Älggryta med whisky..

Hej Hej..
Under hösten vill man börja äta mera grytor och idag passade det perfekt med en vildgryta. Så det fick bli en smakrik älggryta med whisky, servera med potatismos, smörsteka morötter och rårörda lingon.🍂

Älggryta med whisky, 4 portioner:
500 gram älg i grytbitar
2 msk smör/margarin
1 msk olivolja (en väldigt smakrik)
1 solovitlök
1 liten gullök
2 msk rödvinsvinäger
3 dl Alkoholfritt mousserande vitt vin (Freixenet Legero Sparkling)
2 cl whisky (jag tog: jack daniels)
4 msk oxfond
4 msk vildfond
3 msk kantarellfond
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
3 dl syrad vispgrädde
1 msk färsk/torkad timjan
1 msk färsk/torkad persilja
185 gram burk/färsk kantareller
1 1/2 msk rårörda lingon
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
10 st lätt malda enbär
1 msk soya
1 tsk vitsirap

Gör så här:
Fina hacka sololöken och gulöken, ta fram en stor gryta och tillsätt smör/olja och häll ner den finhackade gulöken, sololöken och fräs på ordentligt. Lägg ner grytbitarna och stek köttet tills den får en fin färg. Häll sen ner whiskyn, oxfonden, vildfonden, kantarellfonden, vattnet, båda grädden, timjan, persilja, vit sirap, salt och peppar. Sätt locket på glänt på grytan och låt det småkoka på medelhög värme i 1 1/2 timme. Sista halvtimmen tillsätter du kantarellerna, rårörda lingon, soyan och låt allt småkoka tills köttet blir mört.

Potatismos, 4 portioner:
5 - 10 st asterix potatis (beroende på storleken)
Vatten
2 1/2 dl mjölk
15 gram smör/margarin
Salt
Svartpeppar
Persilja (finhackad)

Gör så här:
Skala och skölj potatisen, skär den i bilder bitar och lägg dom i en kastrull med vatten. Koka potatisen tills dom blir mjuka, tar ungefär 15-30 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen, mosa potatisen med en potatisstöt och tillsätt sätt smöret och fortsätt att stöta potatisen. Häll ner mjölken, salt, svartpeppar, persiljan och rör moset slätt och poröst.

Smörfrästa morötter med persilja, 4 portioner:
4 lagom stora morötter
Vatten
2 msk smör/margarin
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Skala morötterna och skär dom i tunna skivor. Häll dom i en kastrull med vatten och koka tills dom blir något mjuka. Häll av vattnet och tillsätt smöret, persiljan och stek morötterna i några minuter.

Lägg upp maten på tallriken och servera med en klick rårörda lingon och toppa med färsk persilja. Ät och njut av den härliga höst grytan.🍂

  • 574 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229