Veckans övning - markarbete

Den här veckans övning består av två övningar som ser väldigt enkla ut men som lött avslöjar ekipagets brister. Det övar styrka, balans och kontroll.

Du behöver : 6 bommar och 8 hinderstöd eller sockerbitar.

Bygg en fyrstuds i ena hörnet där avståndet ska vara 3.20 m i mitten för stor häst. Ställ dom som en solfjäder . Min ritning är inte så vacker men jag tror nog att ni förstår hur jag menar.

På långsidan lägger du ut två bommar mitt framför varann på en rak linje. Man behöver inget speciellt avstånd utan lägg dom såpass långt ifrån varandra bara så du får plats med minst fyra normala galoppsprång.


När hästen är uppvärmd i alla gångarter så kan du börja med bombövningen. Rid an mot bommarna i eran normala arbetsgalopp, räkna sprången du får mellan bommarna. Då har du ett utgångsläge . Varva sen med att rida på fler galoppsprång och färre. Alltså öka och korta galoppen .

Den här övningen är väldigt enkel att träna din häst på att vara lyhörd och reglerbar. Ju starkare och duktigare häst man har desto mer kan man utmana yttligare och samla ihop galoppen . Med små hjälper ska du kunna samla och öka. Det är även en bra övning för dig att lära känna hästens galopp och att oxå träna din sits. Att sitta mitt på hästen kunna rida mjukt mellan hand och skänkel så att inte det blir dragkamp när du ska korta sprången och bara fart när du ska öka. Många hästar har ibland svårt att gå rakt på en öppen linje.

Här brukar det verkligen bli tydligt vilket som är din häst starka och svaga sida.

När du känner dig nöjd med bomarbetet så går du in på studsövningen. Börja i det lätta varvet. Det som är svårt i denna övning är att behålla hästen i rätt ställning, att man rider studsen på ett böjt spår som en volt, då ska även ställningen vara kvar inne i serien. Så att hästen får träna sin kvickhet, styrka men även att hästarna blir elastiska och vågar sträcka ut sin yttersida och fortsätta vara avspända. Tänk på att en sån här övning kan ge hästarna mjölksyra så lägg in pustpaus och inte "nöt sönder övningen för länge.

Hoppa alltid 2-4 gånger extra åt det håll som eran häst har svårast för.

Lycka till

Gillar

Kommentarer

Sofiethufvesson
Sofiethufvesson,
Har en tävling jag tror du skulle gilla 🐎
nouw.com/sofiethufvesson