Dietist, Hälsa, tänkvärt

Efter helgens lyx

Jag tror jag sagt det förut och jag kan säga det igen. Jag kan säga det 1000 gånger tills det går in:
"Det händer ingenting om man vill äta något extra en dag, unna sig till helgen, lyxa till det, ha en cheatday (eller vad man nu kallar det). Det är inte farligt"

Jag får både mycket mail och kommentarer från läsare som undrar just detta. Frågor som rör kosthållning, hållbart tänk för både hälsa och vikt. Ifrågasätter om jag dels kan (får?) äta annat än det som ligger i mina matlådor och om det verkligen är hälsosamt att göra det. Mitt svar är återigen balans. Hur tråkigt svar det än må vara så står jag fast vid det. Jag tror absolut på det, lever själv efter det och har en känsla av att det även kan fungera i det långa loppet. Med balans menar jag att totala energiintaget per vecka speglar ens behov och att man utefter personliga skillnader och individuella förutsättningar bygger en livsstil som passar en själv. Mitt sätt är inte allas sett, menar inte det, men att äta något annat på helger är inte farligt.

Jag kan inte vara nitisk med min kosthållning dygnet runt, alla dagar i veckan. Ser heller ingen anledning till det. Jag upplever att maten kan medföra andra faktorer än bara ren nutrition. Sammanhållning, gemenskap och glädje till själen för att nämna några. Dessa inslag förgyller och berikar åtminstone mitt liv. Kombinerat med goda vanor veckovis med både träning och matlådor får jag det att fungera i en fin harmoni.

Jag har haft det som ett litet projekt för mig själv, att hålla vikten. Varken öka eller minska i vikt. Viktstabilitet med andra ord. Det roliga är att oavsett vilken dag i veckan jag väger mig så visar vågen samma, plus/minus några hundra gram. Egentligen vet jag att vågen visar den totala massan ovanpå, alltså muskler, fett, vatten, innehåll i mag-tarm osv. Siffran kanske inte spelar jätte stor roll egentligen. Men jag har tyckt att det är spännande, just när man kollar på skillnaden i vikt - inte själva siffran i sig relaterat till det jag nyss skrev.

Att jag lyckas vara viktstabil i och med sättet jag lever är fasiken guld värt. Känner mig både stark och frisk i min kropp. Den får näringen den behöver, träningen och motionen samt det lilla extra för själen. Kanon säger jag! Troligtvis även mer hållbart än många andra jojo-bantningar och quick-fix dieter. Målet för mig är att både vara vän med min egen kropp och samarbeta med den, inte mot den.

Därför känner jag mig nu redo för att starta denna söndag med en skön morgonpromenad på ca 45 minuter, lugnt tempo mest för att det är skönt. Har både goda hamburgare, godis och god grillad utelunch från helgen som ger mig extra energi till träningen idag. Planerar att träna ben senare i eftermiddag och ser fram emot ett bra pass ;)

Kommer dessutom preppa nya matlådor inför den nya veckan på jobbet, och livet är i rullning igen. Precis som jag vill ha det!

- men först: Cardio!

Gillar

Kommentarer

Fitnessbyannabelle
Fitnessbyannabelle,
Så underbart med en sådan syn på livet och maten! nouw.com/fitnessbyannabelle
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
kul att du tycker det 😊nouw.com/fitnessjulia
Erika
Erika,
Älskar gymkläderna från Gym Shark i din header 😊eriikasworld.blogspot.com
Fitnessjulia
Fitnessjulia,
Tack, känner samma hehe 😃nouw.com/fitnessjulia
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229