unga lagöverträdare får husarrest

Hej på er!

Jag vet inte vad som hände i går...fastnade väl i mello eller något, så det blev inget inlägg här. Idag har jag varit i kyrkan...hade först ingen lust att gå, inte för att jag inte ville till kyrkan utan för att jag tyckte det kändes lite oöverstigligt att göra mig presentabel och ta på mig något annat än pyjamasbyxor. Men jag kom iväg...placerade mig bakom orgeln, höll ett kort tal som jag blev ombedd att hålla, deltog på söndagsskolan och sedan snabbt hem. Måste erkänna att jag inte var supersocial idag....har inte varit det hemma heller så stackars maken har mest mötts av tystnad eller disträa svar... försöker ändå skärpa till mig 😁

I eftermiddag har jag skrivit ett blogginlägg till vår blogg som vi driver på advokatbyrån...den hittar ni HÄR. Jag har skickat ut mitt inlägg för granskning av mina kollegor så det publiceras inte där på några veckor men jag tänkte skriva ner delar av inlägget här också då det är ett intressant ämne, som ni kanske förstår av rubriken. (Nåja, i alla fall så tycker jag att det är intressant)


ETT NYTT LAGFÖRSLAG

Ett av de stora samtalsämnena och samhällsproblemen i Sverige idag är den stora ungdomsbrottslighetens. Brottsligheten kryper all längre ner i åldrarna och många som utför brotten är väldigt små barn. Barn som blir rekryterade av äldre kriminella och som när de en gång hamnat i kriminalitetens snaror har svårt att ta sig därifrån.
Regering och riksdag har under många år försökt komma fram till olika sätt att stävja detta men det fanns ett glapp för straffen mellan allvarlig brottslighet och där det inte finns tillräckliga skäl för sluten ungdomsvård. Därför har regeringen nyligen lämnat ett förslag till Lagrådet för granskning. Tanken är att den nya påföljden inte bara ska vara ett straff utan också en möjlighet för den unge att bryta den banan han eller hon slagit in på.

Barnkonventionen har ju precis blivit svensk lag och artikel 40 står det:

”Barn som anklagas för brott, eller har blivit dömt för en straffbar handling, har rätt att behandlas rättvist och respektfullt, få juridiskt stöd samt återanpassas i samhället.”

Det är viktigt att komma ihåg att dessa ungdomar faktiskt är barn och ska behandlas som barn även i rättsväsendet, men de behöver hjälp att komma på rätt köl igen, vi som jobbar som advokater fokuserar mycket på att straffen ska bli korrekta och att de unga inte ska hamna i en miljö som riskerar att leda dem till än grövre brottslighet.

UNGDOMSÖVERVAKNING

Straffet innebär att ungdomen själv ska medverka till planering och en verkställighetsplan, som alltid ska alltid innehålla föreskrifter om möten med en koordinator och om inskränkningar i den dömdes rörelsefrihet samt en föreskrift om förbud mot bruk av narkotika och alkohol samt vissa andra medel och hälsofarliga varor, ska upprättas. Inskränkningarna i rörelsefriheten ska bestå i antingen ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter eller andra rörelseinskränkningar som t.ex. ett förbud att vistas på en viss plats eller inom ett visst område. Den unge förses med en fotboja och det är kriminalvården som föreslås ansvara för verkställigheten. Sköter sig den unge väl kan möjligheterna att vistas ute utökas efter en tid.

Som ni säkert vet så finns ju fotboja redan nu som alternativ till vuxna som dömts till lägre fängelsestraff, men då är det inte domstolen som dömer ut det utan det ansöker man om hos kriminalvården. När det gäller ungdomarna är det domstolen som ska döma ut straffet och kriminalvården som ska verkställa det.

Vad tycker ni? Tror ni det här är ett bra förslag för att komma till rätta med ungdomsbrottsligheten? Vill ni läsa hela inlägget så följ bloggen på byråns hemsida...ni kan också läsa mer på regeringens hemsida

Nu ska jag se så ska det låta och äta lite keso, bär och bananomelett....önskar er alla en f

I kväll får det bli lite Lukas Graham...

Gillar

Kommentarer

2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Vad kul att ni på advokatbyrån har en blogg som man kan följa 😊. Håller med man måste få barnen på rätt köl. Det där såg gott ut
nouw.com/2barnsmammaochfru
fibrolivet
fibrolivet,
Ja vi märker att många läser den bloggen
nouw.com/fibrolivet
Fröken Rödlök ,
Väldigt intressant måste jag säga. Roligt ni har en blogg med 😉
Www.frokenrodlok.se
fibrolivet
fibrolivet,
Ja vi märker att många läser den bloggen
nouw.com/fibrolivet
Madde,
Det där är så svårt. Det måste bli någon konsekvens av det, även om inte jag heller tror på fängelse. Om inte annat så för de andras skull. Ofta är det andra barn som råkar ut för det, och dom får ju livstid.
www.nouw.com/madelena
fibrolivet
fibrolivet,
Så är det, de drabbade får livstid...men straff som fängelser är ofta bara en skola in i grövre brottslighet
nouw.com/fibrolivet
charlottelinden.se,
Hörde om det där förslaget häromdagen och har inte riktigt landat i vad jag tycker ännu. Tycker rent generellt att det är mycket okunskap i många förslag som läggs fram inom just brottslighet, men får suga lite på denna karamellen.
charlottelinden.se
fibrolivet
fibrolivet,
Ja, det är inte lätt att veta hur man ska göra...tycker ändå det här är bättre än inlåsning....
nouw.com/fibrolivet
Kamilla,
Svårt hur man ska få bukt med ungdomskriminaliteten som kryper allt längre ner i åldrarna. Skönt att du kom iväg trots allt igår.
kamillaskamera.com/
fibrolivet
fibrolivet,
Ja, något måste ju göras åt det där med ungdomskriminaliteten
nouw.com/fibrolivet
Jessiekaos
Jessiekaos,
Åh Keso och bär så gott ju, mello är helt klart giltig förklaring till typ allt ju älskar mello 😍😍
nouw.com/jessiekaos
fibrolivet
fibrolivet,
Jag gillar verkligen att följa mello....så många låtar, artister, outfits mm man får se
nouw.com/fibrolivet
Marie,
Vad roligt att ni har en blogg, så kreativt och även så viktigt att nå ut även på det sättet
sweetwordsbymirre.com
fibrolivet
fibrolivet,
Ja, det är riktigt bra med den bloggen, många som läser den.
nouw.com/fibrolivet
fighterwomen85
fighterwomen85,
Bättre att vara på platsen en Liten stund iaf & få lite annat att tänka på för en stund. Visa dagar är sånna.
God måltid 😋👍
Ha en bra dag! kram
nouw.com/fighterwomen85
fibrolivet
fibrolivet,
Sant, jag är glad att jag åkte dit.
nouw.com/fibrolivet
fighterwomen85
fighterwomen85,
Amandizan
Amandizan,
Vissa dagar är man mindre social det är även jag. Åh vad kul att få läsa lite av inlägget. Tycker detta är så intressant det du jobbar med😊
nouw.com/amandizan
fibrolivet
fibrolivet,
Kul att du tycker det....du skulle varit med idag när en klient helt ändrade sin inställning och vände upp och ner på precis allt....man vet aldrig vad som händer
nouw.com/fibrolivet
silverblomma,
Tycker förslaget bara handlar om ännu mera övervakning..vad ungdomar behöver är hjälp att göra rätt val och alternativ till att begå brott..mer hjälp i skolan och hemmet..och i kamratrelationerna..fast hur detta ska åstadkommas i ett samhälle som bara vill spara så mycket pengar som möjligt vet jag inte
www.nouw.com//silverblomma
fibrolivet
fibrolivet,
Jag tror att den här nya lagen är tänkt att göra just det...bl.a. genom att hindra dem från att vara på de "farliga" ställena och att hindra dem gå ut helger och kvällar, dessutom ska ju ett program upprättas som ska leda dem rätt....jag vet inte om det funkar men man kan ju hoppas.
nouw.com/fibrolivet