Dalai Lama - the art of happines and peace

Idag valde jag att ta tåget till Malmö eftersom jag bara skulle in till Malmö live som ligger väldigt nära centralen. Fanns liksom ingen anledning att ta bilen, många vägarbeten på vägen in, lite diesel på bilen, KG:s månadskort....nä ingen anledning att ta bilen idag.

Så vad skulle jag på Malmö Live att göra idag då. Jo, jag och kollegan har tagit möjligheten i akt att boka plats för att lyssna till Dalai Lama som är på besök i Malmö. Vi har tidigare lyssnat på vår favorit Robin Sharma när han var i Stockholm vilket vi uppskattade oerhört mycket så vi var förväntansfulla på detta också.

Vad sa denna andliga ledare då? Man kan sammanfatta det med några få ord

-le
- var positiv
- skaffa dig självförtroende
- utbilda dig
- vi är alla lika, vi är bröder och systrar - det är fel att döda varandra
- alla levande varelser vill ha ett lyckligt och gott liv
- skämta
Det räckte med att han kom in på scenen, sa Hello! och bad dem öka ljuset över publiken, för att man skulle älska honom.

Han förklarade vikten av att sprida glädje genom att le, skämta lite grann och se dina medmänniskorna för dem de är. Han gick ingående in på de negativa effekter, argsinthet (är det ett ord?) och irritation har på såväl din själ som din kropp och menade att forskare kommit fram till att dessa negativa känslor äter upp immunförsvaret och du blir lättare sjuk.

För att komma över hat måste vi förstå att vi alla är lika "Du är svensk, jag är tibetan", det är ingen skillnad. Vi är skapade på samma sätt, vi är bröder och systrar och vi har alla fått en hjärna att använda. Gör det och utbilda dig.
Han poängterade viktigheten av att vi skaffar oss ett bra självförtroende. Har vi det behöver vi inte hata andra men vi måste akta oss för att bli högmodiga. Det där med att öka självförtroendet kom upp flera gånger och han betonade det mycket.
Han fick frågan om flyktingar då han är flykting själv och hans svar var att vi måste ta emot dem, hjälpa dem och styrka dem så att de därefter kan återvända för att bygga upp sina hemländer.

Det var så mycket mer, en hel massa skämt, goda skratt och allvar.

Till detta fick vi musik av Lisa Ekdahl och Rickard Söderberg....vackert och kraftfullt

Efter föreläsningen gick vi till "lilla köket" där jag blev bjuden på lunch av kollegan....husmanskost av rang, köttfärslimpa, sås och potatis.

Efteråt var jag på kontoret i Landskrona och skulle bl.a. ha ett telefonmöte med hjälp av en tolk. Det var lite krångligt att komma fram till häktet så fick lite tid att sitta och prata med tolken, eller snarare lyssna på honom. Det han sa var intressant (även om man fick sålla lite i ordflödet). Han konstaterade att det vi svenskar skulle vara rädda för när det gällde invandring var att vi skaffar för få barn och om svenskarna fortsätter att enbart föda 1,2 barn per person så kommer invandrarna att ta över landet på det sättet. Han och hans fru kom hit för 50 år sedan....nu är de 36 stycken i familjen. Han har 7 flickor (och oj, stoltheten lyste när han pratade om flickorna), 25 barnbarn och 12 barnbarnsbarn om jag minns rätt. Alla flickorna och barnbarnen högutbildade, 2 med magisterexamen. Alla arbetade och tjänade i samhället. Låter ju bra på alla sätt och vis, men som han sa, vill vi bevara den svenska kulturen,, ursprunget och sättet att vara på, vilket han tyckte att vi skulle, så måste vi börja föda fler barn. :-)

Något att tänka på kanske, och att integrera oss mer, för som Dalai Lama sa, vi är alla lika!

Idag blir det en av sångerna som Lisa Ekdal sjöng som delas, otroligt vacker text på denna.

Gillar