Søk

Dette brødet bruker lang tid på heving, derfor syntes jeg det passer å bake det i helgen.

Dette trenger du:

400 gr siktet speltmel
100 gr grovmalt speltmel
100 gr sammalt rug, grovmalt
25 gr havrekli
25 gr gresskarkjerner
15 gr solsikkefrø
19 gr linfrø
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
5 dl vann

Jerngryte med lokk, ca 24 cm i diameter

Slik gjør du:
Bland de tørre ingredienser i en bolle. Tilsett romtemperert vann og rør deigen raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være klissete, men ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast over bakebollen og la deigen heve i romtemperatur i 10-20 timer.

Etter endt heving bretter jeg deigen i bollen med sleiven, inn mot midten av deigen. Ta på lokket på bakebollen igjen. Hvis du ikke har lokk kan du hvelve deigen på bakepapir og sette bollen over.

La brødet etterheve i 2 timer. 30 minutter før du skal heve brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten med lokk som du skal steke brødet i. Gryten du skal steke det i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.

Når brødet er ferdig etterhevet vipper du det forsiktig fra bakebollen/bakepapiret og oppi den glodvarme gryten. Rist eventuel forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass.
Sett på lokket på gryten og stek på nederste rille i30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 220 grader og stek videre i 5-10 minutter til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det. Avgir det en hul lyd er det ferdigstekt.
La brødet avkjøles på rist.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Dette er en sunnere sjokoladekake og en i familien min har bursdag i dag så derfor tenkte jeg at denne kunne være til inspirasjon for henne. Hun har fått vite at hun må holde seg unna raffinerte matvarer som sukker og hvetemel og denne kaken inneholder ikke det. Jeg er normalt skeptisk til mat/kaker som er en erstatning for noe annet. Men denne har kjempegod smak av sjokolade og er saftig og god. Denne kan nytes med god samvittighet 🎈🎉🎊

Kaken inneholder blant annet søtpotet, en moden banan og dadler som gir en søt smak. Den er uten gluten og raffinert sukker. I tillegg er holdbarheten god så lenge den oppbevares i kjøleskapet.

Dette trenger du:
100 gr søtpotet
50 gr daddel
1 moden banan
1 liten moden avokado
0,2 dl honning
4 ts sukrin Gold med topp
1 ts Vaniljepulver
30 gr kakaopulver
1,3 dl kokos eller mandelmel
1/2 ts bakepulver
1/5 ts havsalt

Glassur:
3 ss kokosfett
10 gr kakaopulver

Slik gjør du:
Lag søtpotetpurè ved å koke søtpoteten til den er helt mør. Kutt den i mindre biter så tar det kortere tid. Mos den lett med en gaffel og sett til avkjøling.

Mens du venter på at pureen blir avkjølt er det lurt å legge dadlene i vann. Da er de enklere å lage purè av.

Ha dadlene i blender og kjør sammen. Tilsett banan, avokado og søtpotet. Har du ikke en kraftig blender kan det være lurt å lage en mos av det på forhånd.
Tilsett honning og sukrin gold, vanilje og kakao og kjør alt sammen til det er en fin masse.

Ha purèen over i en bolle og vend inn kokosmel, bakepulver og saltet.
Når kakerøren er godt blandet sammen har du den over i en brødform eller en liten kakeform. Spray med formfett eller kle den med bakepapir først så er det lettere å få kaken ut av formen.

Stek kaken på 180 grader i 25 minutter og la den avkjøles helt.

Lag glasur ved å smelte kokosfett og visp inn kakao. Vent til kaken er helt avkjølt før du heller den over.
Glasuren vil stivne helt hvis du setter kaken kaldt. Innpakket i en lufttett boks i kjøleskapet holder den seg i halvannen uke.

Likes

Comments

Når gulrøtter blir utsatt for varme, får de en søt og god smak. For å støtte opp smaken blir de enda bedre ved å bli karamellisert. Her kombinerer jeg dette med tørket koriander.

Dette trenger du:
2 store gulrøtter som skjæres i mindre biter på langs
1-2 ts sukker
1 ts knuste korianderfrø
2 ss smør

Slik gjør du:
Varm en panne på høy varme. Stek gulrøttene i 1 minutt i tørr panne.

Ha i et par ss med vann for å få litt fuktighet. Senk varmen litt og dryss over litt sukker og knust koriander. La steke i 2-3 minutter til. Pass på at sukkeret ikke brenner seg -begynner det å ryke, ha i mer vann. Gulrøttene skal få en fin brunlig overflate, eller noen brune flekker.

Ha i smør (jeg bruker laktosefri) og stek videre på middels høy varme i 3 minutter.
Dryss over frisk koriander hvis du har før servering. Jeg hadde ikke det og det var veldig godt uten også!

Kilde: Viestad/teknikker

Likes

Comments

Sjokolade og bringebær er en veldig god kombinasjon

Dette trenger du:
80 gr bringebær
8 ss funlight saft med bringebærsmak, konsentrert
1 ss kaffelikør/ 1 ss kaffe
100 gr laktosefritt smør
200 gr laktosefri kokesjokolade
4 egg
2 dl sukker
1 dl siktet speltmel
1 Ts vaniljesukker
50 gr valnøtter, hakket

Slik gjør du:

Sett ovnen på 175 grader

Smelt smør i en kasserolle, ta det bort fra varmen og la sjokoladen smelte i smøret. Tilsett kaffelikør/kaffe og 4 ss funlight saft i blandingen.

Varm opp bringebær sammen med de resterende 4 ss med funlight saft. Bringebærene skal moses og steinene skilles ut

Visp egg, sukker og vaniljesukker til en lett eggedosis. Bland inn bringebærpureen, og smør-,saft- og sjokoladeblandingen. Visp videre og tilsett hakkede valnøtter og siktet speltmel. Rør til det er en klumpefri røre.

Ha røren i smurt form og sett den inn i foeoppvarmet ovn.

Form: rund 24 cm i diameter.
Stekeovn : 175 grader i 50-60 minutter

Avkjøl kaken på rist og dryss over melis og pynt med noen hele bringebær.

Likes

Comments

Frisk og deilig konfektkake uten sukker.

Dette trenger du:
80 gr bringebær
8 ss Funlight saft med bringebærsmak, konsentrert saft
100 gr laktosefritt smør
200 gr mørk kokesjokolade uten melk og sukker
4 egg
8 ss Sukrin Gold
1 dl siktet speltmel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader

Smelt smør i en kasserolle, ta det bort fra varmen og la sjokoladen smelte i smøret.
Tilsett 4 ss funlightsaft i blandingen.

Varm opp bringebær sammen med 4 ss funlightsaft slik at de blir myke så man kan ta massen gjennom en sil for å skille ut bringebærstenene

Bland egg og sukrin gold i en bolle, gjerne en elektrisk mikser. Bland inn bringebærpureen, smør-, saft og sjokoladeblandingen og siktet speltmel. Finhakk valnøttene og bland i.

Ha røren i en smurt form og sett den inn i foroppvarmet stekeovn.

Form: Rund 24 cm i diameter
Steketid: 50-60 min på 175 grader

Pynt kaken med litt kakao og litt sukrinmelis, samt noen bringebær og valnøtter.

Happy Valentine ❤️

Likes

Comments

Dette er min absolutt favoritt smoothie. Den passer godt som frokost eller som et mellom måltid. Den inneholder grønnsaker og bær og er et sunt lite måltid.

1 porsjon

Dette trenger du:

1 banan
60 gr frossen brokkoliblanding fra frysedisken
120 gr frossene bringebær
100 gr laktosefri naturell yoghurt
2 ss sukrin gold (kjøpes på velassorterte dagligvare butikker)
25-30 gr kakaopulver (5-6 ss)
Vann til ønsket konsistens. (Ca 1 dl. Bruker lunkent vann så går blenderen lettere rundt. Siden bær og grønnsaker er frossent blir smoothien iskald)

Noen hele bringebær som garnityr.

Slik gjør du:
Skjær bananen i passe biter og ha i blenderen. Ha de resterende ingrediensene i og vann til slutt. Mix det godt sammen til det ikke er klumper av grønnsaker og bær.

Hell over i passende glass og ha et par bringebær på toppen. Serveres med sugerør.

Likes

Comments

Hverdagssuppe fra Provence -fransk spesialitet

Denne oppskriften fant jeg for snart 20 år siden og den har jeg laget mange ganger. Det er en deilig suppe med nydelig smak.

4 porsjoner
Dette trenger du:
2 purreløk
400 gr poteter
1 boks knuste tomater
2 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 L varm grønnsaksbuljong
1 ts sukker
Smak til med salt og pepper og litt cayennepepper hvis du liker det

1 ss hakket persille som garnityr

Slik gjør du:
Rot og mørkegrønn topp skjæres av purren, resten halveres på langs, skylles og skjæres i biter. Ta bort skallet på hvitløksfeddene og finhakk de. Potetene skrelles, skylles og skjæres i tynne skiver som igjen skjæres opp i mindre biter. Ellers blir de veldig varme i suppen og man kan lett brenne seg. De ytterste bladene på fennikelen fjernes og resten skjæres i strimler.

Olivenolje varmes opp i en stor gryte. Fres purre i oljen. Knuste tomater, sukker, hvitløk og fennikel tilsettes. Hell over grønnsaksbuljongen og la alt koke under lokk i 30 minutter.

Smak til med cayenne, salt og pepper. Før servering drysses suppen med hakket persille.

Likes

Comments