Semlebullarna.

Hej alla fina i stormvädret!
Vill ni också baka mina goda semlor? Här kommer grunddegen till dom perfekta semlorna. Semlorna blir luftiga, saftiga och ger en tydlig smak på kardemumma, håller formen när du vill göra hetvägg. (Fettisdagen är den 25 Februari i år).

Semlor 20-30 st:
25 gram torrjäst/färsk jäst
3 dl mjölk (36-37°C)
2 dl vatten (36-37°)
1/2 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
1/2 tsk salt
100 gram smör/margarin
15 dl vetemjöl special eller manitoba cream mjöl

Pensling:
1 ägg
1/2 tsk vatten/mjölk

Gör så här:
Vispa ihop jäst, vatten, mjölk i bunken tills du får ett skum och jästen har löst upp sig. Tillsätt sen strösocker, kardemumma, mjölet och knåda ihop allt i 10 min. Tillsätt saltet och knåda in det i degen i 4 min, häll sen ner smöret i bitar och knåda in allt i degen i 10-15 min. Gör fönstertestet, ta tag i en bit deg och dra ut den till en tunn film. (Håller den är den klar), spricker den innan du ser ljus genom så är degen inte klar. Fortsätt knåda degen i 5-10 min till). Plasta över bunken med plastfolier och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i 20-30 bitar som väger lika mycket eller så gör du olika semlor.↙️
•Mini semlor: 10-15 gram.
•Lagom stora semlor: 100-130gram.
•Stor semla: 200-300 gram)

Rulla varje bit till en jämn och slätt boll och lägg den på plåtar med bakplåtspapper. Täck över med plastfolier och låt dom jäsa i 40-50 min. Under tiden som semlebullarna jäser så sätt ugnen på 225°C grader. Vispa ägg och vatten/mjölk i ett glas och pensla ett jämt lager på hela bullen och lite under om det går. Sätt in semlebullarna i mitten på ugnen och grädda dom i 8-12 min tills dom har fått en gyllenbrun färg. Lägg semlebullarna på ett galler och låt dom svalna av helt. Skär sen en lagom stor triangel på toppen av semlebullarna eller skär av ett runt lock. Gröpa ur semlebullarna och fyll dom med önskad fyllning upp till kanten. Spritsa på med önskad fyllning på toppen av fyllningen och en liten bit ut på semlebullarna. Toppa med locket och skikta sen över med florsocker! Servera och njut av dina hemmagjorda semlor till gästerna.👌🏻

  • 306 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229