Läsarfrågor

Fitnessjulia: Q&A Läsarfrågor del - ekonomi

Hej fina Julia! Tack för en grym blogg! Jag undrar om inte du skulle kunna skriva om ett ämne du vanligen inte skriver om, nämligen ekonomi. Typ om du tar studielån, om det räcker bra, kanske lite tips för att få ekonomin att gå ihop, om det är värt att extrajobba eller inte osv. Jag tar studenten nu i höst och kommer *peppar peppar* förhoppningvis börja läsa till läkare i en ny stad och därmed behöva flytta hemifrån, ta studielån osv. Skulle vara roligt att få lite insyn i det hela innan det är dags! <3


Svar; Hej! Spännande med utbildning till läkare :D Jag förstår att detta är högst relevant för dig och jag kan svara lite snabbt på denna frågan även om det inte direkt är temat i min blogg.

Eftersom jag flyttade hemifrån direkt efter studenten (19 år gammal) behövde jag ta studielån för att få det att gå ihop. Jag har idag 3 års fullt lån + fullt bidrag från CSN. På somrarna jobbar jag extra för att tjäna pengar då man inte får betalning från CSN på lovet. Under skoltiden har jag jobbat lite extra de första två åren men nu sista året lever jag på lånet och extra inkomster från sponsorer, marknadsföring och bloggandet. Jag tyckte att det var värt att jobba extra till en början eftersom jag då kände att jag orkade / hade tid med det samtidigt som skolan. Alltid kul med mer pengar för att komma vidare med ett personligt sparande.

Tyvärr blev det för mycket för mig under våren 2016 pga många plåtningar, events, jobb och tung belastning i skolan. Därför slutade jag mitt extrajobb hösten 2016. Ångrar inte det idag. Det var precis vad jag behövde för att inte stressa ihjäl mig fullständigt.

Valet att jobba extra tycker jag helt ska baseras på hur man känner. Orkar man jobba - grymt, gör det, men annars, tillåt dig vara student nu när du ändå är det. Skolan blir ju verkligen som ett jobb (speciellt läkarlinjen kan jag tänka mig) och då ska man inte känna sig dålig / misslyckad om man inta orkar allt samtidigt. Hellre må bra och vara en glad student än att gå in i väggen bara för att man måste klara allt. Det är gjort för att man ska kunna ta lån som student.

Idag går ju min ekonomi runt bra på bara lån och bloggande. Har turligt nog en ganska låg hyra och lever i och för sig rätt billigt. Man kan alltid göra smarta, ekonomiska val i sin vardag oavsett om man måste det. Tillexempel lagar jag nästan all mat hemma vilket sparar mig massvis i månaden. Dessutom lagar jag ofta vegetariskt vilket är betydligt billigare än kött.

Man får göra upp en budgetplan per månad och hålla sig till den. Kanske kommer du till och med kunna lägga undan lite pengar precis som jag :D

För mig var det ett lätt val att ta fullt studielån eftersom räntan faktiskt är så låg. Jag lyckas spara ganska mycket i månaden och dessa pengar kan jag ju använda till annat i framtiden, som definitivt kommer ha högre ränta än CSN-lånet ;) Lycka till! kram

Gillar

Kommentarer

paulajacobsson
paulajacobsson,
Jättebra svar, inspirerande och matnyttigt för oss som tar studenten nu snart😱😬👍🏻nouw.com/paulajacobsson
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
tack kul att du tycker 😃 kramnouw.com/fitnessjulia
conquer
conquer,
Exakt vad jag behövde läsa just nu, svårt att få allt att gå ihop när man pluggar 😊nouw.com/conquer
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Härligt att du fick lite stöttning, kram nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229