Filip walked with lions in Zimbabwe!


Det är med en tår i ögat som jag nu skriver mitt sista inlägg kring min fantastiska tid vid Antelope Park i Zimbabwe.

Jag har och kommer alltid att finna mig kring djur och den förståelsen har bara blivit starkare efter de senaste 4 veckorna. Jag har alltid velat se och till och med jobba och hjälpa till med djur, däremot har jag varit skeptisk till olika sorters voluntärarbete då man har hört om mardrömmar där djuren utnyttjas istället för bli omhändertagna på ett rättvist sätt.

Hösten 2015 såg jag av en slump en grupp på Facebook som organiserade voluntärs projekt runt om i världen, allt från djur till människor till sjukvård med mera. Gruppen hette GoXplore. Jag klickade in på deras hemsida och såg att det fanns hur mycket som helst att välja på. Det var dock ett projekt som intresserade mig lite mer, ett projekt i Zimbabwe som arbetar för att bevara de afrikanska lejonen.

Jag blev mer och mer intresserad allt eftersom jag läste på om stället som hette Antelope Park. Antelope Park tillhör en större organisation med projekt även i Victoria Falls och i Zambia. Allting verkade super häftigt så jag tog kontakt med GoXplore som berättade mer om projektet och att de även har varit där och vet hur det är. Jag bokade resan ett par dagar senare spänd på vad som väntade mig.

Den 9 April var det dags för avfärd. Det tog mig nästan ett dygn innan jag landade i Harare, Zimbabwe. Väl på plats blev jag bemött av en helskön kille vid namn Innocent som jobbar för Antelope Park som chaufför. Vi väntade in ett par andra blivande voluntärer innan det bar av mot Antelope Park!

Det var kort därefter som jag skrev det första inlägget och efter det har jag försökt uppdatera så mycket som möjligt då jag haft tid över.

Som sagt så var jag skeptisk till voluntärarbete men efter dessa 4 veckor har jag verkligen fått svart på vitt vad voluntärer kan bidra med! Under min tid på Antelope park var vi mellan 20 och 30 voluntärer på plats där vi närmare 12 timmar om dagen hjälpte till med sysslor och underlättade för personalen på stället. Det kunde vara allt från att städa i lejonens inhägnader( avföring och rester av inandömme av ett större djur såsom en ko), vandra runt parken för att leta efter fällor som tjuvjägare har satt ut eller till och med flytta hundratals balar med hö. Väldigt varierat arbete som kanske inte alltid faller alla i smaken men samtidigt hur häftigt är det inte att kunna säga att man har rensat lejon bajs i Zimbabwe? Just saying.

Det viktigaste var ju vetskapen om att allt jag har bidragit med på Antelope park har varit för ett väldigt bra syfte!

Något som gör voluntärarbete så bra är att alla voluntärer är där för samma intresse vilket gör att alla engagerar sig i arbetet och som i sin tur gör att man kommer närmare varann. Och 4 veckor räckte, man blev som en grupp människor som känt varandra större delen av ens liv.

Last but not least I would just like to thank both GoXplore and Antelope Park! GoXplore och särskilt Camilla och Ann-louise, tack för all hjälp genom bokningsprocessen och service! Allting har flytit på perfekt från start till mål, grymt!

Antelope Park, wow where should i begin!? Everything has been a blast since I arrived that sunday evening four weeks ago! All staff has been so helpful and kind the whole time. The minute I met you guys I could really tell how much you enjoy your field of work. And damn, I am jealous. So jealous!

Thank you Antelope Park for these four weeks, you have really opened up my eyes for what volunteering can achieve. Keep up the amazing job you are doing becouse it will always be an amazing time for the  volunteers that will visit you. I will be back one day for sure!

Filip al famba ne shumba mu Zimbabwe!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229