Minisemlor som mumsbit.

Minisemlor är en perfekt semla för den som bara vill ha en mumsbit till kaffet. Mina underbara goda, luftiga och saftiga minisemlor som är fyllda med en krämig vaniljkräm. Spritsad med en len vaniljkräm och siktat med florsocker. Vill man inte ha vaniljkräm så kan du självklart fylla dom med mandelmassa eller något annat gott.

Minisemlor 20-50 st:
25 gram torrjäst/färsk jäst
1 dl mjölk (36-37°C)
1 dl vatten (36-37°)
1/2 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
1/2 tsk salt
50 gram smör/margarin
6 dl vetemjöl special eller manitoba cream mjöl

Pensling:
1 ägg
1/2 tsk vatten/mjölk

Gör så här:
Vispa ihop jäst, vatten, mjölk i bunken tills du får ett skum och jästen har löst upp sig. Tillsätt sen strösocker, kardemumma, mjölet och knåda ihop allt i 10 min. Tillsätt saltet och knåda in det i degen i 4 min, häll sen ner smöret i bitar och knåda in allt i degen i 10-15 min. Gör fönstertestet, ta tag i en bit deg och dra ut den till en tunn film. (Håller den är den klar), spricker den innan du ser ljus genom så är degen inte klar. Fortsätt knåda degen i 5-10 min till). Plasta över bunken med plastfolier och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i 20-30 bitar som väger lika mycket eller så gör du olika semlor. Rulla varje bit till en jämn och slätt boll och lägg den på plåtar med bakplåtspapper. Täck över med plastfolier och låt dom jäsa i 40-50 min. Under tiden som semlebullarna jäser så sätt ugnen på 225°C grader. Vispa ägg och vatten/mjölk i ett glas och pensla ett jämt lager på hela bullen och lite under om det går. Sätt in semlebullarna i mitten på ugnen och grädda dom i 5-8 min tills dom har fått en gyllenbrun färg. Lägg semlebullarna på ett galler och låt dom svalna av helt. Skär sen en lagom stor triangel på toppen av semlebullarna eller skär av ett runt lock.

Krämig vaniljkräm:
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk strösocker
3 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
1,5 msk majsstärkelse

Gör så här:
Blanda ner alla ingredienser i en kastrull och sjuda försiktigt i 5 min under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Fyll upp i en såskana/skål och täck över med plastfolier, låt vaniljkräm kallna helt i kylen i ca 1-2 timmar eller över natten.



Vaniljgrädde:
5 dl vispgrädde
1 msk vit sirap
2 tsk äkta vaniljsocker
1 msk florsocker
1 spritspåse
1 valfri tyll

Gör så här:
Blanda ner alla ingredienser i en bunke och vispa upp grädden tills du får lena och fasta toppar. Fyll spritspåsen med grädde och gör den redo.

Topping:
Florsocker

Dags för montering:
Ta fram så många minisemlor du ska använda, skär ut en lagom stor triangel på toppen av semlebullarna eller skär av ett runt lock. Gröpa ur semlebullarna med en gaffel och fyll dom med den krämiga vaniljkrämen upp till kanten. Spritsa på med vaniljgrädde fyllning toppen av vaniljkrämen och en liten bit ut på semlebullarna. Toppa med locket och skikta sen över med florsocker! Servera och njut av dina hemmagjorda semlor till gästerna.👌🏻

  • 942 visningar

Gillar

Kommentarer

charlottahagg
charlottahagg,
Wow!! Har du gjort den själv?! Såå himla fin den blev 😃nouw.com/charlottahagg
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Tack så mkt. japp jag har gjort den helt själv. 🥰nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229