande! ♡nouw.com/saraleo
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Ja tiden går så snabbt 😃nouw.com/fitnessjulia
Lisalarssonen
Lisalarssonen,
Förstår dig helt! Tror det är ganska vanligt för oss som tränar mycket osv att man vill känna sig som man brukar! Men samtidigt är det så häftigt att få vara med om en graviditet! Oavsett så ska man ju veta att vad man än känner så är det ok! ❤️nouw.com/lisalarssonen
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Ja verkligen! Jag är så så tacksam över min resa såklart <3 Men peppad på tiden efter också haha 😉nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229