Nu har jag gått igenom alla mina bilder och videor samt försökt korta ner det hela till en liten sammanfattning av min fantastiska tid i Zimbabwe. Resultatet ser ni här!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Det är med en tår i ögat som jag nu skriver mitt sista inlägg kring min fantastiska tid vid Antelope Park i Zimbabwe.

Jag har och kommer alltid att finna mig kring djur och den förståelsen har bara blivit starkare efter de senaste 4 veckorna. Jag har alltid velat se och till och med jobba och hjälpa till med djur, däremot har jag varit skeptisk till olika sorters voluntärarbete då man har hört om mardrömmar där djuren utnyttjas istället för bli omhändertagna på ett rättvist sätt.

Hösten 2015 såg jag av en slump en grupp på Facebook som organiserade voluntärs projekt runt om i världen, allt från djur till människor till sjukvård med mera. Gruppen hette GoXplore. Jag klickade in på deras hemsida och såg att det fanns hur mycket som helst att välja på. Det var dock ett projekt som intresserade mig lite mer, ett projekt i Zimbabwe som arbetar för att bevara de afrikanska lejonen.

Jag blev mer och mer intresserad allt eftersom jag läste på om stället som hette Antelope Park. Antelope Park tillhör en större organisation med projekt även i Victoria Falls och i Zambia. Allting verkade super häftigt så jag tog kontakt med GoXplore som berättade mer om projektet och att de även har varit där och vet hur det är. Jag bokade resan ett par dagar senare spänd på vad som väntade mig.

Den 9 April var det dags för avfärd. Det tog mig nästan ett dygn innan jag landade i Harare, Zimbabwe. Väl på plats blev jag bemött av en helskön kille vid namn Innocent som jobbar för Antelope Park som chaufför. Vi väntade in ett par andra blivande voluntärer innan det bar av mot Antelope Park!

Det var kort därefter som jag skrev det första inlägget och efter det har jag försökt uppdatera så mycket som möjligt då jag haft tid över.

Som sagt så var jag skeptisk till voluntärarbete men efter dessa 4 veckor har jag verkligen fått svart på vitt vad voluntärer kan bidra med! Under min tid på Antelope park var vi mellan 20 och 30 voluntärer på plats där vi närmare 12 timmar om dagen hjälpte till med sysslor och underlättade för personalen på stället. Det kunde vara allt från att städa i lejonens inhägnader( avföring och rester av inandömme av ett större djur såsom en ko), vandra runt parken för att leta efter fällor som tjuvjägare har satt ut eller till och med flytta hundratals balar med hö. Väldigt varierat arbete som kanske inte alltid faller alla i smaken men samtidigt hur häftigt är det inte att kunna säga att man har rensat lejon bajs i Zimbabwe? Just saying.

Det viktigaste var ju vetskapen om att allt jag har bidragit med på Antelope park har varit för ett väldigt bra syfte!

Något som gör voluntärarbete så bra är att alla voluntärer är där för samma intresse vilket gör att alla engagerar sig i arbetet och som i sin tur gör att man kommer närmare varann. Och 4 veckor räckte, man blev som en grupp människor som känt varandra större delen av ens liv.

Last but not least I would just like to thank both GoXplore and Antelope Park! GoXplore och särskilt Camilla och Ann-louise, tack för all hjälp genom bokningsprocessen och service! Allting har flytit på perfekt från start till mål, grymt!

Antelope Park, wow where should i begin!? Everything has been a blast since I arrived that sunday evening four weeks ago! All staff has been so helpful and kind the whole time. The minute I met you guys I could really tell how much you enjoy your field of work. And damn, I am jealous. So jealous!

Thank you Antelope Park for these four weeks, you have really opened up my eyes for what volunteering can achieve. Keep up the amazing job you are doing becouse it will always be an amazing time for the  volunteers that will visit you. I will be back one day for sure!

Filip al famba ne shumba mu Zimbabwe!

Likes

Comments

Ok, då ska jag försöka sammanfatta Victoria falls så bra som möjligt!

Dagen efter vi kom var det dags för vissa av de i gruppen att utsätta sig för Victoria falls half day combo. Half day combo innebär två sorters zipline och gorge swing. Under tiden satt resten av oss vid ett café där vi hade en panorama utsikt över fallen och aktiviteterna som de andra utsatte sig för.

Dagen efter var det dags för mig och en annan i gruppen att utsätta oss för Victoria Falls "Big Air Combo". Man var lite småsvettig innan men det är väll klart, jag var påväg att dyka 111m... Det svåra var väll att verkligen våga hoppa, men så fort jag hade gjort det så var allt underbart, bästa känslan jag upplevt i hela mitt liv. Det som jag egentligen tänkte mest på var väll att hålla min gopro i en bra vinkel under hela hoppet, haha.

Efter Big Air Combo var det dags för oss allihopa att mötas upp och bege oss till ett ställe som heter Chundu Island. Det tog en timme att köra dit från Vic Falls och påväg dit körde vi igenom en national park där vi bland annat fick se vilda elefanter(till och med ungar) och vilda giraffer. Hur häftigt som helst! Vi kom fram till Chundu Island sent på eftermiddagen, där vi fick checka in på våra extremt fina bungalows med utebadrum! Sen var det snabbt iväg på en Sunset BoatCruise längs floden Zambezi tillsamans med de andra och en bunke gott o dricka. Hur mysigt som helst!

Vi kom tillbaka kort efter att solen gått ner och då blev vi serverade en väldigt fin middag, I like! Resten av natten och morgonen spenderade vi runt en stor skön brasa med ännu mer gott o dricka, schysst musik och där vi löste världsproblem ju längre natten pågick! Vi åt såsmåningom en grym engelsk frukost och sen lämnade vi ön med stora leenden fastän ingen hade sovit något.

När vi kom tillbaka till vårt ursprungliga hotell så lade vi oss vid poolen tills vi såsmåningom skulle iväg för att besöka Antelope Parks syster organisation där vi fick träffa och gå med deras 5-6 månader gamla lejon ungar.

Sist men inte minst var det dags för oss att uppleva "The Boma" som betyder "The place to eat" vilket är hur stort som helst i Zimbabwe. När vi steg in på restaurangen blev vi tilldelade varsin sjal som vi fick bära tillsamans med ansiktsmålning. Sen var det bara att hugga in på den fantastiska afrikanska buffén där jag bland annat fick prova på krokodil, impala och någon slags mask. Efter middagen blev allihopa tilldelade varsin trumma där varje bord skulle hålla varsin rytm, tillsamans lät det rätt bra! Allt som allt en rolig kväll som avslutade mina fem dagar vid Victoria Falls.

Likes

Comments

Som jag nämnde i förra inlägget så var vi närmare 10 voluntärer som drog ut på en utflykt i söndags. Vi åkte vid 5 på morgonen och 8h senare var vi framme vid vår destination, Victoria falls!

Utflykten till Vic falls var något jag hade bestämt att jag skulle göra under min tid i Zimbabwe och det var av två anledningar. Ett: Självklart att man ska se ett av världens under när man ändå besöker landet. Två: Att kunna bocka av ännu en sak från min bucket list, nämligen Bungeejump! Bortsett från dessa två så fick vi även se o ta del av en mängd andra saker.

När vi anlände vid Vic falls checkade vi snabbt in på hotellet för att sedan gå en runda i regnskogen med utsikt mot fallen hela vägen. O satan vad mäktigt det var! Definitivt det mäktigaste jag någonsin varit med om, ögongodis var man än tittade!

Mer om Vic falls och vad vi gjorde(bl.a bungee) lägger jag upp vid senare tillfälle då det är så mycket att skriva om, 5 dagar fyllda med upplevelser för livet!

Likes

Comments

De senaste dagarna har vi gjort en hel del blandat. Bland annat behavioural enrichment, lion walks(som man aldrig tröttnar på!), night encounter( se lejonen jaga under natten), snare sweap (gå i led med andra för att leta efter fällor som tjuvjägare har satt ut) och elephant food making där vi högg ner kvistar i mängder! Idag kunde man välja att antingen åka in till Gweru(närmaste stad) eller att flytta hö (igen). Det var jag och tjej som valde att hjälpa till med höet. Totalt var vi 7pers som flyttade 300+ balar på mindre än 3h!

De kommande 5 dagarna ska jag tillsamans med närmare 10 andra voluntärer iväg i fem dagar på en utflykt. Om det finns möjlighet ska jag försöka uppdatera så mycket som möjligt, annars så sammanfattar jag det hela på torsdag kväll förhoppningsvis! En sak är säker med utflykten, den kommer innehålla adrenalin till max! Cya later this week!

Likes

Comments


I onsdags hände något stort vid Antelope Park.

Dagen började precis som den brukar, snooze till 06:15 för att sedan gå på en lion walk som brukar vara lite mer än en timme. Vi voluntärar valde att gå med Africa och Alica då det var många gäster som skulle gå med Amani och Arusha. Gäster på lion walks brukar nämligen betyda mycket fotografering och lite action!

Så vi valde som sagt Africa och Alica där det bara var vi voluntärer. Däremot efter en halvtimme så får vi höra att Amani och Arusha lyckats få ner en fullvuxen Zebra på gästernas walk vilket var väldigt typiskt!

minuter senare blev vi upphämtade av en av bilarna som skjutsade oss till gästerna och de andra lejonen. Vid det laget var Zebran fortfarande vid liv men helt utmattad. Det vi fick se nu var på sätt o vis rätt hemskt att skåda men helt naturligt.

För precis som med vanliga katter så ville Arusha och Amani leka o dra i djuret innan de dödade det. Tillslut fick de hål på Zebrans slitstarka hud och en stund därefter dog även djuret. En händelse som denna bevisar en gång för alla att det går att föda upp lejon i en omgivning av människor och dessutom att deras naturliga instinkt fortfarande finns kvar! Det finns hopp för lejonens framtid!

Tidigare hade de bara lyckats döda en hare tillsamans vilket betyder att detta var ett stort steg för de. Förhoppningsvis kommer man nog kunna se en stor skillnad i deras beteende framöver. Coolt!

Likes

Comments

Tjo!
Under tisdagen byggde vi en ny platå till lejonungarna som snart ska flytta in!

Efter det så fick jag äntligen chans att få sitta ner med de också. 4 månader gamla och jättesöta!

Likes

Comments

Om man är på antelope park som voluntärar så jobbar man normalt sett ungefär 12h/dag varav helgerna är mer slappa. Lördagarna är heldagar också men man har chans att påverka vad ens dag ska bestå av. Söndagarna är normalt sett ens lediga dag.

Däremot så behövde de extra hjälp denna helgen för att flytta närmare 700 höbalar vilket medförde att stora delar av helgen gick åt att hjälp till med det.

Vid 2 tiden på söndagen fick vi ledigt resten av dagen. Men andra ord" Beer o'clock" resten av dagen vid poolen.

Likes

Comments

Torsdagen började med lion research där vi antecknade var annan minut vad en av lejonen gjorde i en flock(hur han/hon rörde sig, vem han/hon låg bredvid, ifall han/hon fick syn på något etc). Detta gör antelope park för få kunskap om lejonen i en flock.

Efter det var det dags för meat prep som innebär att vi styckar kadaver för att sen ge till lejonen.

Efter lunch var det snake induction där vi fick se ormar som parken har fångat i eller i närheten av området. Bland annat black mamba och olika sorters cobra, coolt!

Likes

Comments