Hemgjorda dumplings till middag!

Godkväll..
Har vart så sugen på att göra egna dumpnings. Men modet och energin att göra det, har inte funnit där. Idag blev man så sugen på dumpnings, så jag tog chansen och provade mig fram. Dom blev inte dom snyggaste, men det kan man inte räkna med på första försöket. Kan säga att man kom väldigt nära till originalet och då blir man extra nöjd. Så här hemma kommer det bli många dumpling med många nya smaker i fortsättningen.

P,st..
Kommer visa er stegvis hur jag gjorde mina dumplings, perfekt när man vill göra från grunden! Här hittar du receptet som får dig att komma väldigt nära till originalet.

Dumplingsdegen, ca 30-40st:
3 1/2 dl vetemjöl eller ramlösa kvarn TIPO 00
1 1/2 dl ljummet vatten

Gör så här:
Knåda ihop vetemjöl, vatten till en fast deg och det tar ungefär 10 min. Fukta ner en bakhandduk i ljummet vatten och vrid ur all vatten. Täck över degen som liggen i en skål/bunke med den fuktiga bakhandduken och dra på ett lock eller plastfioler. Ställ bunken/skålen på ett varmt ställe och låt degen jäsa långsamt i 2 timmar. (Degen kommer inte bli så stor).

Andra steget med degen:
Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen på bordet och knåda degen i 3-5 min. Fukta ner bakhandduken i ljummet vatten och vrid ut all vatten. Låt degen ligga på bordet och täck över med den fuktiga bakhandduken och lägg skålen/bunken över. Låt degen vila ytligare i 30 min in, degen kommer inte bli dubbelt så stor.

Tredje steget med degen:
Ta en 1/6- sjättedel av degen och lägg tbx den andra delen under bakhandduk igen. Rulla ut degen till en lång korv som är 3 cm i diameter och dela degen i 2 cm tjocka bitar som väger 14 gram. Mjöla bakbordet rikligt och vänd degbitarna upp och ner i mjölet. (Mjölet ska fastna på dom båda klibbiga sidorna).

Fjärde steget med degen:
Platta till degbitarna med handflatan så att dom blir platta. Låt dom ligga kvar i mjölet. Ta fram en kavel som jag har på bilden, så mkt lättare att jobba med. Äger du ingen så kan du kavla ut dina deg cirklar väldigt tunt. Du ska du arbeta med tummen och fingrarna. Kavla degen samtidigt som du roterar degen till en rund och tunn dumplingdegplatta som blir ca 10 cm i diameter. Lägg dina dumplingplattor lite på vandra i mjöl (inte för mkt, bara så att dom inte fastnar i bordet eller i vandra).

Fyllning, fyller ca 30-35 st dumplings:
500 gram nötfärs
1 dl hackad salladslök
1 1/2 dl hackad kinakål blad
2 msk torkad ingefära
1 tsk salt
1 msk vit sirap
1 tsk strösocker
1 msk mushrooms soya
1 msk gyoza sauce
1 msk sesamolja
1 msk ljus kinesisk soya
1 msk pad thai sauce

Gör så här:
Blanda ihop allt i en lagom stor bunke och ställ åt sidan i rumstemperatur.


Femte steget med att göra själva dumpnings:
Ett tips, kolla runt på youtube och lär dig tekniken med att nypa ihop dumplings (pilligt men det går). Lägg en bit av färsen på mitten av dumpingsplattan och vik ihop halvmånarna på mitten och nyp fast ändas mitt med fingrarna. Nyp sen ihop resten av ändarna längst med och vik sen små väck och nyp ihop igen. (Se till att inte få köttfärs eller nån fukt på fingrarna. För då går degen sönder och då har du ingen dumplings).

Ett gott råd!
Ha tålamod och krångla inte till det, för då blir allt bara fel och man ger upp. Så ha skärmen framför dig och titta på en video och pausa och fortsätt tills du har en dumplings om det blir för svårt. Gör det lätt för dig :) själv tog man chansen och körde utan, vist dom första blev inte bra. Men sen började man få in tekniken och det blev hyggligt bra. :)

Här kan du välja när du vill tillaga dina dumplings:

1, gör det med en gång!
2, mjöla en/två tallrikar och lägg dumplingsen på och täck med plastfolier och ställ in i kylen.
3, förvara dom i frysen.

Jag körde på steg 2, för jag ville få mera smak på mina dumplings. Har du inte tid att vända så börja med köttfärsen och ställ in den i kylen i 30 min innan du börjar med att göra dumplings.

Gör du som jag:
Mjöla två tallrikarna och ställ dom dumplingsen på tallriken med en bits mellanrum och täck med plastfolier. Ställ in i kylen i 2-3 timmar innan tillagning.

Tillagning i stekpanna med lock:
Häll olja i stekpannan och värm på högsta på plattan. När oljan börjar puttra är det tags att lägga ner dumplingen. Lägg ner så många du får plats i stekpanna och stek botten på dumpningen i 1 min. Sänk plattan med 2-4 grader, häll på med 1/2 dl vatten och lägg på locket och låt dumpningen ånga i 5-7 min tills vattnet har försvunnit. Ta av locket och låt dumpningen ligga kvar i 1 min. Flytta över till ett fat och täck över med aluminiumfolier och fortsätt tills alla är klara.

Servera dina dumplings till en valfri soya sås på flaska eller egen gjord. Ställ fram en stor skål med ris & grönsaker så får gästerna välja själv vad dom vill ha till dina dumplings.

☀️Lycka Till☀️

  • 403 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229