Nu har jag bott här i ungefär 2 månader och allt känns nu ganska normalt och jag har kommit in i rutinerna. Jag har inte skrivit något på länge eftersom att det inte händer så mycket nytt, och jag har bara inte haft lust riktigt.
Just nu så har jag höstlov i 2 veckor, till skillnad från i Sverige. Jag har gått på några teaterföreställningar och pjäser med min värdfamilj, eftersom att de har en kompis som är skådespelare och även manusförfattare. Vissa har varit bra och andra sämre, men jag försöker följa med på så mycket som möjligt.
I torsdags så sov jag över hos den danska utbytesstudenten tillsammans med de andra utbytesstudenterna. Det var ganska kul, men jag gillar inte riktigt att det är så många andra utbytesstudenter på min skola.
Imorgon så har jag bjudit hit en tjej från min bild/målarklass, och jag har inte direkt speciellt höga förhoppningar på att kommer vara så kul, eftersom att vi knappt känner varandra och det finns inte direkt något att göra här. Jag är förberedd på några otroligt stela timmar.
I veckan som kommer så har jag på torsdagen en heldag med volleyboll, kanske en volleyboll match på lördagen och tror jag att vi ska åka till Nantes och hälsa på Sophies syster någon gång under veckan. Jag ska även kanske åka till Ikea med de andra utbytesstudenterna på måndag.
Annars så händer det inte så mycket speciellt, franskan går bättre och bättre osv.
Så det var nog allt som var värt att berätta!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Denna veckan har inte heller varit så jättespeciell. Filosofiprovet gick jättedåligt som förväntat.
På måndagskvällen så var det någon form av avskedsmiddag för de spanska utbytesstudenterna, och jag fick lära mig folkdans från Bretagne. Det var ganska kul!
På tisdagen så åkte vi med de spanska utbytesstudenterna till Rennes över dagen innan vi lämnade av dem på flygplatsen.

På onsdagar så slutar alla vid lunchtid, och det var väldigt fint väder (för en gångs skull), så jag, Gabin och Sophie fikade i trädgården. Det var väldigt härligt, och jag hjälpte Gabin med hans engelskläxa.

Annars så har jag inte gjort speciellt mycket.
Jag ska förhoppningsvis åka med min konstklass till Wien i december, vilket skulle vara jättekul, men alla papper är inte klara ännu och jag måste se till så att det är okej för min organisation.

Kramar och kindpussar

Likes

Comments

Denna vecka så har det hänt ganska mycket. Till att börja med så skadade jag ringfingret på volleybollen på måndagen. Det är (förmodligen) inte brutet, eftersom att det inte gör speciellt ont längre, men det är blått och jag kan inte böja det mer än ca 90 grader. Jag var hos läkaren för att få ett intyg till skolan, och jag får inte spela volleyboll på 3 veckor (vilket även är den sporten som vi gör på idrotten just nu). På onsdag så ska jag röntga fingret för att se om det kanske är ett ligament som är trasigt, jag är inte säker för jag förstod inte riktigt var läkaren sa.

Denna veckan så har det varit ett gäng spanska studenter på vår skola, vilket har varit kul. På fredagen så åkte jag, de spanska studenterna, och ett gäng med franska elever (som läser spanska i skolan) till Saint-Malo. Vi gjorde någon form av tipspromenad, vilket inte var så roligt helt ärligt eftersom att jag kände mig lite utanför gruppen.

På lördagen så var jag i Rennes, storstaden som ligger närmast mig, med Lola och hennes kompis Ylona. Det var väldigt roligt, de båda är väldigt snälla och förstående och är förmodligen mina bästa vänner som jag har här. På kvällen så var det en fest för de spanska studenterna som åker hem på måndag. Det var också väldigt roligt, och jag fick chansen att lära känna många nya personer från min skola.

Idag så har jag inte gjort speciellt mycket. Det var ett möte för alla utbytesstudenter i min stad från min organisation, men det var inte så viktigt och det pågick bara typ en timme. Sedan så har jag även pluggat eftersom att jag har ett filosofiprov imorgon. Jag tror ärligt talat att det kommer gå riktigt dåligt eftersom att det är det ämnet jag förstår minst i.
Men jag ska göra mitt bästa!

Jag har även blivit bra vän med katten som min familj har, och han sov till och med i min säng en natt, trots att min värdmamma har berättat att han är ganska skygg och gillar att vara för sig själv. Det är supermysigt!

Likes

Comments

Nu har det gått ytterligare en vecka, men det har inte direkt hänt så mycket speciellt. På måndagen så spelade jag volleyboll, något som jag förmodligen kommer att fortsätta med. Det gick okej, jag var inte direkt duktig, men jag var definitivt inte sämst.
En rolig grej är att jag berättade för min värdfamilj att i Sverige så säger alla (artiga) barn "tack för maten" efter varje måltid. Detta tyckte Sophie var en jättebra idé och har därför tvingat Gabin att börja säga det också. Så efter varje måltid så säger han "tack for martin" innan han springer iväg och spelar tv-spel.
Igår så var vi på en middag hos några familjevänner, samt Lolas (hon jag spelar volleyboll med) familj. Det var ganska kul, och jag har lärt mig några franska kortspel.
Idag så var jag, Gabin, min värdpappa Jean-Michelle och Axelle i Rennes och såg fotbollsmatchen Rennes-Nice. Det var riktigt kul, trots att vi förlorade. Men jag fick iallafall se Balotelli göra mål!

Två lite sämre saker är att:
1. Det är väldigt kallt och regnar varje dag. Det är även kallt inomhus och i skolan och jag vet inte hur man sätter igång mitt element.
2. Jag har redan sett två STORA spindlar inomhus, och enligt Jean-Michelle så är det tydligen den tiden på året då man hittar dem överallt. USCH!!!!!

Det var egentligen allt som fanns att berätta, de flesta dagarna är rätt så lika varandra och det händer inte direkt något speciellt.
Men jag trivs fortfarande väldigt bra med min familj och i min skola! Hoppas att det håller i sig hela året!

Likes

Comments

Nu är det söndag kväll och jag har nu bott här i en vecka. Jag börjar känna mig mer och mer som hemma och mindre obekväm.
I torsdags hade jag min första konstlektion och jag ser väldigt mycket fram emot nästa. Läraren var superhärlig och hjälpsam, och de andra eleverna i klassen var jättetrevliga.
I fredags så åkte jag och Axelle, hon som bor i mitt område och är vän till familjen, till Bain-de-Bretagne för att köpa grejer inför lördagen.

På lördagen var det nämligen en sorts fest eller evenemang i området med rymdtema. Det var på en äng vid en gammal idrottshall, och det fanns olika små tävlingar där man i lag skulle samla poäng. Jag var i samma lag som Axelle och hennes kompisar, och det gick faktiskt ganska bra för oss. Vi klädde inte ut oss så mycket som många andra där gjorde, utan vi målade oss bara i ansiktet.
På kvällen var det en stor middag i idrottshallen. Jag följde med Axelle och var med henne och hennes kompisar. Det var lite stelt i början, men efter ett tag så var jag med dem och lekte lekar och deltog i konversationerna.
Senare när vi åkte hem så var jag med Romain, min äldre värdbror som bara bor hemma på helgerna, och jag pratade med honom och hans kompisar.
Idag så har jag kollat på någon sorts korpen fotbollsmatch som Romains kompisar spelade. Efter det så spelade jag kort med Axelle och hennes familj som var på besök.

Jag är iallafall just nu väldigt nöjd att min franska blir bättre och bättre, och att jag har hittat några kompisar både i och utanför min klass. Imorgon ska jag även prova på att spela volleyboll med en tjej som heter Lola som också är vän till familjen. Ser nästan fram emot skolan imorgon!
Bonne nuit

Likes

Comments

Idag så gick det lite bättre i skolan än vad det gjorde igår. Jag lyckades iallafall hålla mig vaken på alla lektioner. Jag gjorde mitt bästa för att anteckna så mycket som möjligt, under lektionerna, speciellt filosofin för där förstår jag minst. Det var väldigt svårt och rörigt, framförallt eftersom att filosofiläraren pratar OTROLIGT fort och det han skriver på tavlan är så slarvigt att jag inte riktigt kan läsa det. Så i mina anteckningar är det många frågetecken och felstavade ord. Men jag försökte iallafall skriva ner ord jag inte förstod, och så hjälpte Sophie mig att förklara och översätta dem.

Idag så slutade vi vid lunchtid, som nästan alla i Frankrike gör på onsdagar, för att eleverna ska få tid att göra sina fritidsaktiviteter. Jag har inte valt någon sport ännu som jag vill göra så jag var ledig hela eftermiddagen istället. Då passade jag på att göra lite läxor, och så spelade jag Playstation med min värdbror Gabin, men jag var väldigt dålig så jag ville inte spela så länge.

En god nyhet är att Sophie har fixat så att jag får bildlektioner istället för spanska, eftersom att spanskan skulle vara alldeles för svår för mig då eleverna har läst det i 5 år. Det ser jag fram emot väldigt mycket. Det är verkligen en fördel att hon jobbar på skolan eftersom att hon har koll på många saker, och kan ordna liknande saker åt mig.

Jag har även börjat lite med "bullet journaling" för att få lite extra struktur och koll. Men vi får se hur länge det håller i sig!

Jag lär mig mer och mer för varje dag som går och jag tror att det inte dröjer så länge innan jag kan hålla en ordentlig konversation med någon.

À bientôt 🥖

Likes

Comments

Idag var min första skoldag här i Frankrike, och jag ska inte ljuga, det var inte direkt den bästa dagen i mitt liv.

Den började med att jag fick skjuts till busshållplatsen av Sophie, vilket inte direkt var nödvändigt med tanke på att vi bor bara max 5 minuter bort. Men hon skulle ändå iväg. Vid busshållplatsen mötte jag en tjej som hette Axelle som är kompis till familjen, som jag hälsade på första dagen jag kom hit. Hon var väldigt snäll och hjälpsam, och hon hjälpte mig att hitta mitt klassrum när vi kom fram till skolan.

Första lektionen var filosofi. Det var okej, men jag förstod inte så mycket. Jag fick ner några anteckningar på svenska, och jag skrev ner det läraren skrev på tavlan. Jag skrev även ned de orden jag inte förstod (vilket var väldigt många) som jag sedan översatte efter lektionen. Efter det så fick jag en lite bättre uppfattning om vad lektionen hade handlat om.

Efter det så var det någon form av seminarium om skolan. De som pratade i mikrofonerna pratade så snabbt och mumligt att jag inte förstod någonting, och jag råkade slumra till någon minut. Det var inte alls meningen, men jag kunde verkligen inte hålla ögonen öppna.

Efter seminariet så hade vi litteratur, och då hade jag hunnit bli så trött att jag var tvungen att kämpa hela lektionen för att inte somna. Jag satt och nöp mig själv i låret, men det hjälpte inte så mycket för jag somnade någon minut ändå. Otroligt pinsamt, men som tur var så var det ingen som märkte.

Lunch åt jag med tre tjejer från klassen, som jag tyvärr har glömt namnet på. Det var kyckling med ris, och jag tog även en yoghurt, lite pastasallad och en efterrätt som inte alls var god, det var i princip bara vispad äggvita med någon form av karamellsås. Vid lunchen, när jag höll på att svara på ett SMS, så kom det fram en dam till mig och sade till mig för att jag använde telefonen. Det var jättepinsamt, men tjejerna från klassen förklarade att man inte fick använda telefonen ALLS i hela skolbyggnaden (!!!!!). Så annorlunda från Sverige, men jag tänker inte säga emot.

Efter lunchen hade vi engelska. Då kändes det mycket bättre. Läraren pratade ganska långsamt på franska och pratade engelska ibland, så då gick det faktiskt att förstå någonting. Jag blev dock lite chockad över hur dåliga de franska eleverna var på engelska. Jag kan ju förstå det eftersom att allt runt omkring dem är på franska, men jag blev ändå lite förvånad. Men det kändes i alla fall bra att få skina i något ämne.

Efter skolan så fick jag följa med tjejerna som jag åt lunch med och deras vänner till Intermarche, en stor mataffär nära skolan. Jag slutade kl 16 och bussen kom inte förens 17:15, så vi hade lite tid att slå ihjäl. De var väldigt snälla och inbjudande, men jag kände mig hela tiden lite irriterande och som "den konstiga utbytesstudenten", men så kommer det väll kännas ett tag framöver tills att jag lär mig att prata ordentligt.

Det är så stelt nu att varje gång jag ska säga något så blir alla helt tysta och verkligen spetsar öronen, så man får lite scenskräck. Men det går bättre och bättre. Idag så sa Sophie att hon verkligen har märkt en skillnad från när jag kom hit i lördags. Och jag märker själv att jag är lite mer självsäker när jag pratar och att jag förstår mer och mer. Så det känns iallafall bra!

Men nu måste jag göra min engelskläxa! Bisou Bisou

Likes

Comments

Idag så började eleverna i årskursen under mig skolan, men jag börjar inte förens imorgon.
Så idag så har jag mest tagit det lugnt här hemma och målat lite.
När Sophie kom hem från jobbet så tog vi en promenad tillsammans och hon visade mig runt i området. Det är väldigt fint här, och i närheten finns det typ som en bodgård/litet zoo som hon visade mig. Det var helt enkelt några hagar och inhägnader med både vanliga gårdsdjur, men även en del mer exotiska djur som till exempel piggsvin, kängurus, kameler och strutsar. Och de var helt gratis att bara gå och titta på, och det var så häftigt.
Jag fick lite panik på eftermiddagen, för att jag insåg att jag hade glömt mina gympadojjor i Nantes, där bröllopet var. Men det löste sig, Sophie ringde till brudparet och jag kommer att få tillbaka dem i helgen, om jag förstod rätt.
Det ringde även en fransk telefonförsäljare till mig (tror jag, jag förstod inte alls vad hon sade). Efter ett tag så insåg hon att jag inte kunde franska och lade på. Hoppas att det inte var något viktigt iallafall!

När man gör en sådan här resa så märker man verkligen vilka ord som har fastnat från franskundervisningen. Det är så konstigt att jag kommer ihåg vad väderkvarn heter, men inte gaffel. Men det lossnar nog snart.

Är väldigt nervös inför skolan imorgon, men samtidigt väldigt taggad. Det går nog bra.

Men nu måste jag sova! À bientôt!

Likes

Comments

När jag kom fram till Nantes där bröllopet var så blev jag mött av mina värdföräldrar. Vi tog bilen från tågstationen till bröllopet och jag fick några minuter på mig att byta om och fräscha upp mig. Själva vigseln hade tydligen varit på förmiddagen så den missade jag, men jag fick vara med på middagen och festligheterna. Jag tror att jag har kindpussat fler personer den kvällen än vad jag har gjort i hela mitt liv. 

Jag fick tipset på avresemötet innan jag åkte att tacka ja till saker under utbytesåret, vilket resulterade i att jag fick vara med brudgummens kompisar och spela Mölkky, och även dansa bugg med en gammal gubbe. Men det var kul och lärorikt. Maten var lite annorlunda men god, och jag smakade minst 10 olika ostar.

Det som var mest speciellt med bröllopet var att brudparet var väldigt stora fans av heavy metal, och att deras vänner (som tydligen också var ett band) hade heavy metal-konsert. Det var lite oväntat. De körde även någon form av lip sync battle. Det var kul att uppleva ett franskt bröllop som inte var så traditionellt.

Mina värdföräldrar är väldigt snälla och förstående, dock så kan de väldigt dålig engelska, så jag har väldigt svårt att utrycka mig och förstå dem. Men de verkar väldigt roliga och sköna, och de kunde verkligen bjuda på sig själva. Min värdpappa, Jean Michel, var med i någon form av modevisning (förstod inte riktigt var det var) iklädd en klänning gjord av papptallrikar, och de båda deltog i lip sync battlen (?). Jag ville ta bilder och filma, men det kändes lite obekvämt när jag inte kände någon, och jag ville inte vara oartig och sitta med mobilen.

På kvällen så sov vi över i Nantes och jag fick dela rum med min värdmamma Sophie, och hennes syster. Jag var så trött att jag somnade direkt och han inte ens tänka på att det skulle kännas obekvämt.

Idag så åkte vi till Bain-de-Bretagne, där familjen bor, och de visade mig min skola. Sedan så hämtade vi upp min värdbror Gabin hos en familjevän där vi stannade och drack te. Efter det så åkte vi till huset och jag fick äntligen packa upp mina tunga väskor. På kvällen så såg vi en fransk film tillsammans, men jag förstod inte så jättemycket.

Huset här är jättefint och jag tror verkligen att jag kommer trivas. Tar bilder imorgon eftersom att det är så sent nu och alla sover. Skolan börjar i övermorgon, så imorgon så får jag tid att förbereda mig. Nu måste jag gå och lägga mig, det har varit en väldigt hektisk helg. 

Bonne nuit!

Likes

Comments

Just nu så sitter jag på tåget på väg till min värdfamilj efter 4 dagar i Paris. Under dessa dagarna så har jag och en grupp med andra utbytesstudenter från olika delar av världen fått uppleva staden. Vi har i princip gjort allt turistigt som finns att göra, något som jag inte direkt är ett jättestort fan av, att bara kolla på saker är inte direkt min grej.
De som jag umgicks mest med under lägret var min kompis Agnes, som var min kompis sedan innan, en svensk kille som hette Jens, en finlandssvensk tjej som hette Julia, en finsk kille (som talade svenska) som hette Valtteri, och en amerikansk kille som hette Caden.
Det sämsta med lägret var att man hade väldigt lite fritid, ledaren var ganska otrevlig och bara skrattade åt en när man försökte prata franska med henne, och även att maten på vandrarhemmet vi bodde på var dålig. Men annars så hade jag väldigt kul.
Jag har tagit många bilder, speciellt på hus som jag tänker måla av sedan när jag har tid.

Jag ska stiga av i en annan stad än där min värdfamilj bor, eftersom att jag ska på ett bröllop med dem idag, samma dag som jag kommer! Är väldigt nervös, men jag tror nog att det kommer gå bra!

Filippa

Likes

Comments