Key lime paj dessert..

Key lime paj dessert..
Åhh vem älskar inte en fräsch och sötsyrlig dessert? Jag älskar verkligen key lime paj och kan aldrig få nog av den. Men ibland tröttnar man på den klassiska modellen, så idag fick det bli en ny variant.👌🏻🤤

Mördegsbotten:
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Gör så här:
Ta fram en bunke och arbeta ihop alla ingredienserna till en deg förhand. Platta sen ut degen och packa in den i plastfolier och lägg den i kylen i ca 30 min. Under tiden kan du sätta ugnen på 175°C grader. Kavla ut degen till 1/2cm - 1cm tjock rektangel och stansa ut önskad storlek som följs med i silikonformen. Gör så många som du behöver. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och lägg ut dina stansade bottnar och grädda i mitten på ugnen i ca 10 min. Ta ut dom och låt dom svalna av helt på ett galler.

Eller

Pajbotten:
150 gram smör/margarin
200 gram digestivekex

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Smält smöret i mikron eller i kastrullen, krossa kexen fint i en matberedare eller förhand. Blanda ihop allt i en bunke och välj önskad storlek på stansen som följer med i silikonformen. Lägg ett jämt lager med pajbotten i formen som står på bakplåtspappret och lyft försiktigt upp. Gör så många du behöver och sätt in plåten i mitten på ugnen och grädda dom i 8-10 min. Ta ut dom och låt dom svalna av helt.

Köp din silikonform här: https://sodersgourmet.se/produkt/pillow-80/

Key lime fyllning, som ska frysas:
300 gram sötad kondenserad mjölk
2dl vispgrädde
2-4 st lime/citron (saften)
Det går även bra på flaska, ta 1/2 - 2 dl citron/lime saft. (Smaka efter hur mkt smak du vill ha). Jag gillar när det extra syrligt.

Gör så här:
Vispa grädden i en lagom stor bunke tills du får fina fasta toppar. Tillsätt kondenserad mjöl och lime/citron saften och vänd runt med en slickepott. Smaka av om du vill ha mera syrligt i fyllningen. Fyll upp i varje portion i silikonformen och ställ in den i frysen.

Miniminimaränger till toppingen:
1 äggvita
4 msk strösocker
1 krm ättika / citron
1 spritspåse

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 100°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitan till ett fast skum i en ren bunke tillsammans med ättika/citron låg hastighet. Tillsätt sen strösockret lite i taget under tiden du vispar. Fortsätt vispa till ett hårt skum (vänd bunken upp och ner, sitter marängen kvar är den klar). Fyll spritspåsen med maräng och klipp av en liten bit på spritspåsen spets. Spritsa ut miniminimaränger på plåten och kör på tills du inte orkar mera^^. Det går även bra att göra lite större om du inte orkar göra så små som jag gjorde. Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 30-60 min minuter. Låt marängen svalan av och förvara dom i en lufttät burk och ställ in i ett skåp tills du ska äta dom. Marängerna håller i flera veckor.

Chokladöverdraget:
500 gram vit choklad
70 gram kakaosmör
Gulfärg pastafärg/karamellfärg/chokladfärg

Gör så här:
Hacka chokladen i mindre bitar och smält den sen över vattenbad med kakaosmöret. Låt chokladen svalna av något innan du tillsätter några droppar gulfärg. Här kan du välja själv hur ljus/mörk gul du vill ha på dina bakverk.

Montering:
Ta ut din silikonform från frysen och ta ut dina portions key lime från formen. Lite pilligt men det går! Lägg dom sen på ett bakgaller och häll ett jämt lager med den gula chokladen så det täcker över allt. Ta fram dina utstansade bottnar och placera en färdiga key limen på varje botten. Smula sen ett sträck med marängsmulor på toppen och placera ut några miniminimaränger. Toppa sen med 2-3st bitar med limekött och riv lite limeskal och basilikablad på toppen på allt. Sen är det bara servera ditt mästerverk efter hur du vill ha det. P,st låt din key lime paj dessert få tina i 5-8 min innan serveringen. För när du knäcker den sen med skeden så är det meningen att den ska gå i bitar!🤤👌🏻

​Bjuder på en härlig video⤵️

Gillar

Kommentarer

Jenka
Jenka,
Gu så gott det ser ut, måste nog testa nångång 😃nouw.com/jenka
Fikamedhanna
Fikamedhanna,
Det är så gudomligt gott🤤 absolut det tycker jag.😁nouw.com/fikamedhanna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229