Surdegsbröd med Kim Larsen.

Hej Hej..
Julen är här om 25 dagar och Kim Larsen har spelats stort sätt hela dagen igår. Så jag vill hedra han lite extra mycket igår, en stor musik legend som lämnade jordelivet förra året. Vi skulle boka biljett för att åka och se han i live, men den konserten blev inställd och han blev sämre. En kort tid efter det så somnade han in. Så det blev aldrig nån live konster med Kim Larsen. Som tur är så har man fortfarande musiken.

Känner du till Kim Larsen??
⬇️
Här kommer de en av mina favorit låter:
🎼This is my life....

(Hur du gör en surdegsstart med russin hittar du under fliken: Surdegsstart här på bloggen, det kommer ta några dagar innan du kan göra brödet)Surdegsbröd med Kim Larsen, 2 limpor:
2 dl Surdegsstart med russin
(Spara 1/2 dl Surdegsstart för att mata vidare)
6 dl vatten (38-40 grader)
1 msk grovsalt/flingsalt
1/2 dl honung
1 msk torkad/färsk persilja
1 dl vetekli
3 dl vetemjöl
12 dl vetemjöl special

Gör så här, dag 1:
Häll surdegsstarten i bunken med vattnet och blanda runt lite. Tillsätt honung, persilja, vetekli, vetemjöl och knåda ihop allt för hand eller maskin. Häll sen ner vetemjöl special lite i taget och fortsätt knåda i 15-20 min. Häll sen ner saltet och fortsätt knåda ytligare i 10-15 min för hand/maskin, gör fönster testet med degen:
1. Kan du få ett fönster utan att degen går sönder?
- Degen är klar!

2. Går degen sönder när du gör fönster testet?
-Knåda degen i 5-10 min till, gör om testet!

3. Degen är för lös?
-Tillsätt 1/2 - 1 dl vetemjöl och knåda degen i 10-15 min till. Gör fönstertestet!

När du har lyckats med fönster testet, så tar du fram en bunke eller låda med lock. Olja in bunken/lådan så det täcker över allt. Häll ut degen på bakbordet med lite mjöl, vik in kanterna och forma till en boll. Lägg brödbollen i den oljade bunken/lådan och täck med plastfolier/lock. Ställ bunken i rumstemperatur och låt den jäsa i 5 timmar, vik degen efter 1 1/2timme och fortsätt så tills det har gått 5 timmar. Ställ sen in bunken/lådan med surdegen i kylen och låt den stå där i 10 timmar.

Fortsättning på surdegsbrödet, dag 2:
Godmorgon, dag två är här och nu är det dags att ta ut surdegen från kylen. Låt den ligga kvar i bunken/lådan och ställ den på ett lite varme ställe. Dags för surdegen att få tillbaka sin temperatur igen, det brukar oftast ta 2-4 timmar (det gör inget om degen skulle vara lite kall fortfarande). Mjöla bakbordet med lite mjöl och ta bort plastfoliet/locken från bunken/lådan. Vänd nu bunken/lådan upp och ner, låt degen komma ut själv i sin takt. Skulle den inte vilja det, så får man hjälpa till med att banka lite i botten. Dela upp degen i 2 lika stora bitar och vik ihop kanterna och börja sen forma till två stora limpor. Lägg över limporna på ett varsitt bakplåtspapper, mjöla lite på toppen och täck över med plastfolier. Låt surdegsbrödet jäsa i 1-2 timmar tills den får dubbel storlek. (Under tiden som brödet jäser kan du sätta ugnen på 250°C + ställa en värmetålig form med vatten i och ställ den i botten på ugnen). Om du vill ha en schablon på brödet så får du ha det eller om du väljer bara att snitta brödet. (Du har en stund att fundera och ta fram det du behöver). Min schablon jag gjorde med Kim Larsen gjorde jag förhand på ett bakplåtspapper. Tyvärr gick den sönder så jag tog bort den från brödet. Så jag hann aldrig ta en bild på den!

Dags för gräddningen:
Ta fram en plåt och dra över bakplåtspappret med surdegslimpan på. Dra försiktig bort plastfolier från surdegslimpan! Vad vill du göra med brödet?

1. Snitta brödet?
-Sikta mjöl över limpan och ta
en vasskniv/rakblad och gör önskat mönster eller ett snitt i brödet.

2. Göra en schablon?
-Välj/gör en önskad schablon.
Lägg schablon på brödet och sikta rikligt med mjöl så det täcker över allt. Dra nu försiktig bort schablonen från brödet. Sen lägg ett snitt längst sidan på limpan. Sen är det bara att hålla tummarna.

Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225°C. Grädda bröden tills innertemperaturen är ca 96°C, det tar ca 30 - 50 min. Låt bröden svalna av helt på ett galler innan du börjar skära upp brödet.

P,st tagga mig när du bakar mina receptet, skulle bli så glad att få se ditt mästerverk från mina receptet! :)

#kimlarsen #surdegsbröd #surdeg #bakabröd #fikamedhanna

  • 740 visningar

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,
Vilket fint bröd 😊
nouw.com/evaeliasson
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så mkt 😊
nouw.com/fikamedhanna