Hälsa, tjejer, Graviditet

Återbesök hos barnmorskan - Är vikten provocerande?

Desto längre in i graviditeten man kommer desto tätare blir besöken hos barnmorskan. Åtminstone är det så för förstagångsföderskor.

Just nu har jag fyra veckor mellan besöken, men snart blir det bara två veckor. Riktigt nära förlossningen är det varje vecka. Turligt nog jobbar jag ju inte längre så nära förlossningen i och med mammaledigheten.. och någon sorts sysselsättning skall man väl ha ;) Risk att man blir uttråkad annars haha.

__________
Nu senast när jag var på besöket lyssnade vi som vanligt på bebis hjärta. Det pickar starkt och fint i samma hastighet som innan (tydligen har de en "egen" trend som bebis helst ska fortsätta följa, även om den kan variera något från bebis till bebis). Vi tog även nya blodprover och mätte SF-måttet (livmodern) och min vikt.

Nytt för denna gång var att livmodern inte riktigt växt i samma hastighet som senaste två mätningar. Den var tillsynes något "efter" min kurva, men fortfarande inom spannet. Detta kan bero på att bebis sjunkit ännu längre ner i bäckenet nu sa barnmorskan.. men hon vill att vi ska fortsätta hålla koll. SF-måttet är viktigt i och med bebis tillväxt och tillförsel av näring, att livmodern fortsätter fungera som den ska.

En sak som jag funderat på är om ni vill att jag ska fortsätta dela min vikt med er? Tycker ni vikt är känsligt att prata om?

Som gravid är vikten relativt central, och ett mått barnmorskan följer redan från inskrivningsbesöket någon gång i vecka 7-9. För mig personligen har jag väl inte varit överdrivet intresserad av vikten, snarare accepterat att det ingår som ett mätvärde i uppföljningen.

Vi får alla höra att det är bra att inte öka för mycket i vikt, relativt till den ursprungliga vikten och ens BMI innan graviditeten. Barnets och moderns hälsa är ju fokus i denna fråga.

För mig var det intressant att se hur snabbt min vikt tickade upp initialt under första och andra halvan av graviditeten, för att sedan stanna av och plana ut. Det kändes nästan som att kroppen behövde "ladda upp sig" i starten och sedan lugnade sig avseende både cravings, behovet av vila och hungerskänslor.

Hur som helst; det har nyss varit lite skriverier om vikt för oss gravida på instagram:
"Att man inte ska tro att man är bättre än någon annan beroende på vad man lyckats gå upp / eller inte gå upp i vikt". "Att man inte är vackrare, har ett mer friskt barn, är en bättre mamma, mm."

Givetvis håller jag med, man ska inte jämföra sig på det sättet. Däremot är vikten som nämnt en central del i den standardiserade uppföljningen och vill man dela med sig av sitt liv, och sin graviditet, är vikten en del av det. Inget tvingande givetvis men vill man dela med sig borde man få det? Precis som alla andra viktresor, träningsmål, utbildningar osv. För mig känns det oproblematiskt såvida man inte gör det för att provocera någon annan, trycka ner någon eller liknande.

- Det är alltid okej att vara stolt över sin egen resa tycker jag :) Vi alla har, och kommer alltid ha, olika upplevelser och erfarenheter av en graviditet. Min nästa (om jag får turen att bli tvåbarnsmamma) kommer med största sannolikhet skilja sig från denna.

Men men; jag behöver inte dela med mig av min viktkurva om det upplevs provocerande :)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229